mountain-1.jpgSva naša očekivanja, nadanja i želje koje nas vuku prema planinama, ponekad ovise o malim i naizgled nebitnim stvarima. Jedna od „tih stvari“ je i naš vjerni pratilac – ruksak. Taj nezaobilazni dio opreme koji će naš boravak u prirodi učiniti lakšim i ljepšim. Sa njim smo kompletni i uvijek spremni za naše pohode. A svakim novim pohodom rastu i naše želje i potrebe.

Tako i proizvođači ruksaka prate naše želje i prohtijeve. A jedan brend koji godinama proizvodi ruksake za svakodnevnu upotrebu, odlučio je da udovolji i „našim“ željama. Kompanija PULSE DESIGN je ove godine uzbacila novu kolekciju ruksaka „Mountain“, namijenjenih planinarenju. Ova kolekcija se sastoji od 4 ruksaka u verzijama od 60 litara, 45 litara, 35 litara i 25 litara.

Osnovna konstrukcija i materijal za sve veličine je najlon koji je izdržljiv i dugotrajan u ekstremnim uslovima i hladnoći. Konstrukcija leđa je specijalna i napravljena od aluminijumskog rama sa protokom vazduha i zajedno sa kopčama za kontrolu visine, prednjim i kopčama oko struka, obezbjeđuje udobnost i ravnomjernu raspoređenost opterećenja.

Pored SBS rajsferšlusa i nifco kopči, ruksaci posjeduju još mnogo zanimljivih korisnih pojedinosti i karakteristika:

mountain-60l.jpg

60 litarski ruksak je dizajniran za kampovanje, duže planinarenje i šetnje.

 • Sastoji se od 2 glavne pregrade + 1 prednje pregrade + 1 proširive pregrade na vrhu + džepova sa strane oko struka.
 • unutrašnja konstrukcija je napravljena sa pregradom tako da punjenje ranca može biti sa gornje ili donje strane. Ova pregrada je sa rajsferšlusom tako da može biti otvorena ili zatvorena.
 • takođe, na rancu je postavljeno mnoštvo remena i kopči za podešavanja kompaktnosti i kačenja raznih sitnica.
 • kabanica je postavljena na dnu i veoma lagano se postavlja, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cevčica paketa za hidrataciju.

mountain-45l.jpg

Ruksak od 45 litara je napravljen za kraća kampovanja, planinarenja ili šetnje tako da se sastoji od 2 glavne pregrade i 2 džepa sa prednje strane.

 • unutrašnja konstrukcija je napravljena sa pregradom tako da punjenje ruksaka može biti sa gornje ili donje strane.
 • takođe, na ruksaku je postavljeno mnoštvo remena i kopči za podešavanja kompaktnosti i kačenja raznih sitnica.
 • kabanica je postavljena na dnu i veoma lagano se postavlja, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cjevčica paketa za hidrataciju ili se u džep sa strane može staviti boca sa vodom.

mountain-35l.jpg

Ruksaci od 35 i 25 litara se pored planinarenja i šetnje mogu koristiti i za sport, slobodno vrijeme ili čak školu.

 • Sastoje se od 2 glavne pregrade i 2 džepa sa prednje strane za brzi pristup.
 • Prva glavna pregrada je prostrana i sadrži pregradu, a druga pregrada je manja i sadrži organizer u koji možete staviti telefon, olovke, ključeve i razne druge sitnice.
 • takođe, na rancu je postavljeno mnoštvo remena i kopči slično kao i kod većih rančeva.
 • kabanica je postavljena na dnu, a sa strane se nalazi i H2O rupa kroz koju se može provući cjevčica paketa za hidrataciju ili se u džep sa strane staviti boca sa vodom.

mountain-25.jpg

Ruksaci su inače dio nove ponude firme VIP Design, koja inače prodaje alpinističku opremu Singing Rock. A sve dodatne detalje možete pronaći na web adresi: vipdesign.ba ili u poslovnici na adresi Gradačačka 1 / SC Merkur – 2.sprat.

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije