Opširnije...

Kako je cijelu subotu padala jaka kiša, a na planinama onaj teški i mokri snijeg, valjalo je naći neku lakšu turu. Odabrali smo Skakavac. Nekako mi je žao što ne stigosmo otiči tamo dok je vodopad bio potpuno zaleđen, jer je to bila prilika za nezaborave fotografije i panorame. Uglavnom, sad smo imali priliku za popravni, leda više nema, ali ostalo je bar malo snijega.

 

Opširnije...

Na Motku smo išli prije 3 godine iz sela Tihovići. To je jedna lagana tura, sa samo jednim jačim usponom od doma do vrha. Ovaj put smo se za ovu turu odlučili zbog loše vremenske prognoze i jakog, olujnog vjetra koji je bio najavljen, pogotovo na višim planinama. Međutim, krenuli smo drugom stazom, grebenom koji počinje u Vogošći i vodi skroz do vrha Motka.

 

Opširnije...

 Koliko puta smo bili na Bukoviku, a nikad nismo prošli ovom stazom. Vjerovatno ne bi još dugo da za ovu nedjelju nije bila najavljena jaka kiša iza 12 sati. Trebala nam je neka tura, ne previše duga, a i blizu Sarajeva, tako da se na vrijeme možemo vratiti kući. Ovo proljeće je nekako čudno i u zadnje vrijeme na svakoj turi pokisnemo. Krenuli smo prilično rano, tako da smo na Čavljaku bili oko 7. 

 

Opširnije...Poseban doživljaj je otiči na planinu radnim danom. Ne znam jel' zato što pobjegnem sa posla ili što na planini tada skoro da nema ljudi. Helem, gostu iz Njemačke je trebalo pokazati Skakavac. Iako je rano proljeće, dan je bio kao stvoren za šetnju po prirodi. Kao što i obično radim i ovaj put smo do vodopada odlučili ići putem, spustiti se ispod i vratiti planinarskom stazom nazad do auta.

 

Opširnije...Poslije cijele sedmice provedene u gradu, gustoj magli i smogu bilo je pravo osvježenje ugledati vedro nebo sa puta koji vodi prema Baricama. Ispod nas, iz gustog bijelog mora koje je prekrivalo Sarajevo, virio je samo vrh repetitora na Humu. Odlučili smo se za turu do Crepoljskog, jer smo zaista bili željni sunca, a ovdje ćemo mu biti izloženi cijelim putem. Doduše, gdje god je staza bila u sjeni nekog drveta tu je bilo dosta leda pa se moralo pažljivije hodati.

 

Opširnije...

Poslije duge, ramazanske pauze čovjek baš poželi planinu. Nekako se jedva čeka taj prvi slobodan vikend, ujutro se porani i onda nas "obraduje" pljusak. Kako smo planirali lakšu, kružnu turu po Sarajevskom Ozrenu, a vani je bilo prilično toplo odlučili smo da nam kiša neće pokvariti planove. Kada smo krenuli put Nahoreva pljusak je već bo prestao. Doduše bilo je prilično oblačno, ali samo nek ne pljušti. Planirali smo da od Draganove kolibe, preko Sedam vrela odemo do Bukovika, a zatim se preko Skakavca vratimo na isto mjesto. Interesantno je, da je zemlja bila poslije onakvog pljuska skoro potpuno suha. Čak i na travi nije bilo puno vode tako da smo mogli skinuti gamaše.

 

Opširnije...Vjerovatno mnogi planinari izlazak na vrh Motka neće nazvati planinarskom turom, što zbog male visine, što zbog laganog pristupa. Ipak mi smo se odlučili da ovu nedelju posjetimo ovaj vrh. Iskreno, nismo imali ni puno slobodnog vremena, a i vrijeme je bilo prilično loše. Auto smo parkirali u selu Tihovići iznad Vogošće i makadamskim putem se upitili prema vrhu.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije