Challenge 2000+ reportaža

imran-danis.jpgDo sada imamo 77 učesnika Challenge 2000+, ali ovom prilikom želimo vam predstaviti dvojicu najmlađih. Imaju samo po 14 godina i iza sebe već ozbiljan broj vrhova preko 2000 metara. Mogu poslužiti kao primjer svojoj generaciji koja vrijeme provodi uz mobitele i slične uređaje.

Imran Bećar

imran.jpg

Rođen je u Sarajevu 2004. godine. Prve planinarske korake je napravo sa 5 godina, a već sa 7 je izašao na svoj prvi 2000+ vrh. Priroda se lahko zavoli i boravak u njoj postane navika. Tako su planinarske ture, noćenja u šatoru, provlačenja kroz gustu šumu i kleku, penjanje ferrata postale prava ljubav ovog momčića.

Zaljubljenik je u sportsko penjanje (državni prvak u svojoj kategoriji) , borilačke vještine (plavi pojas u karateo i narandžasti u JiuJitsu), atletiku (prvi polumarathon sa 11 godina) i biciklizam.

 

Danis Bakoš

danis.jpg

Rođen je u Konjicu 2004. godine. Prve planinarske korake napravio je sa nepunih 6 godina. Iste godine dobio je i svoj prvi brdski bicikl.

U godinama koje su slijedile redale su se planinarske i biciklističke ture, prvo u okolini Konjica (Bitovnja, Lisin, Prenj). U uzrastu od 8 godina popeo se biciklom na Lisin, a pješice na prenjski vrh Taraš. Prvi vrh viši od 2000 metara bila je Velika Lelija, a nakon toga uslijedili su usponi na Veliku Kapu, Zelenu Glavu na Prenju, Veliki Vilinac i Pločno na Čvrsnici, uspon biciklom Na Idovac (Raduša).. 2016. godine popeo se na vrh Skala (2882 mnv) na grčkoj planini Olimp.

Želja mu je da u ovoj godini završi svoj prvi planinarski izazov - uspon na najviše vrhove svih bosansko-hercegovačkih planina viših od 2000 metara. U posljednjih dva mjeseca je popeo najviše vrhove Treskavice, Zelengore, Vranice, Cincara, i prije nekoliko dana Maglić. Leliju, Veliki Vran, Prenj i  Čvrsnicu popeo je ranije, tako da su mu do ostvaranje cilja preostali još najviši vrh Volujaka i Bjelašnice.

Penjući se na ove vrhove, spontano se priključio ocu na Challenge 2000+ portala Planinarenje.ba, gdje je njegov trenutni rezultat 21 od 78 popetih vrhova. Pored ovoga izazova, koji bi htio završiti u ovoj i slijedećoj kalendarskoj godini, kaže da mu je najveća želja popeti se na sve dvotosućnjake Prenja.

Pored planinarenja i brdskog biciklizma Danis se bavi i muzikom. Svira gitaru od 7. godine, bavi se i glumom u Amaterskom pozorištu "Neretva" Konjic. Član je takmičarskog tima izviđačkog odreda "Neretva" iz Konjica.

Sa navršenih 5 godina počeo je trenirati karate u klubu "Bošnjak" u Konjicu, trenirao je košarku, a trenutno trenira fudbal. Ipak, najveća ljubav su mu planinski vrhovi i s tim u vezi ima namjeru upisati zimsku i ljetnu planinarsku školu, a nakon toga alpinistički kurs.

 

Imran i Danis se još nisu imali priliku upoznati. Nadamo sa da će neke od 2000+ vrhova popeti zajedno i sklopiti trajno planinarsko prijateljstvo.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije