Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Staza za vrh Vran 2020 mnv, i drugi po visini na Vran planini vodi od planinarskog doma koji je napravljen u podnožju Borove glave 1312 mnv, uz cestu, na samoj obali Blidinjskog jezera. Mi smo auto parkirali stotinjak metara prije, uz makadamski put koji uz samu Borovu glavu vodi ka Modruši.

 

Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...Vran planina se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hercegovine, na razmeđu opština Jablanica, Prozor-Rama, Posušje i Tomislavgrad.Ime joj potječe od zagasite boje njenih obronaka, osobito onih na južnoj strani. Vran se na istoku, niže Sovićkih vrata, spušta u dolinu Doljanke, sa sjevera prema Trebiševu i Ljubuši, a prema zapadu, svojim šumovitim obroncima nestaje u Duvanjskom polju.

 

Challenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Nedelja ujutro. Sa dva auta smo se uputili prema parku prirode "Blidinje". Tu je bila naša polazna tačaka za osvajanje najvišeg vrha Vran planine - Veliki Vran (2072m). Dobro poznati put prema moru, skretanje u Jablanici na lokalni put prema Blidinju, zatim par kilometara ne tako lošeg makadama i pred nama se ukazala prelijepa visoravan i Blidinjsko jezero. Sa naše ljeve strane planina Čvrsnica, prekrivena snjegom, a sa desne Vran. Na njemu je mnogo manje snjega tako da se nadamo da sam uspon neće biti posebno težak.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije