Opširnije...

Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih osamhiljadaša pa i sam krov svijeta, Mont Everest. Ali takvi uspjesi rezervisani su za rijetke, najupornije penjače koji život posvete planinama, i kojima je alpinizam stil života. Visoke planine kriju mnoge izazove i opasnosti. Preko 5000 metara nad morem je zona smrti i boravak na tim visinama ostavlja, sam po sebi, teške posljedice po zdravlje ljudi.

 

Opširnije...

1. Pojedinačna odgovornost
Alpinisti i penjači praktikuju svoj sport u situacijama gdje postoji opasnost od nesreća i gdje pomoć izvana možda neće biti dostupna. Imajući to na umu, oni učestvuju u ovoj aktivnosti na vlastitu odgovornost i odgovorni su za vlastitu sigurnost. Akcije pojedinaca ne bi trebale ugroziti one oko njih niti oštetiti okolinu. Na primjer, pravljenje sidrišta/ štanda na novim ili postojećim pravcima ne može se automatski uzeti kao prihvatljivo.

 

Opširnije...

Meteorologija  je nauka o Zemljinoj atmosferi i promjenama u njoj. Meteorologija proučava promjene vremena oko nas. Pripada u skupinu geofizičkih znanosti. U ovom tekstu ćemo obraditi sljedeće teme:

 • Sunčevo zračenje,
 • Atmosferski pritisak
 • Temperatura i vlažnost zraka
 • Ciklona i anticiklona
 • Oblaci
 • Magla
 • Oborine
 • Vjetar i uticaj vjetra na temperaturu
 • Vremenska prognoza
 • Zaštita od vremenskih uticaja
 

Opširnije...Za uspješno višednevno planinarenje trebate imati svoje sklonište i  sistem za spavanje. Sada samo je ostalo da nađete mjesto za svoj kamp. Sve dok niste previše izbirljivi lahko je pronaći mjesto za kamp. Postoje mnoge mogućnosti ali sve zavisi od osobe do osobe .

Razmatranje o kampovanju

Svaki planinar ima neka svoja očekivanja o odmoru na kraju dana. Neki očekuju tuš, krevet i doručak dok neki samo žele da se ne zamrznu do jutra. Što više želite, imate manje mogućnosti za kampiranje. 

 

Opširnije...Ne postoji tačna definicija dugog planinarenja ali otprilike dugo planinarenje traje više od 7 dana.

Šta trebate?

Oprema za dugo planinarenje se ne razlikuje previše od opreme za planinarenje na 2-3 dana. Budući da ne možete nositi sve potrebne stvari trebate obezbjediti mjesta na kojim ćete popunjavati svoje zalihe hrane i ostalih potrebnih namirnica tokom planinarenja. Dugo planinarenje zahtijeva umanjenu težinu na vašim leđima. Nosite samo one osnovene stvari a ove ostale pokušajte nabaviti tokom planinarenja.

 

Opširnije...Jednodnevno planinarenje ne zahtjeva kuhanje jer sa sobom možete ponijeti dovoljno hrane u konzervama tako da na kraju dana kada dođete kući  imate vremena za kuhanje. Za višednevni izlet ne možete nositi ogromne količine hrane u konzervama i vjerovatno bi ste htjeli da u 2 - 3 dana pojedete nešto kuhano. To znači kuhanje ili podgrijavanje hrane, ovisno o tome šta vam se sviđa postoji nekoliko načina za prpremu hrane od kojih svaka od njih ima neke prednosti i mane.

 

Opširnije...Bez adekvatnog odmora, vaš višednevni izlet neće biti potpun. Osjećaj umora i iscrpljenost vam mogu samo otežati situaciju. Glavni cilj sistema za spavanje je da sebi osigurate toplotnu izolaciju, udobnost i suhoću. Štedljivi planinar sebi može napraviti svoj sistem za spavanje. Fleksibilni sistem omogućuje planinaru da individualno rasporedi stvari u zavisnosti od temperature i vremena.
Razmatranje sistema za spavanje

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije