Opširnije...Ovaj vikend se održalo državno prvenstvo u sportskom penjanju na umjetnoj stijeni u Blagaju. U subotu su se takmičila djeca i juniori, a u nedjelju seniori. Iako je subota osvanula sa kišom, do podne se vrijeme popravilo tako da je takmičenje uspješno održano. U prilogu je galerija sa slikama od subote.

Nažalost nismo bili prisutni u nedjelju na seniorskom takmičenju tako da ćete ostati uskraćeni za te fotografije. Zvanične rezultate sa takmičenja ćemo objaviti naknadno 

 

 

Opširnije...Google Street View se sada preselio i na planine i uz pomoću vrhunskih penjača zabilježio penjanje na El Capitan, poznatu stijenu u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Ovo je jedna od najpoznatijih ruta za penjanje, a Google je nevjerojatne prizore zabilježio zahvaljujući penjačima Tommyju Caldwellu i Keven Jorgesen.

Prikazi će sve koji odu na Google Street View odvesti na visinu od 914 metara, a na toj su visini zabilježeni prizori koji ostavljaju bez daha. Za sve one koji imaju strah od visine, ovo je biti idealan način i prilika da iz sigurnosti svog doma vide kako zapravo izgleda penjanje.

 

Opširnije...  

Kosi kamin i stijena Sfinge u Sivadiji

Nimalo ne začuđuje što se u planinama Bosne i Hercegovine alpinizam davno prije WWI oglasio prigušeno i bezimeno. Alpinizam je u ono vrijeme, kao fenomen rizika, uglavnom osporavan i kritiziran. Upravo ovaj osporavani alpinizam naveo nas je na tragove prvih penjača, iako ih nismo mogli dosljedno slijediti kroz tamu protekolog vremena.

Prvi penjački usponi u stijeni s izrazitim i svjesnim alpinističkim (planinarskim) ciljevima izvršeni su u Bosni i Hercegovini u periodu od 1930. godine do početka WWII.

 

Opširnije...Čovjek koji je više od 25 puta bio na Himalajima, a dva puta na Everestu, najvišem vrhu svijeta, govori o svojoj strasti, teškim odlukama, smrti...
Popeo se na vrh planeta, na 8850 metara visok i strašan Mount Everest, i to dva puta. Osvojio je najteži i najopasniji himalajski vrh K2, zabio zastave u najviše vrhove svih sedam kontinenata. Spustio se u Lukinu jamu na Velebitu duboku 1395 metara. Bio na samom Sjevernom polu. Ronilac je, profesor skijanja, otac troje djece, suprug vjerne mu Vere. Zove se Stipe Božić.

 

 Opširnije...Pristup Bijeloj stijeni:

Iz grada asfaltnim putem do sela Nahoreva (oko 6 km), zatim makadamskim putem iznad sela do platoa Uževice – prva kapija pred ulaz u Park prirode Bukovik (oko 2 km), zatim desno od kapije i kućice markiranom stazom do Sedam Vrela u podnožje Bijele stijene. Sijena je visoka oko 90 m, proteže nekih 300 m od sjevero-zapada prema  jugo-istoku, orjentirana je prema jugo-zapadu. Može joj se prići sa zapada i sa istoka. Penjačke smijeri počinju sa sjeverozapadne strane.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije