Velebit(autor: Šefik Sadikovič)

Više puta sam bio na Velebitu, na više vrhova, ali uvjek sam želio da Velebit pohodim sa Ličke na morsku stranu. To i ne bi bilo nešto posebno da nismo uspjeli u najgorem mogućem scenariju, zimi, bez uređaja za navigaciju, dok je markacija prekrivena snijegom. Pored toga, nedaća je bilo još na pretek. Od Raduča do Bunovca (mjesto gdje se ljeti dođe autom) smo išli pješice dodatnih 11 km  zbog snijega i odrona stjena na putu. Osim toga večim dijelom puta nas je pratio jak vjetar i niske temperature.

Da sve bude interesantnije moj jedini saputnik Fiko Karajić je krenuo sa jakom gripom i pod inekcijama a da mi to nije rekao. Čak me je na jednom vrhu molio da ga pripazim da odspava samo 5 min što sam naravno odbio i vješto sakrio paniku koja me je obuzela.

23.03.2013.g. u 07:00 nas je iz svoga auta izbacio prijatelj Zlatko Palić u Raduču i on je produžio do Starigrada gdje će nas čekati u povratku sa ture. Do Bunovca smo potrošili više od 2 sata zato što smo na nekim mjestima upadali u snijeg. Tu smo doručkovali i krenuli na uspon na prvi vrh ispred nas Maloman (1707 mnv). Računali smo da ćemo sa tog vrha vidjeti Vaganski vrh naš glavni cilj. Tako je i bilo ,“teturali“ smo sa vrha na vrh, a bilo ih je ukupno četiri do Vaganskog. Olakšavajuće nam je bilo to što je snijeg bio dovoljno tvrd a zbog njegove debljine i vjetra teren je bio gotovo idealno poravnat, tako da su mi na mislima često bile skije. Na vrh Velebita, Vagan smo uspjeli izaći tek u 13:30, gdje smo ostali pune dvije minute, tek toliko da napravimo nekoliko slika i odmah smo se uputili prema Strugama.
Usput smo našli „pravo“ mjesto gdje ne puše vjetar da nešto prezalagajimo, ali u velikoj zaleđenoj strmini, tako da su nam rančeve držali zabodeni cepini a mi smo morali stajati. Ako bi šta ispalo otišlo bi u nepovrat niz zaleđenu strminu. Fiko je sve teže i teže hodao pa smo morali češće praviti pauze, a kod skloništa na Strugama smo skuhali kahvu koja nam je malo povratila snagu. Na Buljmi je snijeg postao malo mekši, pa smo ponovo počeli upadaiti, ali srećom ovdje nije bio toliko dubok. Poslao sam Zlatku poruku da nas čeka u 17h na Velikom Rujnu, a on se sav sretan počeo hvaliti svom prijatelju iz Starigrada: "Peki, jesam li ti rekao da će uspjeti evo ih živi su“.

U Rujnu smo napravili supu od gljiva, malo se ugrijali i krenuli kući. Fiko se zavukao u vreću za spavanje i tu ostao sve do Kladuše, gdje smo stigli oko 23h. Još uvjek se pitam dali za ovako nešto treba toliko voljeti planinu ili je to mladost ludost, a evo, već dan poslije, fali mi i ponovo mi se ide.

OPREZ!!! NA POJEDINIM MJESTIMA TEREN JE MINIRAN TE SE TREBA KRETATI ISKLJUČIVO OZNAČENOM STAZOM!

 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Velebit sa Ličke na morsku stranu

Rating: /5 ( Votes)

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Selo Raduč

Završna tačka: Vaganski vrh

Upute za dolazak do polazne tačke: Pošto su polazna i odredišna tačka različite i prilično udaljene moraćete pronaći prevoz do sela Raduč (Hrvatska) koje se nalazi 30-ak km sjeveroistočno od Zadra ili 25km jugoistočno od Gospića.

Povratak je iz Veliko Rujno, gdje morate obezbjediti prevoz do Starog grada (nedaleko od Zadra) odakle možete lako naći daljni transport.

Opšte upute: Od sela Raduč krenuti jugozapadno prema Bunovcu. Ako snijeg nije dubok i ako je put u dobrom stanju ovaj dio se može preći i vozilom. Od Bunovca južno prema vrhu Maloman (1707 mnv), a zatim zapadno na Vaganski vrh. Sa Vaganskog vrha zapadno prema Strugama, a onda na jug  prema Buljmi i Velikom Rujnu. Markacija se nije vidjela od velikog snijega.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima. Zimi dodatno potrebni cepin i dereze.

Sigurnosne informacije: Oprez!!! na pojedinim mjestima teren je miniran te se treba kretati isključivo označenom stazom!

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
3.jpg d.jpg

 

 

Minimalna visina 0 m
Maksimalna visina 0 m
Ukupan uspon 0 m
Ukupan silazak 0 m
Maksimalna brzina 0 km/hr
Prosječna brzina 0 km/hr
Ukupna udajenost 26.26 km
Ukupno vrijeme 0h 00m 00s
Putna tačka 5
Tačke track-a 206
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1385 m 0 km
Waypoint no: 4
2 1200 m 5.84 km
Waypoint no: 2
3 623 m 10.67 km
Waypoint no: 1
4 1730 m 17.05 km
Waypoint no: 3
5 883 m 23.51 km
Waypoint no: 5
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 7 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije