Opširnije...

Uvod

Mnogobrojne prijave uplašenih i zabrinutih građana o njihovom pojavljivanju (pa čak i ubijanju zmija) ukazuju na potrebu da se podsjetimo, a i nešto novo naučimo o zmijama s ciljem podizanja svijesti o ulozi i značaju ovih životinja. Pojedini građani u želji za publicitetom objavljuju statuse, nerijetko i sa slikama ubijenih zmija, sa netačnim informacijama o pripadnosti određenim vrstama, vjerovatno usljed neznanja, što smatram neodgovornim, krajnje neprihvatljivim  pristupom koji u velikoj mjeri afirmiše ubijanje zmija.

 

Opširnije...Činjenica je kako danas sve više ljudi hita u prirodu, rijetko tko vjeruje kako se može dogoditi susret njih i divljih životinja, pogotovo onih koje su eventualno opasne u sukobu s ljudima, istina, to je djelomično točno zato što nas zvijeri u pravilu izbjegavaju, ali ipak treba znati da su takvi susreti mogući. U nastavku teksta nalaze se upute kako se ponašati u medvjedovom staništu i eventualnom susretu sa smeđim medvjedom, najkrupnijom zvijeri u našim krajevima.

 

Opširnije...
Pločasta lavina i neznanje izazvali nesreću

U Pogledima od 5. marta o.g. kolega, cijenjeni bosanski alpinista, Muhamed Gafić  piše i analizira lavinsku nesreću na Bjelašnici koja se dogodila zadnjih dana februara na lokalitetu Malih Kotlova u blizini samog vrha Bjelašnice. U članku se daje dobar pregled znanja o vremenskim uslovima i stanju snijega na planini potreban modernim skijašima i svim posjetiocima planine, uputstva i znanja o kretanjima lavina za planinare i skijaše i podvlači neznanje i slaba planinarsko-skijaška obrazovanost mladih skijaša i bordera koji su tog dana krenuli na avanturu skijanja i bordanja van uređenih staza.

 

Opširnije...

Planinarska kuća pod Vilincom, novemra 1975. godine.

Za njih uglavnom čujemo kada nešto krene po zlu, tokom prirodnih katastrofa ili za vrijeme potrage za nestalim osobama u brdima i planinama. Mnogi im duguju svoje živote. Međutim, koliko zapravo znamo o njima, o poslu kojim se bave i kako postati jedan od njih.
Gorska Služba Spašavanja u Jablanici osnovana je 1957. godine kao interna služba Planinarskog društva Vilinac i danas je prerasla u službu javnog karaktera, koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno i 365 dana u godini. Okuplja gorske spašavatelje, pripadnike planinarskih društava Opštine Jablanica.

 

Opširnije...U večernjim satima 30. juna 2014 godine je poslan zahtjev za pomoć za planinara koji se zaglavio na litici iznad Melakwa jezera u blizini Snoqualmie prolaza. Ćim je obavještena planinarska služba spašavanja iz Seattle-a (Seattle Mountain Rescue) je krenula u akciju. Međutim, kada su bili na nekoliko sati od unesrećenog pojavila se bojazan da planinar neće biti u stanju da se održi na litici do njihovog dolaska.
Helikopterska ekipa je primjetila planinara, na vertikalnoj litici na zapadnoj strani Chair Peak-a. Prvo su se spustili na parking obljižnjeg skijališta i izbacili višak opreme da rasterete helikopter. Zatim su se upustili u akciju spašavanja gdje su planinara uz pomoć sajle izvukli do helikoptera i na taj način ga spasili.

 

Opširnije...

(ili Kanadski Indeks Pothlađivanja) 

Stare tabele sa faktorima podhlađivanja su se pokazale kao neprecizne i neprimjerene stvarosti. Bazirane su na podatcima koji su dobijeni u eksperimentima na polarnoj ekspediciji 1939 godine (metoda Siple i Passel). Kao baza se uzimalo hlađenje vode u posudi pri različitim brzinama vjetra. Takođe postoji metod po Steadman-u iz 1977 godine koji je svoje proračune izvodio na bazi potrebne količine odjeće potrebne da bi se tijelo zastitilo od gubitka topline. Ove metode su se pokazale nepreciznima i neprimjerenima stvarnim situacijama te se pristupilo novim načinima proračunavanja faktora pothlađivanja.

 

Opširnije...(auror: Nebojša Leka Leković)

Hipotermija (od grčkog hypo, ispod; therme, toplina).
Ljudski organizam najbolje funkcioniše na tjelesnoj temperaturi od oko 37 stepeni Celzijusa (96F), koja omogućava hemijskim reakcijama koje nas drže u životu da teku glatko.
Hipotermija se pojavljuje kada tjelesna temperatura koja je neophodna za nesmetano odvijanje metabolizma padne ispod 35 stepeni Celzijusa.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije