Ekspedicija

Opširnije...

Planina Elbrus, sa svoja dva vrha, zapadni i istočni Elbrus, predstavlja najvisočiju tačku Evropskog kontinenta.Elbrus je dio visokog gorja Kavkaza a od glavnog grebena koji razdvaja Evropu i Aziju odvojen je riječnom dolinom, tako da je uvučen u samu Evrupu i Rusiju, ostavljajući moćnom centralnom grebenu funkciju tisučljetnog graničnika između dva kontinenta, dva svijeta.

 

Ekspedicija

 Opširnije...1. dan, ponedjeljak 24.08. 2015. 2000 km na istok

Nakon duge, višemjesečne prepiske sa Ararat adventures, agencijom koja organizuje uspon na mitsku planinu Ararat, dogovorilli smo sve detalje. Naše je samo da se pojavimo na aerodromu u Vanu gdje će nas čekati taksi. Smještaj, hoteli, prevoz, transport opreme, posjeta kulturno-istorijskim znamenitostima u okolini, vodič i dozvole za uspon, su stvari koje će agencija završiti za nas. U međuvremenu smo našli sponzora: turistička agencija Fibula travel će pokriti troškove organizacije. 

 

Ekspedicija

Opširnije...

Još kao dijete gledajući crtani film Lav Leo kao uvodna pjesma spominjao se vrh koji je toliko magičan, drugačiji od svih drugih, vrh Afrike i najveći samostojeći vulkan na svijetu...
Kažu da će ledenici Kilimanjara nestati za manje od 20 godina kao poslijedica globalnog zatopljenja...

 

Ekspedicija

Opširnije...

Pokušat ću u nekoliko rečenica da opišem uspon tročlanog tima iz USK-a na Elbrus (5642mnv).
Pored mene tim su činili Kličić Jasmin i Karajić Fiko. Zajedno smo prošle godine uspješno popeli Mont Blanc. Pripremali smo se gotovo cijelu godinu i to nas je dosta koštalo, posebno oprema, koja je morala biti vrhunska zbog poznatih oscilacija temperatura na Elbrusu.

 

Ekspedicija

Opširnije...(autor: Ivo Lubina)

Popeti se na Kilimandžaro san je mnogih planinara, alpinista. I ja sam dugo maštao i potajno se pripremao za tako ozbiljan uspon. Prve predstave o usponu na Kilimandžaro dobio sam od prijatelja planinara Ljiljane, Dragana, Vesne, Kneza..., a zatim je slijedila pretraga po internetu, izvještaji, blogovi, putopisi, razni zapisi, video snimci i slika se polako počela slagati.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije