Planinarska reportaža

Opširnije...

Vrijednost izlaska na neku od planina možete tek vidjeti u hladnim zimskim danima, kada je pojačana zagađenost zraka u gradovima. Ne samo da ćete taj dan udisati čist zrak, nego vam oblaci smoga ispod vas daju osjećaj da ste na puno večoj nadmorskoj visini.

 

 Opširnije...Danas smo, u odnosu na jučerašnju turu preko Vlahinje, planirali laganu šetnju po Trebeviću. Tmurno jutro u Sarajevu, kao i sva u predhodnih mjesec dana. Vozimo se preko Vraca prema PD Napredak i iščekujemo izlazak iz magle, koja je danas neuobičajeno visoko, skoro sve do Prvog šumara. Parkirali smo auto, popili kahvu u domu i lagano stazom krenuli prema Dobrim vodama. Svu ljepotu toga dana vidjeli smo tek po izlasku na Zapadni greben.
 Jako sunce i ispod nas gusto bijelo more, iz kojeg ovaj put ne viri čak ni toranj na Humu. Gledam u Bjelašnicu sa nevjericom. Danas je okupana suncem i ni malo ne liči na onu surovu planinu od juče.

 

Opširnije...Na svim web stranicama koje se bave vremenskom prognozom je najavljena kiša. Da ugođaj bude potpun to je uključivalo i grmljavinu. Poučeni iskustvom od prije 2 sedmice, i nevremenom koje nas je uhvatilo na Bjelašnici, odustali smo od ture na Treskavicu. Međutim, takmičarski duh nam nije dozvolio da potpuno odustanemo. 
Jeste li se ikada trkali sa kišom? To je trka koju uglavnom izgubite, ali nekad čuvjek ne može a da ne proba. Držali smo se one stare narodne poslovice:" Ako na vakat kreneš, ni jedna hala nije daleko." :)

 

Opširnije...Vrlo je teško prenjeti svoje impresije i oduševljenje sa planinarske ture. Čovjek se ubi pričajući i pokušavajući nekom dočarati taj trenutak, ali uzalud. Tako smo mi ljetos, kad smo prvi put bili na Trebevičkoj ferrati ne Bijeloj stijeni pokušavali djeci objasniti kako sve to izgleda, ali uzalud. Ostalo nam je samo da im obećamo da ćemo prvom prilikom zajedno ponovo otići.

Prema Trebeviću smo se uputili nešto iza 10 sati. Kako je Bijela stijena blizu grada, nismo ranili jer smo se nadali da će sunce bar malo ugrjati i penjanje učiniti ugodnijim.

 

Opširnije...Nekada čovjek jednostavno nije ni svjestan blagodati koje su mu na dohvat ruke. Kada samo pomislim kako planinarima iz nekih zemalja u okruženju trebaju sati i dani da dođu do najbliže planine... A onda opet pogledam, recimo Sarajevo, na samo sat vremana od nas udaljene Bjelašnica, Visočica, Treskavica, Jahorina, Trebević.. Otiči na planinu od preko 2000 mnv bez skoro ikakvog planiranja puta - neprocjenivo.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije