Vrhovi preko 2000 mnvRSS

Vrhovi preko 2000 mnv

Bosna i Hercegovina možda nema planinske masive kao što su Himalaji, Andi ili Alpe, ali se sigurno možemo pohvaliti velikim brojem vrhova preko 2000mnv. Nalaze se na 12 različitih planina, a njihov ukupan broj je 76.. Nije lahko napraviti taj popis i treba dobro definisati uslove koje vrhovi trebaju ispunjavati.
Na topografskim kartama Bosne i Hercegovine koje su štampane u razmjeri 1:25000 možemo vidjeti vrhove, označene trigonometarskom oznakom (mali trokutić) sa upisanim imenom i nadmorskom visinom pored trokutića. Međutim, nemju svi ti vrhovi svoje ime, i tek kad se upustite u to istraživanje vidite da to nije nimalo jednostavno.

Ovdje možete naći popis svih 76 vrhova podjeljenih po planinama na kojima se nalaze. Vrhovi kojima na karti nije upisano ime nazvali smo "Kota - nadmorska visina". Neki od tih bezimenih vrhova imaju svoj "nadimak" koji su dobili od planninara (npr. Studenac na Volujku ili Oblik na Treskavici), pa smo taj nadimak dopisivali iza nadmorske visine. Na ovom linku možete preuzeti .gpx file sa svim 2000+ vrhovima. 

Kategorije
Prenj

Prenj (11)

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije