Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Prvi dan je jeseni. Dani više nisu tako topli, a još su prilično dugi i nekako mi je ovo najljepši dio godine za malo duže ture.  Zato je izbor pao na Treskavicu, Baletine vode-Barice-Đevigrad. Još dok smo se spuštali sa Bjelašnice prema selu Rakitnica počeli smo uživati u igri jutarnje magle i zraka sunca koje su činile taj prizor nestvarnim. 

 

Via ferrata, alpinizam, penjanje

Opširnije...

Treskač (1969mnv) je eksponirani vrh iznad Gvoznog polja i polja. Svojim oblikom podjeća na Oblik jkoji se nalazi 10-ak kilometara sjevernije. Od ostatka Treskavice je "odvojen" Surdupima, područjem za koje se sumnja da je minirano tako da je pristup ovome vrhu moguć samo iz pravca Kalinovika, sa Gvoznog polja.

 

Challenge 2000+ reportaža

Opširnije...Prošlo je skoro četiri mjeseca od našeg pokušaja da izađemo na vrh Barice. Ako ste čitali tu reportažu, sjetićete se da smo u jednom danu vidjeli 4 godišnja doba na Treskavici. Sada je juni, vrijeme je dosta stabilnije i dan dosta duži. Iako je zadnjih dana česta kiša u popodnevnim satima ipak smo se odvažili da pokušamo ponovo.

 

Opširnije...

Uvijek se potrudimo da planiramo turu u okviru naših mogućnosti, tehničkih i kondicionih, a vodimo računa i o vremenu. I pored tog plana napravimo još dvije opcije: ako sve bude išlo bolje nego smo planirali na turu dodamo još neku lokaciju, odnosno ako je negdje "zapelo" napravimo skraćenu verziju. Ovaj put nam je glavni cilj bio Oblik na Treskavici, a pošto je sve išlo kao "po loju" dobacili smo do Crnog jezera.

 

Opširnije...Orjentacija u šumi je vrlo zahtjevna. Znalo se desiti da odem na istu turu poslije samo 15-ak dana pa da neki dijelovi šume budu teško prepoznatljivi. To je posebno vidljivo u proljeće ili jesen kad vegetacija naglo buja, odnosno lišće opada. Na Treskavici nisam bio relativno dugo. Zadnje čega se sjećam jeste haos na Sustavcu, blato, bageri, kamioni i uništavanje šume.

 

Opširnije...

Budite danas moji gosti, reče gospođa Treskavica. Uđite i obiđite moje sobe, i uživajte u njima cijeli dan. Bili smo mi već kod nje u gostima, prijatna, gostoprimljiva, ali zna se lahko i naljutiti i otjerati goste. To smo jutro poranili, auto parkirali u Dujmovićima i krenuli lagano put Barica. Mještani koji su nas sreli rekoše da bi moglo biti nevremena, ali nije bio imperativ izači na vrh, došli smo da malo prošetamo. Sam pogled u nebo, na kojem su se oblaci kretali nevjerovatnom brzinom nije baš obečavao. 

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije