Edukativni tekst

Opširnije...Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na svakom koraku. Stručnjaci opasnost na planini dijele na dva tipa: subjektivne i objektivne. Objektivne opasnosti ne izaziva ljudski faktor (vremenske neprilike, lavine, odron kamenja, napad divljih životinja....), ali uz određenu dozu znanja i iskustva možemo uticati i na njih.

 

Opširnije...Do sada smo naučili kako odabrati mjesto, pripremiti gorivo i zapaliti vatru. Ali sigurno je najbitnije naučiti kako vatru temeljito ugasiti. Svake godine veliki broj "pažljivih" ljudi izazove požare u kojima strada velika količina šume. Bitno je ne biti jedan od njih i truditi se da prirodu ostavimo u stanju u kojem smo je zatekli.

Vrlo je bitno da vašu vatru ugasite najmanje pola sata prije nego namjeravate krenuti. Pažljivo morate pregledati ostatke da nema žari, i da je ostao samo pepeo, a ne napola izgoreno drvo koje se može opet zapaliti

 

Opširnije...Postoji mnogo načina da se zapali vatra. Neki od njih su prilično primitivni i možete ih vidjeti u emisijama koje govore o preživljavanju. Puno jednostavnije je predviditi te situacije i u osnovnoj planinarskoj opremi imati šibicu ili upaljač. Čak je poželjno u nekoj kesici li kutijici imati i materijal za kresivo koji će vam olakšati paljenje vatre ako je vani mokro. Osnovno je pobrinuti se da su šibica i kresivo na suhom i zaštičeni od vlage, tako da se na njih možete pouzdati.

 

Opširnije...

Pošto smo naučili osnovne elemente i odabrali mjesto, možemo početi sa pripremom za paljenje vatre. Vrlo bitno je kako ćemo postaviti drvo koje će nam služiti kao gorivo. Uvijek je bolje drva slagati tako da idu u visinu i da ima prostora među njima, nego naslagati ih usko jedno uz drugo. Uglavnom trebamo voditi računa o tri stvari:
- Ostaviti otvor kroz koji možemo doći do kresiva kako bi ga upalili.
- Drva postaviti u položaj da vjetar puše vatru u njihovom pravcu.
- Ostaviti prostora između komada drveta da može strujati zrak.

 

Opširnije...Planinarima je vatra potrebna iz tri razloga:

Grijanje Vatra daje toplotu i čini da se vaše tijelo bolje osjeća u hladnim noćima ili danima. Pored toga toplotu vatre možete iskoristiti i za sušenje odjeće.

Kuhanje Na vatri možemo kuhati i pripremati hranu i tople napitke koje će, osim toga što će utaliti glad, naše tijelo grijati iznutra i na taj način podiči našu tjelesnu temperaturu

Samopouzdanje Kada ste u divljini, u društvu ili sami, vatra će na vas djelovati umirujuće i vratiti vam izgubljeno samopouzdanje. Osim toga držaće razne životinje i nepozvane goste dalje od vašeg logora.

 

Opširnije...(autor: Nebojša Leka Leković)

S obzirom na skori dolazak lijepog vremena i približavanje sezone godišnjih odmora, učinilo mi se zgodnim da postavim tabelu gradacije težine planinskih staza u regionu alpskih zemalja koja bi mogla biti od koristi svima koji imaju namjeru da se upute u Alpe u dogledno vrijeme. Uopšteno su polazni punktovi i raskršća u ovim zemljama dobro obilježeni sa jasnim putokazima, nadmorskim visinama i vremenima. Oznake težine nisu unificirane za sve zemlje i svaka zemlja je na svoj način označila težinu staza.

 

Opširnije... (autor: Kemaludin Mutapčić)

Planinarski vodič nije isto što i vođa puta. Obojica imaju svoja zaduženja da planirani izlet protekne u najboljem redu. Dužnost planinarskog vodiča je vođenje planinara na izletu tj. na turi, a vođa puta kreiranjem ture, u dogovoru sa planinarskim vodičem i organizacijom izleta: ugovara prevoz, noćenje, ishranu, prikuplja uplatu od učesnika, plaća nastale troškove i sl., te odgovara za ukupnu organizaciju izleta. Vođa puta se obično angažuje na višednevnim izletima. Na jednodnevnim izletima, naročito u obližnje krajeve, vođa puta je ujedno i planinarski vodič na turi.Vođa puta zavisno od broja učesnika izleta, angažuje jednog ili više planinarskih vodiča-pomoćnika.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije