Edukativni tekst

Opširnije...Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna cilja:

  • Osigurati odgovarajuću vodootpornost koja se s vremenom izgubi i treba je obnoviti
  • Održati propusnost zraka, time se uklanja višak vlage u cipeli zbog znojenja nogu.
  • Održati oblik i izgled, budući da je veći dio cipele izrađen od prirodne kože, kojoj je potrebno obnoviti sadržaj masnoće.
 

(autor: Nebojša Leka Leković)

Opširnije...Evropski standard EN 13537 u upotrebi od 01-01-2005 napravljen je u svrhu pravilne informisanosti i zaštite potrošača. Standardizuje temperaturne zone za vreće za spavanje proizvedene ili u prodaji u Evropi. Novi kriterijum se razlikuje od prošlog formalnog i zamjenjuje ga. 

Način testiranja  

Sve vreće za spavanje koje se podvrgavaju testiranju prolaze standardizovani laboratorijski test.

 

Opširnije...Bez obzira kakvi su vremenski uvjeti slojevito oblačenje treba biti vaš stil oblačenja za planinarenje. Ako vam bude toplije ili hladnije možete lahko regulisati kako će te biti odjeveni.

Sloj #1

Odjeća koja će stajati uz vaše tijelo mora vas držati suhim tako što će znoj prenositi u sljedeći sloj. Duge gaće lahko se mogu zarolati prema gore ako postane previše vruće. Ovo je jako bitan sloj koji ne bi smjeli izostavljati ne kada je vruće ni kada je hladno.

 

Opširnije...Korištenje kabanice ili kišobrana za vrijeme planinarenja je stvar oko koje vi trebate odlučiti. Neki se slažu da kišobran treba da bude neizostavan dio opreme dok ga drugi ne bi nikada koristili i odlučuju se za kabanicu. U narednom tekstu dati ćemo vam par razloga zbog kojih je (nije)dobro  koristiti kišobran.

Kišobran vam može služiti za :

 • zaštitu od kiše
 • zaštitu od snijega
 • zaštitu od sunca
 • dio skloništa - vaš kišobran vam može poslužiti kao dio vašeg skloništa ukoliko ga vi sami pravite ili se pokvari.
 • ako se izgubite sigurno će vas se neko sjetiti. " Hej, jesi vidio čovjeka sa kišobranom ? " . Sigurno će vas se sjetiti.
 

Opširnije...Planinarski štapovi su nalik na skijaške s tim da su ovi teleskopskog tipa tako da ih možete prilagoditi svojoj visini i terenu po kojem planinarite.
Postoje mnoge mane i prednosti korištenja  planinarskoih štapova. Kada planinarite sa štapovima znatno olakšavate posao nogama, tako da se opterećenje podjednako prenosi i na ruke i na noge. Lakše savladavate uzbrdice kada se možete oduprijeti i rukama. Da bi planinarski štapovi mogli da vam pomognu morate znati kako ih koristiti u protivnom oni će vas samo umarati. Za teže i duže ture preporučuju se štapovi jer će vam znatno olakšati posao. Ne morate odvajati novac za prave planinarske štapove nego možete uzeti obični drveni štap koji nađete na putu, ali vam on neće garantovati lahkoću rukovanja kao sa pravim štapom.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije