Opširnije...Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na svakom koraku. Stručnjaci opasnost na planini dijele na dva tipa: subjektivne i objektivne. Objektivne opasnosti ne izaziva ljudski faktor (vremenske neprilike, lavine, odron kamenja, napad divljih životinja....), ali uz određenu dozu znanja i iskustva možemo uticati i na njih.

 

Opširnije...Do sada smo naučili kako odabrati mjesto, pripremiti gorivo i zapaliti vatru. Ali sigurno je najbitnije naučiti kako vatru temeljito ugasiti. Svake godine veliki broj "pažljivih" ljudi izazove požare u kojima strada velika količina šume. Bitno je ne biti jedan od njih i truditi se da prirodu ostavimo u stanju u kojem smo je zatekli.

Vrlo je bitno da vašu vatru ugasite najmanje pola sata prije nego namjeravate krenuti. Pažljivo morate pregledati ostatke da nema žari, i da je ostao samo pepeo, a ne napola izgoreno drvo koje se može opet zapaliti

 

Opširnije...Postoji mnogo načina da se zapali vatra. Neki od njih su prilično primitivni i možete ih vidjeti u emisijama koje govore o preživljavanju. Puno jednostavnije je predviditi te situacije i u osnovnoj planinarskoj opremi imati šibicu ili upaljač. Čak je poželjno u nekoj kesici li kutijici imati i materijal za kresivo koji će vam olakšati paljenje vatre ako je vani mokro. Osnovno je pobrinuti se da su šibica i kresivo na suhom i zaštičeni od vlage, tako da se na njih možete pouzdati.

 

Opširnije...

Pošto smo naučili osnovne elemente i odabrali mjesto, možemo početi sa pripremom za paljenje vatre. Vrlo bitno je kako ćemo postaviti drvo koje će nam služiti kao gorivo. Uvijek je bolje drva slagati tako da idu u visinu i da ima prostora među njima, nego naslagati ih usko jedno uz drugo. Uglavnom trebamo voditi računa o tri stvari:
- Ostaviti otvor kroz koji možemo doći do kresiva kako bi ga upalili.
- Drva postaviti u položaj da vjetar puše vatru u njihovom pravcu.
- Ostaviti prostora između komada drveta da može strujati zrak.

 

Opširnije...Planinarima je vatra potrebna iz tri razloga:

Grijanje Vatra daje toplotu i čini da se vaše tijelo bolje osjeća u hladnim noćima ili danima. Pored toga toplotu vatre možete iskoristiti i za sušenje odjeće.

Kuhanje Na vatri možemo kuhati i pripremati hranu i tople napitke koje će, osim toga što će utaliti glad, naše tijelo grijati iznutra i na taj način podiči našu tjelesnu temperaturu

Samopouzdanje Kada ste u divljini, u društvu ili sami, vatra će na vas djelovati umirujuće i vratiti vam izgubljeno samopouzdanje. Osim toga držaće razne životinje i nepozvane goste dalje od vašeg logora.

 

Opširnije...(autor: Nebojša Leka Leković)

S obzirom na skori dolazak lijepog vremena i približavanje sezone godišnjih odmora, učinilo mi se zgodnim da postavim tabelu gradacije težine planinskih staza u regionu alpskih zemalja koja bi mogla biti od koristi svima koji imaju namjeru da se upute u Alpe u dogledno vrijeme. Uopšteno su polazni punktovi i raskršća u ovim zemljama dobro obilježeni sa jasnim putokazima, nadmorskim visinama i vremenima. Oznake težine nisu unificirane za sve zemlje i svaka zemlja je na svoj način označila težinu staza.

 

Opširnije... (autor: Kemaludin Mutapčić)

Planinarski vodič nije isto što i vođa puta. Obojica imaju svoja zaduženja da planirani izlet protekne u najboljem redu. Dužnost planinarskog vodiča je vođenje planinara na izletu tj. na turi, a vođa puta kreiranjem ture, u dogovoru sa planinarskim vodičem i organizacijom izleta: ugovara prevoz, noćenje, ishranu, prikuplja uplatu od učesnika, plaća nastale troškove i sl., te odgovara za ukupnu organizaciju izleta. Vođa puta se obično angažuje na višednevnim izletima. Na jednodnevnim izletima, naročito u obližnje krajeve, vođa puta je ujedno i planinarski vodič na turi.Vođa puta zavisno od broja učesnika izleta, angažuje jednog ili više planinarskih vodiča-pomoćnika.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije