Via Dinarica - milion koraka u 15 sličica

Dinaridi obiluju jedinstvenim geomorfološkima formama. Hajdučka vrata, Čvrsnica. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Interview: Zone-2000, novembar 2013
Via Dinarica je tako logičan, potreban i prije svega atraktivan projekat. Šta je Via Dinarica? Sagovornik je vođa projekta Kenan Muftić

Zone-2000: Vezano za projekt Via Dinarica neminovne su asocijacije na ono što se nekad zvalo YU - transverzala. Da li je ideja i inspiracija bazirana dijelom na toj tradiciji ili isključivo na Via Alpina konceptu? Može li se Via Dinarica podvesti pod djelimično reanimiranje te kategorije ili bar oslanjanje na kvalitete koje je ta pješačka transverzala posjedovala?

Kenan Muftić:
Koncept Via Dinarica je inspirisan dobrim dijelom na konceptu Via Alpina, ali najviše samim Dinaridima kao potencijalom u prirodnom i kulturološkom smislu. I priroda i kultura na ovim područjima je jedinstvena i cilj je znamenitosti istih povezati planinarenjem, ali i drugim "outdoor" aktivnostima. Iako se dosta transverzala prepliće sa linijama Via Dinarice, u biti se ne radi o reanimiranju bilo kakvih tradicija, nego o kreiranju regionalnog brenda koji treba da istakne sve kvalitete kojima se ovaj prostor odlikuje.

"Zonu 2000" od Prokletija pa do daleko u pravcu sjeverozapada, krase trajni sniježnici. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Oni koji posjete sajt www.viadinarica.com mogu naći dobar dio podataka o tom zanimljivom projektu. Da rezimiramo ukratko, kome je posvećena Via Dinarica, ko je ciljna grupa?

Kenan Muftić:
Viadinarica.com trenutno sadrži samo opće informacije o zemljama i blogove vezane za naš prvi obilazak trase. Zamišljen je kao segment koji inspiriše, daje ideje i budi interes kod posjetilaca Via Dinarice.
Drugi dio, koji je u pripremi, je set informacija za svaku sekciju koji uključuje smještajne objekte, vodiče, servisne informacije, informacije o stazama, GPS trakove i dr... Dakle, namjenjen je svim onima koje zanimaju izazovi u okviru Via Dinarice, bilo da se radi o planinarima, turistima ili radoznalcima koji traže nešto novo u opusu prirodnih i kulturnih vrijednosti regiona. Cilj je prevashodno privući što više stranih posjetilaca, ali ništa manje nije bitno ni interesovanje "domaćih" planinara.

Pod Prokletijama: Tradicija, autentičnost, ukus, doživljaj... Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Grupa Via Dinarica kao jedan od mehanizama djelovanja zagovara trustičku propagandu dinarskog područja. Jedan kratak rezime, kakav primarni cilj stoji iza toga, da li omasovljavanje pokreta vezanih za aktivnosti u prirodi ili (održivi) razvoj područja u zoni Dinarida? Može li se još nešto dodati tome?

Kenan Muftić: U pitanju je održivi razvoj u području Dinarida.
Kao što sam pomenuo u prethodnom odgovoru, cilj je povećati posjećenost ovih krajeva i time unaprijediti "ekonomiju", te životni standard stanovništva. To je alternativa prekomjernoj eksploataciji prirodnih resursa, a zahtijeva i određene stepene zaštite ovih prostora.

Alpska crta južnih Dinarida. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Ko su konkretni nosioci projekta Via Dinarica, prije svega kakav je njihov potencijal u smislu doprinosa razvoju i održanju ovog projekta? U kom smjeru očekuješ da će vaši individualni kvaliteti i kompetencije (pre)usmjeriti Via Dinaricu?

Kenan Muftić:
Pretpostavljam da se pitanje odnosi na ovaj projekat koji se zove "Walking the Via Dinarica" i koji predstavlja prve korake u razvoju koncepta Via Dinarica. Nosilac tog projekta je Udruženje avanturističkog turizma u BiH (ATA BiH), koje je savez 11 udruženja i firmi iz cijele BiH koje se bave raznim vidovima avanturističkog turizma. Definitivno, tu su kompetentni ljudi koji imaju čime da doprinesu razvoju ove ideje.
No, u cjelini, održivost ovog projekta je u rukama onih udruženja i subjekata koji su na "terenu", tj. lokalitetima kuda ide Via Dinarica. Bez njih nema ni razvoja, ni Via Dinarice na kraju. Zadatak našeg projektnog tima je da ideju Via Dinarica približimo tim subjektima, da ih povežemo i uključimo u dalji razvoj koncepta. Nadalje, trebamo obezbjediti asistenciju na bilo kojem planu ukoliko postoji potreba. 

U Prokletijama. Lokano stanovništvo svojom egzotičnošću i životom prožetim tradicijom bi etabliranjem projekta Via Dinarica trebalo izvući najveću korist. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Šta je bio cilj vašeg prvog obilaska trase? Kakve su procjene? Koliko je taj prvi korak bitan i kao "team buildning"?

Kenan Muftić: Primarni cilj je promocija regiona i znamenitosti. Dalje, prikupljali smo informacije koje su potrebne onima koji se sutra odluče za prelazak Dinarida ili neke sekcije Via Dinarice. Istovremeno smo uradili i procjenu potreba koju ćemo u formi izvještaja dostaviti razvojnim agencijama kako bi oni fokusirali svoje aktivnosti u onoj oblasti i na onim lokacijama gdje je asistencija potrebna da bi se ova i slične ideje razvijale.
Iako se ideja Via Dinarica razmatra već nekoliko godina, ovo je bio i prvi konkretan korak koji daje i konkretne odgovore šta je Via Dinarica na "terenu" i šta u stvari treba činiti da se ta ideja realizuje.
Što se tiče stvaranja nekog Via Dinarica tima, mislim da je još malo rano o tome govoriti, ali i sami vidite koliko se zainteresovanih priključilo ovoj ideji.

Primorske planine predstavljaju "Plavu liniju" Via Dinarice. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Dakle, inicijalno skeniranje područja od Albanije do Slovenije je izvedeno. Koliki i kakav je interes žitelja tih područja i da li se ti interesi poklapaju sa preliminarnim programom ViaDinarice? Kakve su objektivne mogućnosti za ostvarenje interesa koji se preklapaju?

Kenan Muftić: Interes svih žitelja je približno isti i on se u potpunosti poklapa sa ciljevima programa. Dakle, svi, od Prokletija do Trnovskog gvozda žele da planinari i turisti posjećuju njihove krajeve. Njihove trenutne potrebe i aktivnosti se razlikuju i tu sad možemo govoriti o željama i mogućnostima. Objektivno ne postoje bitne prepreke da koncept zaživi već danas ukoliko postoji pa čak i samo deklarativna podrška donosioca odluka, bili oni planinarski savezi ili resorna ministarstva. Normalno, ako se poboljša infratrsuktura i standardiziraju usluge, "interese" će biti lakše ostvarivati.

Veliki kuk, Čvrsnica - jedan od najvećih strmih odsjeka na Balkanu. Foto: Elma Okić, Via Dinarica .

Zone-2000: Čini se da su se u zoni Dinarida uspostavile jake individualne veze među planinarima ili ljubiteljima prirode. Da li se projekat trenutno počiva na tim poznanstvima ili postoji ispoljen dovoljno jak institucionalni interes za održanje i razvoj projekta?

Kenan Muftić:
Projekat trenutno počiva isključivo na prirodnim ljepotama regiona.
Evidentan je interes razvojnih agencija kao što je UNDP I USAIS, te nekih institucija za razvoj ove ideje. Koliko je jak taj interes, ostaje da se vidi. 

Očuvanost i čistoća su najbitniji kvalitet prirodnog miljea Dinarida, ono što se ni po koju cijenu ne smije dovesti u pitanje. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

"U razvoju koncepta Via Dinarica politika se mora potpuno isključiti. Naša deviza je "Via Dinarica connecting naturally".

Zone-2000: Neminovno pitanje - politika? Barijera ili katalizator? Efekat etabliranja EU u zoni Dinarida (Balkana)?

Kenan Muftić: Politika lokalna, pogotovu u BiH, je definitivno barijera. Politika EU integracija je definitivno katalizator. Moje mišljenje je da, iako dosta toga zavisi od političke volje nekih subjekata, u daljem razvoju koncepta Via Dinarica politika se mora potpuno isključiti. Naša deviza je "Via Dinarica prirodno povezuje" ("Via Dinarica conncecting naturally"), planinski lanci imaju svoj pravac pružanja, prirodne ljepote nalazimo cijelom dužinom istih. Nije ih tako namjestila ni rasporedila politika, prema tome politika ne treba ni da određuje hoćemo li i kako uživati u tim ljepotama.

Tradicija, autentičnost i ručni rad predstavljaju vrijednosti koje se najbolje "prodaju". Foto: Elma Okić, Via Dinarica

"Raznolikost kao kvalitet je sinonim za Dinaride i slobodan sam tvrditi da je to adut zbog kojeg je Via Dinarica jedinstvena u svijetu..."

Zone-2000: Pješački segment nije jedini niti primarni strukturalni element Via Dinarice. Ipak, definisana su tri pješačke linije. Koje? Koliko se Via Dinarica oslanja na kvalitet "raznolikost"? Koliko pojam "raznolikost" vrijedi trenutno na terenu, da li je degradiran prošlim ratom?

Kenan Muftić: Geomorfološki i po strukturi, Dinaridi su podijeljeni na Primorske, Visoke i Sjevero-istočne Dinaride. Neke tri linije koje prate pravac pružanja istih su manje-više očigledne, ali nisu definisane kao pješačke staze, nego više kao osovine koje treba da povežu znamenitosti i ključne tačke kao što su vrhovi, jezera, kanjoni i ostalo što je zanimljivo. Sve staze koje vezuju ove znamenitosti za ove osovine ili linije, bile da su one planinarske, biciklističke, skijaške staze ili lokalni putevi, čine Via Dinaricu. Liniju koja povezuje visoke Dinaride smo označili kao "bijela", koja je boja snijega. Liniju koja ide primorskim pojasem, dakle obalom i otocima, "plava" koja je boja mora, a liniju koja povezuje sjevero-istočne Dinaride, dakle one najšumovitije predjele, označili smo kao "zelenu" liniju.
Kulturološke raznolikosti se bitnije uočavaju kretanjem po pravcu sjever-jug, a manje između linija, dok se prirodne raznolikosti veće između linija, ali su značajne također po pravcu sjever jug.
Raznolikost kao kvalitet je sinonim za Dinaride i slobodan sam tvrditi da je to adut zbog kojeg je Via Dinarica jedinstvena u svijetu i ispred Via Alpine, Apalacha i sličnih mega-trailova. Tragovi rata se na žalost vide, najviše u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i tačno je da je kulturološka raznolikost prilično degradirana, ali i dalje je bitna značajka ne samo Via Dinarice nego i turizma općenito.

Zelengora u sklopu "zelene linije" Via Dinarice. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Da li obilazak trase Via Dinarice ima trofejni karakter, tj. da li je planirano certificiranje i rangiranje obilaznika na način kako se to radi u klasičnim obilascima tansverzala? Pitanje iz razloga što je planinarski segment navikao na taj vid stimulansa?

Kenan Muftić: Postoji prijedlog da se osmisli nešto kao "Via Dinarica challenge" što bi podrazumjevalo prolazak kompletne rute odjednom i uključivanje određenog broja obaveznih tačaka, zahtjevnih staza, prolaska kanjona i sl. U tom slučaju bi se vodio registar i davala priznanja. Isto bi se moglo primjeniti i na brdski biciklizam, pa čak i na kajakaštvo i rafting.
Što se tiče "standardnog" prolaženja Via Dinaricom, mišljenja smo da je izbor rute i mjesta koja se obilaze stvar afiniteta pojedinca. S druge strane, u regionu ima dosta transverzala s kojima se Via Dinarica prepliće, pa bi se neke kombinacije sa kontrolnim tačkama mogle napraviti ukoliko se ispostavi da postoji interes. 

Dostupnost će u mnogome ovisiti ne samo od stanja na terenu, već i od informativnog segmenta Via Dinarice. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Definirano iz planinarsko/pješačke perspektive, da li je put uopšte cjelovit kao pješački put?

Kenan Muftić:
Planinarske staze koje prate bijelu liniju (druge dvije nismo detaljno studirali) postoje i većinom su adekvatno obilježene. Kompletna ruta je podijeljana na sekcije koje počinju i završavaju naseljenim mjestima. Postoji staza, osnovna varijanta, koja je najčešće najkraća linija koja preko planina spaja ta dva naseljena mjesta. Postoje staze koje sa te osnovne varijante izlaze kao arterije, do vrhova i interesantnih lokacija.
Nadalje postoje i druge staze, dakle varijante koje obilaze i druge interesantne lokacije, ali opet počinju i završavaju na istim mjestima. Negdje se poklapaju sa šumskim putevima, negdje prelaze asfaltne puteve, ali u biti postoje pješačke staze koje mogu činiti cjelovit pješački put.
Takođe postoji i sistem šumskih odnosno makadamskih puteva, kojima se biciklom može proći područje. Naša odgovornost je da kompletiramo materijal sa opštim informacijama za svih 14 sekcija "bijele" linije i opise nekih 50 atraktivnih tura u sklopu obilaska ovih sekcija.

Dinara, planina odakle Dinaridi vuku ne samo etimološko već i substancijalno porijeklo. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Kakva je dostupnost materijala kao mapa, gps referenci, vodiča, informacija..? Da li se zainteresirani upućuju dalje ka institucijama koje posjeduju konkretniju turističku ponudu, uključujući visokogorstvo i alpinizam? Da li postoji ili je planiran spisak vrijednosti ili tačaka koje Via Dinarica verifikuje kao "vrijedne posjeta".

Kenan Muftić: Dio stranice sa servisnim informacijama će biti operativan do kraja januara 2014. Trenutno, možete nas kontaktirati i podijelit ćemo informacije koje smo do sada prikupili. Detaljnije informacije i eventualne usluge će pružati lokalna udruženja, klubovi i agencije. Zavisno od kapaciteta i potražnje "tržišta", moguće je ponuditi nove turističke proizvode od kompletne organizacije planinarenja ili obilaska Via Dinarice do usluga transfera i logističke podrške.
Porastom interesovanja za Via Dinaricu, neminovno će rasti i potreba za ovim uslugama. Te usluge pružat će lica iz lokalne zajednice, radeći to kao stalni ili sezonski posao, zarađujujući time i ne napuštaju sela, jedna grana razvija drugu... da , to je cilj.
U vezi sa ovim zadnjim dijelom pitanja, Via Dinarica će imati definirana interesantne tačke sa GPS referencama, smještajnim kapacitetima, podacima o vodičima, GSS-u i slično. A udruženja koja djeluju na području sekcija bi u budućnosti dostavljala nove informacije i informacije o promjenama na terenu.

Una, jedinstvena prirodna vrijednost Dinarskog areala. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Da li je jezgro Via Dinarice angažovano profesionalno u okviru projekta? Da li postoji ta potreba, mogućnost ili u čemu bi bile prednosti?

Kenan Muftić: "Walking the Via Dinarica" je šestomjesečni projekat ATA-e BiH i ima dva zaposlena za čitav period i pet drugih angažovanih za određene poslove. Postoji potreba za nekim koordinacijskim ofisom ili sekretarijatom koji će voditi brigu o web portalu i koordinaciji aktivnosti. Od obima i podjele obaveza zavisi koliko je angažovanih i u kojem obliku potrebno. Unaprijeđenje infrastrukture, obuka, standardizacija, promocija i plasman informacija su aktivnosti za kojima postoji potreba. Pokretanje projekata koji bi razvili sadržaje i podigli nivo sigurnosti na pojedinim sekcijama Via Dinarice bi, naravno, podiglo cijelu priču na jedan veći nivo i samim tim osiguralo održivost.

Trnovačko jezero, "srce" smješteno ispod najvišeg vrha BiH. Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Kako se finansira projekat Via Dinarica? Ko upravlja projektom i gdje i kako se donose odluke vezano za korištenje sredstava?

Kenan Muftić:
Da ponovim, "Walking the Via Dinarica" finansiraju UNDP I USAID BiH uz podršku i kontribuciju partnera na projektu od skoro 20 % ukupnog budžeta. Projekat provodi ATA BiH, uz monitoring UNDP-a.
Kao i svaki projekat koji se realizuje uz podršku donatora, radi se u skladu sa odobrenim projektnim prijedlogom čiji je budžet sastavni dio. Sve promjene aktivnosti i bužeta, predstavnik donatora mora prethodno odobriti. Budući projekti će se vjerovatno odvijati na određenim sekcijama i imat će drugačije formulisane ciljeve i aktivnosti, ali trebaju biti koordinirani. Sprovodit će ih subjekti na "terenu", a mislim da će biti uključeni i drugi donatori i razvojne agencije.

"Via Dinarica connecting naturally". Foto: Elma Okić, Via Dinarica

Zone-2000: Za kraj, koje su tvoje najoptimističnije vizije razvoja projekta Via Dinarica?

Kenan Muftić: Via Dinarica treba da postane prva asocijacija kada neko spomene Balkan, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ili Albaniju, a ne rat, lopovluk i siromaštvo. Imamo šta da pokažemo svijetu, a i našim ljudima i tu priliku treba iskoristiti, umjesto da je uništavamo pod izgovorom "razvoja" koji se uglavnom odnosi na bogaćenje pojedinaca i korporacija.
S druge strane, mi, odnosno većina stanovnika regiona u gradovima nema pojma čime je okružena. Upoznavanjem okruženja preko (Via) Dinarida prvo će zavoliti, pa početi cijeniti i čuvati svoju zemlju, te njegovati odnose i sarađivati sa drugim ljudima s kojima ih Dinaridi prirodno povezuju.

Nov./Stud. 2013. god.

K R A J

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Pročitaj više
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Prihvatam
Odbijam
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvatam
Odbijam
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Prihvatam
Odbijam