Opširnije...Ukoliko niste uspjeli naći postojeći track, moraćete sami kreirati rutu koju će te učitati u uređaj. Neke od metoda su:

  1. Google earth nam prikazuje satelitsku sliku terena koja je prilično detaljna. Na osnovu te slike povučete liniju koja je po vašoj procjeni moguća i obojite je u crveno. Provjerite njen visinski profil i ako ima vertikalnih skokova pomaknite putanju dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat.
 

Opširnije...

Najlakši način jeste da uzmete track od nekoga ko je več prošao tim putem. Međutim, morate biti oprezni. Internet je pun loših i neprovjerenih trackova sa greškama i od nekoliko kilometara. Razlog tome može biti loš uređaj, korištenje drugog koordinatnog sistema ili nepažnja osobe koja ga je snimala. Zato uzimajte trackove samo od provjerenih osoba.
Povedite računa o još nekoliko bitnih stvari:

 

Opširnije...

Postoji više načina na koje možete koristiti GPS. To na prvom mjestu zavisi od vaših potreba i sposobnosti. Ovdje ćemo spomenuti samo neke načine korištenja GPS uređaja koji su vezani za planinarenje: 

Za kretanje po nepoznatm područjima po več postojećem tracku koji ste dobili od nekoga ili preuzeli sa interneta.

U ovom slučaju morate paziti od koga uzimate track, da li je osoba provjerena i pouzdana.

 

Opširnije...

Da bi koristili bilo koju vrstu GPS uređaja potrebno je poznavati neke od osnovnih pojmova. Vaš uređaj će sigurno imati opciju da promijenite jezik na neki od lokalnih, ali ja sam navikao na engleske izraze i uglavnom njih koristim. Najbitniji su:

Track (trag) – označava snimljenu putanju vašeg kretanja (na slici plava linija)

Route (ruta) – Putanja generisana u računaru (ne u gps uređaju) i koristi se za pripremu outdoor aktivnosti

 

Opširnije...

GPS vs. Karta i kompas 

Često ćemo naići na sukobe ovog tipa i prepirke koje nekada zaista nemaju smisla. Trebamo biti svjesni da korištenje jednog ne isključuje drugo. Teško ćete koristiti sve funkcije GPS-a ukoliko ne poznajete osnove topografije i korištenja karte i kompasa. U suštini oboje imaju svoje prednosti i mane.

 

Opširnije...

Danas je tehnologija prisutna u svim segmentima našeg života. Tako je i sa orijentacijom. Ne možemo reči da su karta i kompas u potpunosti izbačeni iz upotrebe, niti će se to vjerovatno još dugo desiti, ali GPS uređaji su uzeli veliki dio tržišta na tom polju.
GPS je kratica za Global Positioning System. To je mreža  satelita koja kontinuirano odašilje kodirane informacije, s pomoću kojih je omogućeno precizno određivanje položaja na Zemlji. Da bi se to uspješno uradilo potrebna je konekcija sa minimalno 4 satelita. Iz tog razloga GPS uređaji često ne rade u zatvorenim prostorima, a oni sa slabijim signalom prave greške u dubokim kanjonima, gustim šumama  i među visokim zgradama.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije