Opširnije...Ovaj vikend se održalo državno prvenstvo u sportskom penjanju na umjetnoj stijeni u Blagaju. U subotu su se takmičila djeca i juniori, a u nedjelju seniori. Iako je subota osvanula sa kišom, do podne se vrijeme popravilo tako da je takmičenje uspješno održano. U prilogu je galerija sa slikama od subote.

Nažalost nismo bili prisutni u nedjelju na seniorskom takmičenju tako da ćete ostati uskraćeni za te fotografije. Zvanične rezultate sa takmičenja ćemo objaviti naknadno 

 

 

Opširnije...Google Street View se sada preselio i na planine i uz pomoću vrhunskih penjača zabilježio penjanje na El Capitan, poznatu stijenu u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Ovo je jedna od najpoznatijih ruta za penjanje, a Google je nevjerojatne prizore zabilježio zahvaljujući penjačima Tommyju Caldwellu i Keven Jorgesen.

Prikazi će sve koji odu na Google Street View odvesti na visinu od 914 metara, a na toj su visini zabilježeni prizori koji ostavljaju bez daha. Za sve one koji imaju strah od visine, ovo je biti idealan način i prilika da iz sigurnosti svog doma vide kako zapravo izgleda penjanje.

 

Opširnije...  

Kosi kamin i stijena Sfinge u Sivadiji

Nimalo ne začuđuje što se u planinama Bosne i Hercegovine alpinizam davno prije WWI oglasio prigušeno i bezimeno. Alpinizam je u ono vrijeme, kao fenomen rizika, uglavnom osporavan i kritiziran. Upravo ovaj osporavani alpinizam naveo nas je na tragove prvih penjača, iako ih nismo mogli dosljedno slijediti kroz tamu protekolog vremena.

Prvi penjački usponi u stijeni s izrazitim i svjesnim alpinističkim (planinarskim) ciljevima izvršeni su u Bosni i Hercegovini u periodu od 1930. godine do početka WWII.

 

Opširnije...Čovjek koji je više od 25 puta bio na Himalajima, a dva puta na Everestu, najvišem vrhu svijeta, govori o svojoj strasti, teškim odlukama, smrti...
Popeo se na vrh planeta, na 8850 metara visok i strašan Mount Everest, i to dva puta. Osvojio je najteži i najopasniji himalajski vrh K2, zabio zastave u najviše vrhove svih sedam kontinenata. Spustio se u Lukinu jamu na Velebitu duboku 1395 metara. Bio na samom Sjevernom polu. Ronilac je, profesor skijanja, otac troje djece, suprug vjerne mu Vere. Zove se Stipe Božić.

 

 Opširnije...Pristup Bijeloj stijeni:

Iz grada asfaltnim putem do sela Nahoreva (oko 6 km), zatim makadamskim putem iznad sela do platoa Uževice – prva kapija pred ulaz u Park prirode Bukovik (oko 2 km), zatim desno od kapije i kućice markiranom stazom do Sedam Vrela u podnožje Bijele stijene. Sijena je visoka oko 90 m, proteže nekih 300 m od sjevero-zapada prema  jugo-istoku, orjentirana je prema jugo-zapadu. Može joj se prići sa zapada i sa istoka. Penjačke smijeri počinju sa sjeverozapadne strane.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije