Planinarska reportaža

Opširnije...

Prije sedam dana smo odustali od uspona na Bjelašnicu zbog jakog vjetra. Htjeli smo ponoviti tu turu, i dogovorio sam sa prijateljem koji je tu noć proveo na Observatoriju da se ujutro čujemo i vidimo kakvo je vrijeme.

 

Planinarska reportaža

Opširnije...Postoje različiti motivi odlaska na planinarsku turu. Nekada idemo da vidimo neki novi planinski vrh, jezero ili neko drugo mjesto, gdje do tada nismo bili. Nekada se takmičimo sami sa sobom, ispitujemo svoje granice i pokušavamo dostići neki zacrtani cilj. Neke su ture prilično opasne, neke interesantne, a na nekim jednostavno samo uživamo i budemo totalno opušteni.

 

Opširnije...

Jutro vedro i hladno. Taman tako nam je i odgovaralo za uspon na Vito kroz sjeverni kuloar. Možda taj smijer ima i neko ime, ali nama nije poznato. Prvi dio puta,  sve do ulaza u sjeverni amfiteatar koji su činili vrhovi Vito, Subar i Drstva postojala je prtina, tako da je to bilo jedno ugodno zagrijavanje za glavni dio uspona.

 

Opširnije...

Hladno, ali idealno jutro. Termometar u autu je pokazivao -10 kada smo se parkirali u Sinanovićima. Kombinovana ekipa turnih skijaša, krpljaša i običnih hodača se polahko spremala za turu do Crvenog kuka. Virkamo preko nanosa snijega na neočišćenu cestu prema Bjelimićima i vidimo da postoji prtina.

 

Opširnije... Nedavno su planinari iz PD Visočica markirali novu stazu, na istoumenoj planini i istoimenom vrhu. Da, dobro ste pročitali, tako da ovu turu možemo nazvati Triple Visočica :). Vrh Visočica (1736 mnv) se nalazi u blizini Puzima i Crvenog kuka, i staza počinje sa raskršća na Puzimskom groblju u pravcu zapada. Pošto tura sama po sebi nije duga, ostavili smo je za ove, malo kraće dane.

 

Opširnije...Toliko je stvari koje bi čovjek volio uraditi, a tako malo vremena. Onda za sve te neke slobodne aktivnosti smo prisiljeni krasti slobodno vrijeme od nečega drugog. Još kad se tu upetlja loša vremenska prognoza kao rezultat dobijemo preko mjesec dana pauze od planinarenja. Ne znam za vas, al meni je to stvarno previše. Tada čovjek ode u skroz drugu krajnost i iako vidi da će vrieme biti loše kaže sebi: "Ne mogu više, ja odoh pa makar cijeli da padalo"

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije