Planinarske vijesti

139.jpg

Autor: Afan Abazović

Ko je pratio medije, proteklog vikenda je mogao svjedočiti jednoj od najdramatičnijih akcija spašavanja u svjetskim gorjima i jednom od najnevjerovatnijih događaja u historiji planinarstva.

Naime, posljednjeg dana 2017. godine, iz glavnog grada Pakistana, Islamabada, ka sjevernom dijelu države, krenula je trinaestočlana ekspedicija poljskih planinara, na čelu sa 67-godišnjim Kristofom Vjeličkim. Njihov cilj bio je da se prvi put u historiji popnu u zimskim uslovima na drugu najvišu planinu na svijetu, K2 (8611 mnv), koja se nalazi na granici Kine i Pakistana, u gorju Karakorum.

Istovremeno, nekih 190 km zapadnije, na devetu svjetsku planinu po visini, Nanga Parbat (8126 mnv), u zimskim uslovima, krenuli su Francuskinja Elizabet Revol i Poljak Tomaš Mackijevič, sa željom da budu drugi tim u historiji, nakon međunarodne ekspedicije iz 2016. godine. Tomašu je to bio sedmi pokušaj.

Uspjevši se popeti, na silasku sa vrha Nanga Parbata, na visini od oko 7130 mnv, počinju problemi za Tomaša. Savladala ga je visinska bolest i snježno sljepilo. Elizabet mu je pomogla da siđe nešto niže, napravila mu šator i nastavila silazak da bi došla u rejon signala satelitskog telefona i tražila pomoć.

Prijateljica Masha Gordon je odmah napravila GoFundMe stranicu radi skupljanja donacija za akciju spašavanja. No, postavilo se pitanje ko će doći po Elizabet i Tomaša, u nemogućim uslovima užasnog nevremena koje je zahvatilo planinu.

Tada na scenu stupaju, vjerovali ili ne, planinari sa početka priče, Poljaci koji su krenuli da "zatvore knjigu" historije planinarenja i himalajstva.

Čim su skupljena sredstva za helikoptersko spašavanje, četvorica najspremnijih su se ukrcali u helikopter i nakon dva sata leta, iz baznog kampa K2 dolaze u rejon Nanga Parbata.

Pakistanski vojni helikopter uočava Elizabet na 6700 mnv kako silazi. Sva četvorica Poljaka izlaze na 4800 mnv. 
Dvojica uspostavljaju kamp, a Denis Urubko i Adam Bjelički u subotu predvečer kreću na uspon ka Elizabet. U 2:00 po ponoći uspijevaju da se spoje s njom. Imala je užasne smrzotine. Prebačena je helikopterom u Islamabad, gdje se trenutno oporavlja.

Tomašu nije bilo pomoći. Uprkos želji da mu se priđe, to je bilo neizvodivo zbog temperature od - 60 stepeni Celzijusa i brzinom vjetra od 80 km/h. Ostao je na planini.

Četvorica Poljaka su se vratili u bazni kamp K2 i nastavljaju ekspediciju prvog zimskog uspona na K2.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije