Vrhovi preko 2000 mnvRSS

Vrhovi preko 2000 mnv

Bosna i Hercegovina možda nema planinske masive kao što su Himalaji, Andi ili Alpe, ali se sigurno možemo pohvaliti velikim brojem vrhova preko 2000mnv. Nalaze se na 12 različitih planina, a njihov ukupan broj je 76.. Nije lahko napraviti taj popis i treba dobro definisati uslove koje vrhovi trebaju ispunjavati.
Na topografskim kartama Bosne i Hercegovine koje su štampane u razmjeri 1:25000 možemo vidjeti vrhove, označene trigonometarskom oznakom (mali trokutić) sa upisanim imenom i nadmorskom visinom pored trokutića. Međutim, nemju svi ti vrhovi svoje ime, i tek kad se upustite u to istraživanje vidite da to nije nimalo jednostavno.

Ovdje možete naći popis svih 76 vrhova podjeljenih po planinama na kojima se nalaze. Vrhovi kojima na karti nije upisano ime nazvali smo "Kota - nadmorska visina". Neki od tih bezimenih vrhova imaju svoj "nadimak" koji su dobili od planninara (npr. Studenac na Volujku ili Oblik na Treskavici), pa smo taj nadimak dopisivali iza nadmorske visine. Na ovom linku možete preuzeti .gpx file sa svim 2000+ vrhovima. 

Kategorije
Prenj

Prenj (11)

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije