Planinarske vijesti

sp2017.jpgKontakt BiH-SBG 9. mjesto na svijetu

Iako su nastupili kao debitanti i totalni autsajderi na Svjetskom planinarskom prvenstvu, planinari udruženja Kontakt BiH-SBG, koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, napravili su senzaciju i nadljudskim naporima došli do velikog uspjeha.

U izuzetno jakoj konkurenciji 47 timova iz 22 države svijeta, 22 takmičara koji su činili ekipu Kontakta, u 3 dana takmičenja, prepješačili su 996 km, što im je bilo dovoljno da zauzmu odlično 9. mjesto na 15. Svjetskom planinarskom prvenstvu, koje se održavalo od 21. - 23. septembra 2017. god. u Filzmoosu, u Austriji.
Uspjeh je značajniji time što je ovo prvi nastup Bosne i Hercegovine na Svjetskim planinarskim prvenstvima, pa tako i prvi zapažen rezultat.
Prema nezvaničnim rezultatima, i u pojedinačnoj konkurenciji su ostvareni dobri rezultati. Naši planinari, Zekija Pehlić sa 114 km u ženskoj konkurenciji, a u muškoj Sulejman Pehlić sa 140 km, te Izet Kurtalić sa 128 km, nalaze se među 50 najboljih planinara svijeta.
Na svečanom proglašenju pobjednika, pred oko 700 planinara i počasnih gostiju, udruženju Kontakt BiH-SBG je, uz nagradu za dobar plasman, uručeno još jedno priznanje.
Zastavica i zahvalnica za uspješno učešće u akciji "40 000 km za mir i prijateljstvo" dodijeljene su od Internacionalnog Saveza planinara "Koala", čije je sjedište u Njemačkoj.
Rukovodstvo Udruženja čestita našim herojima i želi još više uspjeha u budućnosti.
Tim Kontakt BiH-SBG Bosna i Hercegovina :
Alija Ahmetović, Amela Gibić, Amra Bajrektarević, Amra Bišćanin, Anel Viteškić, Azra Đulić, Dženan Šehić, Đulsa Budimlić. Eldina Pekmezović, Emina Kurtović, Emina Ramić, Hana Omerović, Izet Kurtalić, Jasmina Kobinović, Lejla Kerchler, Leo Bartolović, Mensur Omerović, Merima Ramić, Rasim Pehlić, Smail Jakupović, Sulejman Pehlić, Zekija Pehlić.

I za kraj, članovi Kontakt BiH-SBG nam poručuju:

Imamo plan da za sljedece prvenstvo napravimo kombinovani tim BiH sastavljen od članova više planinarskih društava i pozivamo sve zainteresovane da se prijave na vrijeme. Sljedeće Svjetsko prvenstvo ce se održati i Wildschönau kod Kufsteina u Tirolu 27.- 29. 9. 18. i ako se potrudimo sa zajedničkim timom možemo postići još bolje rezultate. Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati potem naše Fb stranice https://www.facebook.com/kontaktbihsbg/ kako bi mogli na vrijeme izvršiti pripreme.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije