Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Prvi dan je jeseni. Dani više nisu tako topli, a još su prilično dugi i nekako mi je ovo najljepši dio godine za malo duže ture.  Zato je izbor pao na Treskavicu, Baletine vode-Barice-Đevigrad. Još dok smo se spuštali sa Bjelašnice prema selu Rakitnica počeli smo uživati u igri jutarnje magle i zraka sunca koje su činile taj prizor nestvarnim. 

 

Ekspedicija

Opširnije...

Planina Elbrus, sa svoja dva vrha, zapadni i istočni Elbrus, predstavlja najvisočiju tačku Evropskog kontinenta.Elbrus je dio visokog gorja Kavkaza a od glavnog grebena koji razdvaja Evropu i Aziju odvojen je riječnom dolinom, tako da je uvučen u samu Evrupu i Rusiju, ostavljajući moćnom centralnom grebenu funkciju tisučljetnog graničnika između dva kontinenta, dva svijeta.

 

Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Na neke ture, bez obzira koliko lijepe i nezahtjevne bile nije lahko otići zbog loših pristupnih puteva. Takve su uglavnom ture na planini Zelengori, pogotovo one u njenom centralnom dijelu. Pristup Orlovačkom jezeru je moguć iz dva pravca: iz pravca Kalinovika preko sela Jelašca i iz pravca Čemernog prijevora.

 

Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Ovo je prva, od zadnje tri ture na Vranici da se uopšte vidi nebo. Čak šta više dan je bio prekrasan. Valjda smo iz tog razloga i prvi put vidjeli nekoga u naplatnoj kućici na ulazu na Prokoško. Platismo 2 KM po osobi za ulazak, a nekako mi se učini puno dati 10KM za auto zbog par stotina metara koliko bi mogao još voziti kroz selo.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije