Planinarske vijesti
zuti-cvijet.jpgPlaninarenje nije klasični sport i možda ga je ispravnije nazvati stilom života. U sportu postoji takmičenje u kojem uvijek neko pobijedi, a ostali izgube. U planinarenju, svako učešće je pobjeda, a dužni ste pomoći onome ko je slabiji od vas, tako da je vrlo teško napraviti uobičajno takmičenje.

Zato smo za ovaj projekat upotrijebili izraz "Izazov" ili kako se često i kod nas upotrijebi engleska riječ  "Challenge". Šta je u pitanju?

Bosna i Hercegovina možda nema planinske masive kao što su Himalaji, Andi ili Alpe, ali se sigurno možemo pohvaliti velikim brojem vrhova preko 2000mnv. Nalaze se na 12 različitih planina, a njihov ukupan broj je 77. Zar ih ne bi bilo lijepo sve posjetiti? Mi smo to nazvali "Challenge 2000+" (ili Izazov 2000+). Kako sve ovo funkcioniše?

  • Podjelili smo Challenge 2000+ na 12 dijelova (za svaku planinu po jedan)
  • Napravili smo popis svih vrhova preko 2000 mnv. Uz opis svakog vrha pokušaćemo staviti što više informacija koje će vam olakšati odlazak na isti. (stalno će se dopunjavati)
  • Kreirali smo aplikaciju koja će to podržavati. (popis vrhova, takmičara, broj ispenjanih vrhova, rang lista...)

Mi se nećemo takmičiti jedni protiv drugih. Uživaćemo svi zajedno u procesu kompletiranja ovog izazova. Nešto slično su nedavno uradila dva planinara Kenan Berberović i Hasan Karabeg sa izazovom koji su postavili sami sebi. Više o tome možete pročitati na ovom linku. Uz njihovu nesebičnu pomoć ćemo u što skorije vrijeme kreirati opise za večinu lokacija 2000+ Challenge-a. Ovaj izazov nije sprint i ne može se kompletirati za jedan mjesec. Vjerovatno će za to biti potrebno više od godinu dana, nekome čak i duže. Što duže, to bolje - više ćemo uživati.

Šta je cilj ovog izazova?

Na prvom mjestu to je promocija planinarenja i zdravog života. Zatim, želimo kreirati jednu zajednicu, koja ima isti cilj, gdje ćemo moći razmjenjivati sikustva i učiti jedni od drugih. Čak i da se u ovo uključite kao totalni planinar početnik garantujemo vam da ćete u ovom procesu steći veliko iskustvo i dosta znanja.

Da li je ovo opasno?

Ukoliko poštujete pravila o ponašanju u planini odgovor je: NE. Obratite pažnju na vremenske uslove, konfiguraciju terena, količinu znanja koju imate i vašu kondicionu spremnost i ne bi trebalo biti problema. Nemojte u planinu ići sami, krenite postepeno, od lakših vrhova ka težim. Ako niste sigurni pođite na uspon sa iskusnijim planinarima ili sa vodičem. Nezgoda se uvijek može desiti, ali ako poštujete ova pravila tu mogućnost ćete znatno smanjiti.

Da li postoje nagrade?

Da. Najveća i najbolja narada koju možete dobiti jeste pogled sa 76 najviših vrhova naše domovine. Zar je potrebno nešto više?
Vjerovatno nije, ali pokušaćemo obezbjediti nagradu za svakoga ko kompletira ovaj izazov. O tome više nekog narednog dana.

Više o samom izazovu, načinu prijave i pravilima možete pročitati ovdje.

Sva pitanja vezana za Challenge 2000+ možete poslati na info@planinarenje.ba ili putem našeg fb page-a.

 

Vezani članci

Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018) Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018)
Na Sovićka vrata smo stigli ranije nego obično  Još nije bilo ni 8 sati. Vedro je jutro, iako je bilo najavljeno oblačno vrijeme. Naš cilj je...
Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu
Za tačno mjesec dana će biti 1. rođendan našeg Challenge 2000+. Mnogo toga se deslo u ovih 11 mjeseci. Do sada imamo 82 učesnika koji su ukupno...
Emil kompletirao Challenge 2000+ Emil kompletirao Challenge 2000+
Usponom na Lica sjeverni i južni vrh, te kotu 2041 na planini Volujak, Emil Bakoš je završio svoj Challenge 2000+. Tako je postao 5. osba koja je...

Komentari   

0 # Vrhovi 2000+3oka 19-11-2017 15:26
Azurirajte spisak vrhova preko 2000+. Nedostaje Vam nekoliko vrhova koji postoje na terenu. Ako necemu ne znamo ime, jer nismo se raspitali dovoljno, ne znaci da ne postoji.
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Odg: Vrhovi 2000+Midhat 19-11-2017 15:28
Vrlo rado,
Možete li mi reči koji vrhovi nedostaju
Odgovori | Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije