Opširnije...Za kraće šetnje, ponijeti hranu je poželjno, ali ne i nužno. No, za duge planinarske ture, odgovarajuće zalihe hrane su neophodne za uspjeh i sigurnost.
Bilo da ide na 5 ili 500 km dugaćak put, trebali biste imati nešto hrane sa sobom. Ako ni zbog čega drugog onda "za svaki slučaj". Znati koliko će vam hrane trebati za uspješan završetak planinarske ture je stvar iskustva i dobrog planiranja.

 

Edukativni tekst

Opširnije...Budući da trebate vodu dok planinarite, morate je nositi ili pronaći u prirodi. Ako ste je pronašli, morat ćete prečistiti, a zatim opet nositi. Nošenje vode je dio planinarenja.
Voda teži 1kg po litri što je prilično teško! Iako je teška, prijeko nam je potrebna za život i moramo biti u stanju da je ponesemo koliko nam treba, ali ne puno više od toga.
 
Važan dio planinarenja je poznavati lokacije izvora. Ako znamo da je izvor 5-7 km daleko od nas, nosićemo 2 litre umjesto 4 budući da nam je to dosta do izvora. To nas spašava od trošenja energije za dodatnih 2kg težine.

 

Edukativni tekst

Opširnije...Činjenica je da čak i bistre planinske vode mogu imati nečistoća u sebi. Možete piti nepročišćenu vodu iz desetak potoka i biti ok,ali baš kao što svaki čovjek ima jedinstvene potrebe za vodom, tako i tijelo svake osobe prihvata zagađenu vodu drugačije. Da bi bili sigurni, vodu uvijek treba prečistiti.

Voda se može prečistiti na mnogo različitih načina u divljini i postoje različita mišljenja koji je metod najbolji.

 

Edukativni tekst

Opširnije...Svaka osoba ima jedinstven metabolizam i potrebe za vodom. Ne postoji univerzalna formula kojom možete odrediti koliko vam vode treba da bi ste bili zdravi. Mnogo je faktora koji utiču na vaše potrebe za vodom. Prosječna osoba treba oko 30 ml vode po kilogramu težine. Znači da čovjek od 80 kg treba dnevno oko 2,4 l vode. Na tu količinu trebate dodati jedan litar na svakih 6-7 kilometara planinarenja.

Još članaka...

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije