Opširnije...

1. januar i ogroman izbor planinarskih tura i organizovanih uspona. Trebević, Treskavica, Bjelašnica... Mi smo se odlučili za jednu u vlastitom aranžmanu: Ogorjelica-Košuta na Jahorini. Najljepše od svega je što je najavljen sunčan dan, a planine prekrivene snijegom :)

 

Opširnije...

 Još jedan lijep dan, kao poklon polovinom novembra. Naš cilj je bio Jahorinski klek, markantan i eksponiran vrh sa predivnim pogledom. Na vrh Jahorinski klek možete doći sa sjeverne strane iz pravca sela Orahovice, ili sa njegove južne strane od planinarskog doma na Rudoj glavi. U oba slučaja morate biti pažljivi jer zapadno od tih staza se nalaze označena minska polja. Mi smo se ovaj put odlučili za treću opciju,  put iz sela Zorovići koji je najkraći, ali zato i najstrmiji.

 

Opširnije...Već par dana razmišljam da li bi uopšte pisao reportažu sa zadnje ture na kojoj smo bili. Da se razumjemo, dan je bio ekstra, društvo ugodno, nije bilo previše naporno, sve u svemu za poželiti, osim... Nekada se neke neugodne stvari dese. Može biti nedostatak našeg opreza, možda okolnosti ali uostalom to nije ni bitno. Vjerovatno će biti i kritika ali odlučio sam da ovo napišem, čisto da se ne bi i nekom drugom desilo.

 U pitanju je Jahorina, vrhovi Sjenište i Košuta. Auto smo ostavili kod hotela Mladost i krenuli cestom prema platou koji spaja vrhove Ogorjelica, Sjenište i Košutu.

 

Opširnije...Ranim subotnjim jutrom 31 Oktobra, 62 planinara/ki „Nahlinog trekking kluba“ je krenulo u pohode Jahorini planini. Sunčano jutro je obećavalo sjajan provod, ali nismo računali na sjeverni vjetar koji podsjeća na skori dolazak zime i snježnog pokrivača.
Jahorina je planina Dinarskog planinskog sistema, sa ogromnim ogoljenim platoom na kojem snježni nanosi budu visoki po 3 i više metara. Poznata je po jakim maglama kada se ne preporučuje kretanje njenim terenima. Na nekim dijelovima planine su prisutne i mine, te se obavezno informišite o željenom pravcu kretanja.

 

Opširnije...Nekoliko zadnjih tura su nam bile prilično naporne tako da smo se nadali da će nam goditi ovosedmična posjeta Jahorini, olimpijskoj planini u blizini Sarajeva. Zbog velikog broja skijaša zimi nije interesantna planininarima. Međutim, kada nema snijega predivna je za planinarske šetnje. 

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije