1. Skakavac (Sarajevski Ozren)

Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je nekih 12 km od centra grada. Iako nije bogat vodom visok je 98 metara. Odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada je zaleđen. Iz tog razloga je još 1954 godine stavljen pod zaštitu države. Danas je prostor oko vodopada uređen kao pravo izletište, sa puno panoa i informacija o flori i fauni na tom prostoru. Cjelim putem se prolazi šumskom stazom tako da ste čak i u najtoplijim ljetnim danima u hladovini. Tura nije tehnički zahtjevna, pa je čak i kondiciono slabije spremne osobe uz češće odmore mogu završiti. Posebno je interesantno spuštanje do podnožja niz uređenu stazu i sam izlazak pod vodopad.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


2. Nahorevo - Bukovik (Sarajevski Ozren)


BukovikNa Bukovik (1534 m), najviši vrh Sarajevskog Ozrena može se doći iz više pravaca. Iz sela Nahorevo,  preko Sedam vrela,  je jedan od njih, a ovo je ujedno i polazna tačka za put na vodopad Skakavac. Tura nije tehnički zahtjevna, ali traži određenu kondicionu spremnost jer treba preći nešto manje od 12 km i savladati visinsku razliku od 820m.
Šetnja kroz prirodu, gdje se smjenjuju šuma, livada i prelijepi potoci sigurno će vam ostati u sjećanju. Ispod vrha Bukovik postoji planinarski dom gdje se moguće osvježiti i ručati. U povratku je moguće svratiti i do vodopada Skakavac, ali će to malo produžiti put

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


3. Čavljak - Crepoljsko - Bukovik (Sarajevski Ozren)

Crepoljsko

Sarajevski Ozren je kao izletište omiljen kod Sarajlija iz više razloga. Blizu je grada, teren je pristupačan i sve prirodne ljepote su vam na dohvat ruke. Tura Čavljak - Crepoljsko - Bukovik nije tehnički zahtjevna. Iako je duga 16 km i traži određenu kondicionu spremnost uz češće odmore svima je dostupna. Sa vrhova Crepoljsko (1524 m) i Bukovik (1534 m) pruža se predivan pogled na cijeli Sarajevsko Ozren i okolne planine. Ispod samog Bukovika , kao i na polaznoj tački Čavljak, postoji planinarski dom gdje se moguće osvježiti i ručati. Ovu turu je moguće završiti i posjetom vodopadu Skakavac, ali je u tom slučaju povratak preko sela Nahorevo, a ne na Čavljak.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


4. Bijele vode - Lisičja glava - Javorak (Bjelašnica)

Lisičja glavaUkoliko kondiciono niste sprmni za neke ozbiljnije ture ili možda ne volite velike uspone onda je ovo tura za vas. Kružna tura  PD Bijele vode - Šiljak (1689) - Lisičja glava (1678mnv) - Javorak (1693) je šetnja prelijepim pejzažima Bjelašnice, sa pogledom na sve okolne planine. Ova tura nije teška čak ni u zimskim uslovima. Moguće je praviti česte pauze, tako da je dostupna svima. Po vašoj želji se ova tura može malo produžiti do uređenog izvora koji se nalazi sa druge strane Javorka gdje se može napraviti duža pauza i osvježiti se. Po povratku u domu Bijele vode možete ručati.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


5. Bijele vode - Observatorij - Mala Vlahinja (Bjelašnica)

Mala VlahinjaJedna malo teža tura gdje ćete se popeti na najviši vrh olimpijske planine Bjelašnica (2067 m). Prilikom uspona možete vidjeti vrhove ove planine Krvavac i Obalj kao i planine Treskavicu, Jahorinu, Trebević i Romaniju. Sa samog vrha se pogled pruža mnogo dalje tako da se vide i Prenj, Čvrsnica, Maglić, pa čak i vrhovi Durmitora. Ukoliko vrijeme dozvoli (često zna puhati jak vjetar) može se produžiti i do vrha Mala Vlahinja (2054 m) i taj dio puta između ova dva vrha je bez većih uspona. Početna tačka za ovu turu može biti Babin do (kod hotela Maršal) ili planinarski dom Bijele vode. Na oba mjesta se može ručati u povratku. 

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


6. Umoljani - Studeni potok (Bjelašnica)

Studeni potokZa sve one koji bez nekog velikog napora žele uživati u prirodi preporučujemo posjetu Studenom potoku, koji se nalazi samo par kilometara od sela Umoljani. Na Gradini ćete čuti legendu o Umoljanskoj aždahi, pokazaćemo vam kuda je prošla prije nego je okamenjena na litici iznad sela. Ne poznajemo nikoga a da ga Studeni potok nije ostavio bez daha. Prošetaćemo cijelom njegovom dužinom sve do mjesta gdje se obrušava u kanjon Rakitnice. U povratku u Umoljane možemo svratiti u neki od planinarskih objekata gdje možete pojesti domaće uštipke ili pitu.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


7. Umoljani - Lukomir (Bjelašnica)

Lukomir

Mnogo je tura na Bjelašnici, olimpijskoj planini nedaleko od Sarajeva. Ova je specifična po tome što ćete pored prirodnih ljepota, i divnih pejsaža vidjeti dva zaista interesantna sela. Prvo, Umoljani koje se nalazi na 1275 m nadmorske visine i za njega se veže jedna vrlo interesantna legenda i drugo, Lukomir (1495 m) kao najvisočije naseljeno mjesto u BiH. Put od Umoljana do Lukomira nas vodi preko vrha Obalj (1896 m). Cijelim putem se pruža pogled na vrhove planine Bjelašnice, a povratak je iznad kanjona rijeke Rakitnice. U povratku, nedaleko od Umoljana, bez daha će vas ostaviti Studeni potok. U Umoljanima postoji nekoliko planinarskih objekata gdje se može osvježiti i ručati.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


8. Tušila - Vito - Drstva (Visočica)

Vito-DrstvaOvo je jedna od ljepših tura na Visočici. Malo je zahtjevnija, ali osim dobre kondicije od vas ne traži nikave specijalne planinarske vještine i opremu. Jedino se ne preporučuje osobama koje imaju izrazit strah od visine. 
Tura počinje kod planinarskog doma Tušila, zatim puteljkom kroz šumu do amfiteatra  koji čine vrhovi Vito (1960 m) i Subar (1820 m). Odatle počinje prilično jak uspon do vrha Vito, a zatim prelijepim grebenom se prelazi na vrh Drstva (1808 m). Cijelim putem imate pogled na cijelu Visočicu, zatim Bjelašnicu, Treskavicu, pa sve do Prenja i Čvrsnice. Možemo vam garantovati da će vam prelazak preko ovog grebena ostati dugo u sjećanju.

Više Detalja i rezervacija ove ture 


9. Sinanovići - Crveni kuk (Visočica)

 

Crveni kukVisočica je planina koja čini prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Sa istočne strane od Treskavice odvojena je rijekom Ljutom, sa juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. Crveni kuk (1733mnv) je jedan od nižih vrhova Visočica, ali sa sa njega pruža prelijep pogled. Iako je u pitanju dužina od 10-ak km tura uopšte nije tehnički zahtjevna. Polazna tačka je selo Sinanoviči odakle se kroz dolinu Jelenjača (gdje u proljeće bude predivno jezero) prolazi prema podnožju vrhova Subar i Crveni kuk. 
U Povratku se može svratiti u planinarski dom Tušila na ručak.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


 10. Ravne - Sofe (Trebević)

TrebevićTrebević, sarajevska olimpijska planina i omiljeno izletište naših sugrađana. Nekada zaštitni znak grada Sarajeva u proteklom ratu je poprilično uništen. Trebevička žičara, kao i mnogi planinarski domovi još čekaju na svoju obnovu. Sigurno najljepši put za izlazak na vrh Trebevića Sofe (1629 m) jeste zapadnim grebenom. Tura kreće od Napretkovog doma (Ravne) prema uništenom domu Dobre vode. Taj prvi dio puta vodi kroz šumu, a finalni dio uspona vodi zapadnim grebenom sve do vrha, odakle vam se pruža prelijep pogled na grad Sarajevo i okolne planine.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


11. Turovi - Veliko Jezero - Crno jezero (Treskavica)


Veliko jezeroTreskavica je planina sa nekoliko prelijepih jezera i kako kažu 365 izvora. Jedna tura koju ćete sigurno pamtiti. Prekrasni vodopad Skok, prelazak preko Hrasničkog potoka, Veliko jezero i Crno jezero su samo neke od znamenitosti Treskavice koje ćete vidjeti na ovoj turi. Počinje i završava u selu Turovi nedaleko od Trnova. Zbog svoje dužine od 20 km traži malo bolju kondiciju. Ukoliko ste fizički spremni i ako je dan dovoljno dug moguće je produžiti i do vrha Mala Ćaba. U povratku se može svratiti do Kazana na rijeci Željeznica i tako vidjeti još jedan interesantan prirodni fenomen

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


12. Rakitnica - Mala Ćaba (Treskavica)

Mala ćabaIako je ova tura zbog svoje dužine označena kao teška, zaista vrijedi otići na nju. Polazak je iz sela Rakitnica. Prvi dio puta do Baletinih voda vodi kroz šumu, iznad doline Ljute. Po izlasku iz šume puža se preljep pogled na Visočicu i njene vrhove Puzim, Crveni kuk i Vito. Vode vam neće faliti jer kažu da na Treskavici ima 365 izvora. Po izlasku na vrh, ako ne bude magle,  vidjećete cijelu Treskavicu, i sve okolne planine . Povratak je planiran istim putem, a po želji se može organizovati povratak preko Velikog i Crnog jezera u selo Turove.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


13. Konjička Bijela - Zelena glava (Prenj)

Zelena GlavaO Prenju ste sigurno, kao i ostali, puno slušali. Nazivaju ga bosanskim Himalajima. Jednostavno rečeno jedna predivna planina. Ovo je tura za one koji žele istinsku avanturu, a istovremeno su psihofizički spremni za jednu izuzetno napornu turu. Nešto oko 17 km dužine, i skoro 1500 m razlike u nadmorskoj visini ovu turu čini dostupnom samo iskusnijim planinarima. Zadnji uspon na samu Zelenu glavu (2153 m) je zbog velike strmine osiguran sajlom. Turu je moguće podjeliti i u dva dana, tako da se noći u planinskoj kučici na Jezerce. U tom slučaju je obavezno ponijeti vreću za spavanje

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


14. Muharnica - Veliki Vilinac - Pločno (Čvrsnica)

Hajdučka vrataAko želite cijeli vikend provesti na planini, a spremni ste da pješačite nešto preko 40 km u toku dva dana počnite pakovati vaš ranac. Početna tačka je Muharnica (park prirode Blidinje). Prvi dan je planirano da se obiđe Jezero Crvenjak (2000 m), Hajdučkia vrata (2000 m), vrh Triinjača (2038 m) i vrh Veliki Vilinac (2118 m). Odmor, večera i noćenje je u planinarskom domu Vilinac. Inače, to je dom na najvišoj nadmorskoj visin u BiH.  Sutra, rano ujutro krećemo prema vrhu Pločno (2228 m), prelazimo drugu dionicu od cca 20km i na kraju povratak do Masne luke (park prirode Blidinje). Tura je prilično naporna i preporučuje se samo onima koji su u dobroj kondiciji. Zbog ograničenih kapaciteta u domu Vilinac, potrebno je rezervisati noćenje barem 10-ak dana ranije.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 


15. Tura po vašem izboru

Na vrhuMožda  u našoj ponudi niste našli ono što vas interesuje? Čuli ste za neku turu na koju bi ste željeli otići? Nije nikakav problem. Javite nam se i mi ćemo to organizovati za vas.

Ukoliko želite u našoj rubrici Planinarske ture možete pogledati izvještaje sa dosadašnjih tura po planinama u Bosni i Hercegovini.

 

Više Detalja i rezervacija ove ture 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije