131.jpg

Jedanaest poljskih planinara završava svoje pripreme za drugi pokušaj uspona na K2, koji još niko nije popeo zimi. "Planiramo da odemo u Pakistan krajem decembra nakon što provedemo Božične praznike sa svojim porodicama", kaže vođa ekspedicije Krzysztof Wielicki.

K2 je vrh u Karakoramskom planinskom području Himalja, i druga je najviša planina na svijetu sa 8.611 metara nadmorske visine.  "U toku su završne pripreme. Za nedjelju dana ćemo poslati 600 kg tereta, a pored toga nosimo još između 400 i 500 kg opreme sa nama", rekao je 67-godišnji Wielicki.
On je prije 14 godina vodio prethodni, neuspješan Poljski pokušaj penjanja na K2, projekta poznatog kao Netia K2 poljska zimska ekspedicija. "Ali od tada se oprema značajno poboljšala, na primjer u pogledu odjeće", rekao Wielicki. "Sada imamo rukavice i cipele sa grijačima, kao i satelitsku komunikaciju i satelitsku prognozu vremena". Wielicki je inače popeo svih 14 svjetskih vrhova preko 8.000 metara.
K2 je poslednji vrh preko osam hiljada metara nadmorske visine koji će biti osvojen u zimskom periodu.
Ostali članovi poljske ekspedicije su Adam Bielecki, Marek Chmielarski, Rafa Fronia, Janusz Gołąb, Marcin Kaczkan, Artur Małek, Piotr Tomala, Krzysztof Wranicz, Dariusz Załuski, i Denis Urubk, koji je ima poljsko državljanstvo od februara 2015. godine.

Više o K2 : https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/vrhovi-preko-8000m/k2-8611m

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije