Durmitor - "Soa nebeska"

Durmitor

Na relativno malom prostoru skoncetrisano je bukvalno sve za čime iskreni ljubitelji prirode i planina tragaju čitavog svog života. Visoki "alpski" vrhovi, obilje raznovrsnih i prelijepih glečerskih jezera, prelijepe i duboke doline...

DUR-MI-TOR!!! Kako moćno zvuči ova vibracija!
Kada su mi pre par godina na ulici privukle pažnju prelepe razglednice sa planinskim motivima, mislio sam da se radi o Alpima. Zapitao sam se - gde li se to nalazi? Okrenuo sam jednu od njih i video natpis - Durmitor, Crna Gora. Zarekao sam se samome sebi da ću ga već istog leta posetiti.
Tako je i bilo. Uskoro sam krenuo u tu, za mene zasigurno jednu od mojih najlepših avantura. Nakon višečasovne vožnje i prelaska impresivnog mosta nad kanjonom reke Tare, prešao sam na tlo Nacionalnog Parka Durmitor. Uskoro, vozeći se i izdižući sve više i više, izašao sam na prelepu durmitorsku visoravan na oko 1450 m nadmorske visine. I tada... puče pogled na veličanstvene vrhove Durmitora! Srce zatreperi, a suze nadiru. Jake emocije, neopisive. Zaista, Veliki je Durmitor! Veličanstvenost i lepotu Durmitora teško je i gotovo nemoguće celovito predstaviti i opisati u prilogu od 15 slika. Ono što ga izdvaja od mnogih ostalih planinskih celina je njegova izuzetno bogata raznovrstnost. Na relativno malom prostoru skoncetrisano je bukvalno sve za čime iskreni ljubitelji prirode i planina tragaju čitavog svog života. Visoki "alpski" vrhovi, obilje raznovrstnih i prelepih glečerskih jezera, prelepe i duboke doline, vodopadi, impresivni glečerski cirkovi, "tibetanske" travnate visoravni, večiti glečeri, duboki i impresivni rečni kanjoni idealni za splavarenje, "tibetanski" makadamski putevi - raj za mountainbiker-e, mnogobrojni izvori planinske vode...
Neka ovaj foto prilog pobudi snažnu inspiraciju za što skorije upoznavanje sa ovom prelepom planinom svima onima koji ovde još nisu bili, kao i evociranje divnih uspomena svima onima koji su ovde već bili i podsticanje istih da se Durmitoru što skorije opet vrate. Polećemo!

Prelepa panorama masiva Durmitora sa travnate visoravni grada Žabljaka i refleksija vrha Međed (2287 m) u vodi, prizor koji Vas uvek dočeka kada stignete u Žabljak. Vrhovi na levoj strani su Savin Kuk (2313 m) i Šljeme (2455 m), dok su u krajnjoj pozadini desno od Međeda, Minin Bogaz (2387 m) i Bobotov Kuk (2523 m), najviši vrh Durmitora. Hotel Durmitor sa desne strane doprinosi dekoraciji ovog "alpskog" pejzaža.

Žabljak

Planinski gradić Žabljak je grad na najvišoj nadmorskoj visini na Balkanu. Ovaj gradić, koji odiše tipičnom alpskom idilom, nalazi se na 1456 m nadmorske visine i prostire se na ogromnoj durmitorskoj travnatoj visoravni zvanoj "Jezerska površ", u podnožju visokih vrhova masiva Durmitora. Infrastruktura Žabljaka sastoji se od nekoliko hotela, pošte, autobuske stanice, novootvorenog supermarketa, rent a bikea (iznajmljivanje bicikala), Internet cafea (u kome se mogu narezati i digitalne fotografije na CD), nekoliko prodavnica, košarkaškog i fudbalskog terena, para kafića, restorana i turističkih agencija... Pored hotela, smeštaj je takođe moguće pronaći i u mnogim kućama na Žabljaku. Cena za normalan smeštaj dnevno po osobi je 6-7 eura (korištenje sobe ili apartmana, kupatila, kuhinje, frižidera, suđa, drva za ogrev...). Najbolja lokacija za smeštaj su kuće u blizini puta koji od glavne raskrsnice u centru grada Žabljaka vodi ka Crnom jezeru.

Crno jezero

Gotovo sve planinarske ture na Durmitoru kreću odavde - sa prelepog Crnog jezera (1416 m), svega 3 km udaljenog od centra Žabljaka. Crno jezero je sačinjeno od dva jezera, Velikog i Malog.
Međed (2287 m) se uzdiže nad njima i sa njegovog vrha najbolje se vidi oblik ovog jezera u formi broja 8. Na ovoj slici je Veliko Crno jezero, dok se njegov spoj sa Malim Crnim jezerom vidi sa desne strane ove slike. Malo Crno jezero je iza tog spoja. Tokom toplih letnjih dana na Durmitoru, jezera su pravi raj za kupanje i relaksaciju nakon napornih planinarskih tura. Takođe, pored ovog jezera nalazi se istoimeni restoran, izgrađen u tradicionalnom stilu, od kamena i drveta. Restoran nudi i tradicionalne crnogorske specijalitete poput kačamaka, proje, kajmaka, cicvare, sira, kiselog mlijeka, jagnjetine ispod sača, krompira ispod sača.., pravo okrepljenje nakon napornih uspona. Cene su povoljne (kiselo mlijeko - 1 euro, krompir ispod sača - 1.50 eura...). 

Bezimeni Vrh

Bezimeni Vrh (2487 m), drugi najviši vrh Durmitora ili "Durmitorski Matterhorn", kako ga je nazvao moj drug Dario iz Slovenije, ugledavši ovaj prelepi vrh Durmitora. Njegovo impresivno severno lice dominira nad prelepom dolinom Ališnice (2091 m). Sa leve strane je prevoj Velika Struga (2274 m), jedan od najlepših prevoja u masivu Durmitora. Ovaj prevoj otvara put ka vrhu Bezimenog Vrha.

"Tibetanski" Durmitor

"Tibetanski Durmitor" - Ovaj veličanstveni prizor istočnog dela durmitorskog masiva sa prelepe travnate visoravni, u mnogome podseća na Tibet i Mongoliju. Savin Kuk (2313 m) na desnoj strani, Šljeme (2455 m) u sredini masiva, dok je Sedlena Greda (2227 m) na levoj strani slike. Ovom prizoru se može svedočiti sa puta Žabljak-Šavnik, na nekih 8 km od Žabljaka, 100 m dalje od spomenika i raskrsnice, na kojoj jedan put vodi ulevo ka Vražjem i Ribljem jezeru. Prizor je veličanstven u proleće (maj, jun), kada je travnata visoravan zelena, a masiv Durmitora beo, još uvek pod snegom. Divan kontrast, raj za ljubitelje planinske fotografije.

Soa Nebeska

Durmitor - "SOA NEBESKA". "Soa nebeska", "Nebeski presto", "Podupirač neba"... Durmitorci su Durmitoru dali nadimak "Soa nebeska", jer su mu vrhovi tako visoki da drže svod nebeski. Preciznije, "Soa nebeska" je naziv za grupu najviših vrhova Durmitora - Bobotov kuk (2523 m), Bezimeni vrh (2487 m) i Đevojka (Soa, 2440 m). Durmitorci ove vrhove zovu i "SOHE". Džinovska, oko 800 m visoka stena Soe nebeske impresivno dominira nad prelepom dolinom Škrčkih jezera tj. nad Velikim Škrčkim jezerom (1686 m). Na slici je pogled sa vrha Prutaša (2393 m) - "kralja durmitorskih vidikovaca". Ako dođete na Durmitor, ne propustite posetiti vrh Prutaša upravo radi ovog veličanstvenog prizora. 

Škrčka jezera

Prelepa Škrčka jezera - Veliko Škrčko jezero (1686 m) i Malo Škrčko jezero (1711 m) sa vidikovca vrha Prutaša (2393 m) - zaštitni su znak Durmitora. Oko 700 m duboka dolina Škrke sa planinarskim domom Škrka (kućica sa crvenim krovom) u kome se može prenoćiti i kupiti konzervirana hrana. Kapacitet doma: 20 ležajeva sa ćebadima. Dom radi svake godine od 1. juna do 1. oktobra. Pored doma je i česma izvorske vode

Planinica

Grupa najviših vrhova Durmitora - Bezimeni Vrh (2487 m), Bobotov Kuk (2523 m) i Đevojka (Soa, 2440 m), pogled sa Planinice (2330 m), vrha koji pruža pravu uživanciju u prelepim panoramama najlepšeg kutka masiva Durmitora - doline Škrčkih jezera i najviših vrhova Durmitora koji je okružuju. Planinica stoji nasuprot Prutašu, između njih je dolina Škrčkih jezera. Ova dva vrha predstavljaju najlepše vrhove - vidikovce na Durmitoru. Takođe, pošto se na vrhovima Prutaša i Planinice nalazi i trava, ovi vrhovi nude veliku uživanciju i komotnost. 

"Tibetanski putevi" Durmitora

"Tibetanski putevi" Durmitora. Ovako sam imenovao ovaj specifični pejzaž južnog dela Durmitora, gledanog sa prevoja Sedlo (1907 m). Pogled na tipično tibetansku idilu... Makadamski putevi uvrću se poput zmije, putevi kojima nema kraja. Ovaj predeo je raj za ljubitelje mountainbiking-a (planinarskog biciklizma). Omiljena drvena tabla koja sve govori - World Heritage - Svetska prirodna baština.

Sedlo Bogova

Ako u svetu postoji 7 čuda sveta, onda svakako postoji i osmo. "Sedlo Bogova" - Sedlena Greda (2227 m), još je jedan od vrhova Durmitora koji prebacuje 2200 mnv. Svojom impresivnom formom u obliku sedla dominira nad prelepom zelenom talasastom dolinom Dobri Do. Još jedno specifično mesto na Durmitoru, koje ga razlikuje od drugih planina.

Prutaš

Prutaš (2393 m) - jedan od najviših i najpoznatijih vrhova Durmitora. Gledano po obimu njegovog masiva - najveći vrh Durmitora. Njegova skoro 700 m visoka severna strana nadvija se nad prelepom dolinom Škrčkih jezera (1686 m). Planinarski dom Škrka (1723 m) lociran je između jezera (kućica sa crvenim krovom). Pogled sa vrha Planinice (2330 m), uz vrh Prutaš, pruža najkomotnije uživanje u visokogorskim panoramama Durmitora. 

Dolomiti ili Durmitor?

Da li su ovo Dolomiti ili je pak samo Durmitor? Ova scena sa tipičnim "dolomitskim" stenama može se sresti kada se iz Dobrog Dola uspinjete ka prevoju Škrčko Ždrijelo (2114 m), koji je ulazna kapija za najlepši kutak Durmitora - dolinu Škrke, kao i za neopisivo impresivni pogled na stenu Soe Nebeske. Zasigurno, jedna od najlakših i ujedno najlepših planinarskih tura masivom Durmitora.

Kanjon Tare

Više nego 1300 m duboki impresivni kanjon reke Tare, sa čuvenog vidikovca Ćurevac, do kojeg vodi asfaltni put od Žabljaka (8 km). Ovaj impozantni kanjon smaragdne reke Tare još je jedna od specifičnih vrednosti Nacionalnog Parka Durmitor. Popularni "rafting" (splavarenje) na ovoj prelepoj i dinamičnoj reci iz godine u godinu mami sve više posetilaca iz celog sveta. Pre ili kasnije, trebate osetiti čari splavarenja na reci Tari. Jedino tako, moguće je izbliza upoznati lepote i čari reke Tare i specifičnosti njenog impresivnog kanjona.

Bobotov Kuk

Bobotov Kuk (2523 m) - najviši vrh Durmitora, njegov Gospodar! Njegova impresivna severna stena i Prevoj Velika Previja (2351 m) na levoj strani. Pogled iz Valovitog Dola (2027 m), glečerskog cirka ispod njegove severne strane, severnog prilaza vrhu od Žabljaka. Trajanje uspona: 5.30h; Povratak: 5h

Dolina Škrčkih jezera

Dolina Škrčkih jezera (Škrka) - najlepši kutak Durmitora. Pogled na najviše vrhove Durmitora - Bezimeni Vrh (2487 m), Bobotov Kuk (2523 m) i Đevojku (2440 m) preko prelepog Velikog Škrčkog jezera (1686 m). Doći na Durmitor, a ne posetiti ovu prelepu dolinu velika je šteta, zaista. Kad sam u nju prvi put nogom kročio shvatio sam da je to srce Durmitora, njegov zasigurno najlepši i najintimniji kutak. U toplim letnjim danima kupanje u ovim jezerima je pravi relaks, pogotovo nakon uspona na okolne vrhove. Najlakši pristup ovoj dolini je preko prevoja Škrčko Ždrijelo (2114 m), laganija pešačka tura. Trajanje: 2.30h (isto za povratak). Ipak, preporučuje se i malo produženje ove ture tj. silazak u dolinu Škrke nakon uspona sa Škrčkog Ždrijela na vrh Prutaša (2393 m). Trajanje: 4.45 h. Povratak preko Škrčkog Ždrijela: 2.30h. U dolinu Škrčkih jezera može se doći i preko prevoja Samar (2075 m), kroz kanjon Sušice od sela Mala Crna Gora, kao i silaskom sa vrha Prutaša (2393 m) preko Todorovog Dola i vrha Planinice (2330 m). Ukoliko zaista želite upoznati srce Durmitora i njegovu najveću lepotu, obavezno posetite dolinu Škrčkih jezera. Srećno i uživajte!

Vlado Vujisić, rođen je u Mariboru, Slovenija. Bivši prvoligaški košarkaš, diplomirao i magistrirao na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, oblast marketinga i menadžmenta. Živi i radi u Beogradu. Ljubitelj planina, planinske fotografije i planinskog spisateljstva. Planinarski debi doživio je u Julijskim Alpama, usponima na Bohinjske Gore i Triglav. Favoriti su mu Julijske Alpe, Durmitor, Prokletije, Komovi, Moračke planine, Maglić i Prenj, a Durmitor je njegova najveća planinarska ljubav i opsesija.

Ranije publicirano na Zone-2000:
Novembarski susret sa Pirninom (Bugarska)

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Pročitaj više
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Prihvatam
Odbijam
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvatam
Odbijam
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Prihvatam
Odbijam