Challenge 2000+ reportaža

gojzerica3.jpgZa tačno mjesec dana će biti 1. rođendan našeg Challenge 2000+. Mnogo toga se deslo u ovih 11 mjeseci. Do sada imamo 82 učesnika koji su ukupno prijavili 1937 uspona na vrhove preko 2000 mnv. Pet od njih je kompletiralo izazov: Kenan Berberović, Nenad Rajić, Hasan Karabeg, Dragan Mamuša i Emil Bakoš.

Neko se tek danas priključio, nekome još malo fali do 78. vrha, ali mi već znamo da se ne takmičimo. Mi uživamo u prirodi. Učesnici pomažu jedni drugima, krče staze, obilježavaju puteve i vrhove, razmjenjuju iskustva... U sljedećem dijagramu (autor Nenad Rajić) možete vidjeti odnos rasta broja učesnika i prijavljenih vrhova za period maj-oktobar 2018.

stat-2000.jpg

Kao što napisasmo u naslovu ovo je izazov u svakom pogledu:


1. Organizacijski izazov

Naravno da imamo propusta. Mnoge smo otklonli, neke možda još nismo ni primjetili, ali trudimo se. Pokušavamo da svako primjedbu uvažimo i unaprjedimo kompletan projekat. Jednostavno treba malo vremena da se sve stvari poslože. Dvije trećine vrhova smo pokrili reportažama, fotografijama, panoramama 360° i GPS trackovima. Nadam se da ćemo uskoro kompletirati i ovaj organizacijski challenge. 


2. Finansijski izazov

U pitanju je 78 vrhova "razbacanih" na 12 planina. Ne može se to završiti za mjesec dana. Treba odvojiti puno više od toga. Mnoge planine su udaljene, i obilazak njihovih vrhova traži da se posjete i nekoliko puta. A to zahtjeva i vrjeme i novac.


3. Kondicioni izazov

Neke ture su prilično zahtjevne i nekad se mora prepješačiti i više od 20 km u danu sa velikim visinskim razlikama. Također, pristupi nekim vrhovima su i tehnički zahtjevniji zbog nepristupačnog terena što zahtjeva malo više iskustva i opreza.


4. Orijentacijski izazov

Mnoge staze nisu markirane i neki od ovih vrhova su do sada bili jako rijetko posjećeni. Kako je uslov za svaki vrh u ovom izazovu da na karti postoji trigonometar sa nadmorskom visinom često se desi da to nije najviši vrh u grebenu. Tako na primjer Kočanj kuk na Volujku, Herač i Botini na Prenju imaju visočije vrhove, ali bez oznake na karti. Lokacija koju mi tražimo jeste ona sa trigonometrom i zato je najbolje pri orijentaciji koristiti gps ili telefon.

Vjerovatno možemo nabrojati još nekoliko vrsta izazova, ali što ih je više to je naše zadovoljsto veće. Nadam se da će nam se u narednom periodu priključiti još planinara i učiniti sve ovo još zanimljivijim. Želimo vam puno uspjeha u ovom, kao i u svim ostalim životnim izazovima.

Vezani članci

Zimski Challenge 2000+ Zimski Challenge 2000+
Zima je stigla, pa učinimo je interesantnijom. Ideju za zimski Challenge 2000+ je "nabacio" Nenad Rajić prije više od pola godine kada je...
Božo kompletirao Challenge 2000+ Božo kompletirao Challenge 2000+
Usponom na Kotu 2190 na planini Ljubišnji, Božo Skopljaković je završio svoj Challenge 2000+. Tako je postao 6. osba koja je kompletirala uspon...
Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018) Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018)
Na Sovićka vrata smo stigli ranije nego obično  Još nije bilo ni 8 sati. Vedro je jutro, iako je bilo najavljeno oblačno vrijeme. Naš cilj je...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije