mountain-1.jpgSva naša očekivanja, nadanja i želje koje nas vuku prema planinama, ponekad ovise o malim i naizgled nebitnim stvarima. Jedna od „tih stvari“ je i naš vjerni pratilac – ruksak. Taj nezaobilazni dio opreme koji će naš boravak u prirodi učiniti lakšim i ljepšim. Sa njim smo kompletni i uvijek spremni za naše pohode. A svakim novim pohodom rastu i naše želje i potrebe.

Tako i proizvođači ruksaka prate naše želje i prohtijeve. A jedan brend koji godinama proizvodi ruksake za svakodnevnu upotrebu, odlučio je da udovolji i „našim“ željama. Kompanija PULSE DESIGN je ove godine uzbacila novu kolekciju ruksaka „Mountain“, namijenjenih planinarenju. Ova kolekcija se sastoji od 4 ruksaka u verzijama od 60 litara, 45 litara, 35 litara i 25 litara.

Osnovna konstrukcija i materijal za sve veličine je najlon koji je izdržljiv i dugotrajan u ekstremnim uslovima i hladnoći. Konstrukcija leđa je specijalna i napravljena od aluminijumskog rama sa protokom vazduha i zajedno sa kopčama za kontrolu visine, prednjim i kopčama oko struka, obezbjeđuje udobnost i ravnomjernu raspoređenost opterećenja.

Pored SBS rajsferšlusa i nifco kopči, ruksaci posjeduju još mnogo zanimljivih korisnih pojedinosti i karakteristika:

mountain-60l.jpg

60 litarski ruksak je dizajniran za kampovanje, duže planinarenje i šetnje.

 • Sastoji se od 2 glavne pregrade + 1 prednje pregrade + 1 proširive pregrade na vrhu + džepova sa strane oko struka.
 • unutrašnja konstrukcija je napravljena sa pregradom tako da punjenje ranca može biti sa gornje ili donje strane. Ova pregrada je sa rajsferšlusom tako da može biti otvorena ili zatvorena.
 • takođe, na rancu je postavljeno mnoštvo remena i kopči za podešavanja kompaktnosti i kačenja raznih sitnica.
 • kabanica je postavljena na dnu i veoma lagano se postavlja, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cevčica paketa za hidrataciju.

mountain-45l.jpg

Ruksak od 45 litara je napravljen za kraća kampovanja, planinarenja ili šetnje tako da se sastoji od 2 glavne pregrade i 2 džepa sa prednje strane.

 • unutrašnja konstrukcija je napravljena sa pregradom tako da punjenje ruksaka može biti sa gornje ili donje strane.
 • takođe, na ruksaku je postavljeno mnoštvo remena i kopči za podešavanja kompaktnosti i kačenja raznih sitnica.
 • kabanica je postavljena na dnu i veoma lagano se postavlja, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cjevčica paketa za hidrataciju ili se u džep sa strane može staviti boca sa vodom.

mountain-35l.jpg

Ruksaci od 35 i 25 litara se pored planinarenja i šetnje mogu koristiti i za sport, slobodno vrijeme ili čak školu.

 • Sastoje se od 2 glavne pregrade i 2 džepa sa prednje strane za brzi pristup.
 • Prva glavna pregrada je prostrana i sadrži pregradu, a druga pregrada je manja i sadrži organizer u koji možete staviti telefon, olovke, ključeve i razne druge sitnice.
 • takođe, na rancu je postavljeno mnoštvo remena i kopči slično kao i kod većih rančeva.
 • kabanica je postavljena na dnu, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cjevčica paketa za hidrataciju ili se u džep sa strane staviti boca sa vodom.

mountain-25.jpg

Ruksaci su inače dio nove ponude firme VIP Design, koja inače prodaje alpinističku opremu Singing Rock. A sve dodatne detalje možete pronaći na web adresi: vipdesign.ba ili u poslovnici na adresi Gradačačka 1 / SC Merkur – 2.sprat.

Vezani članci

Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...
Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije