Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

Ovo je prva, od zadnje tri ture na Vranici da se uopšte vidi nebo. Čak šta više dan je bio prekrasan. Valjda smo iz tog razloga i prvi put vidjeli nekoga u naplatnoj kućici na ulazu na Prokoško. Platismo 2 KM po osobi za ulazak, a nekako mi se učini puno dati 10KM za auto zbog par stotina metara koliko bi mogao još voziti kroz selo.

 

Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Opširnije...

 Pogled sa Bijele Gromilice na Devetake i Rosinj

Sva četiri vrha se nalaze sa zapadne, vakufske strane najvišeg grebena Vranice. Greben sa zapada počinje vrhom Rosinj, zatim se preko Devetaka nastavlja do najvišeg vrha Nadkrstac. Sa vrha Nadkrstac se odvaja jedna bočna kosa prema sjeveru i na toj kosi je naviša tačka 2072 m visoki vrh Bijela Gromilica.

 

Opširnije...Dugo nismo bili na Vranici, a ni na Zec planini. Današnji plan je bio posjetiti obje. Iako ovo ljeto ima neobično nestabilno vrijeme sa čestim kišama, činilo se da ćemo danas imati sreće. Osim toga Vranica je prilično pitoma planina i na njoj staze uglavnom nisu zahtjevne. Nažalost, to omogućava velikom broju motorista da divljaju planinom i narušavaju njen mir i tišinu.

 

Challenge 2000+ reportaža

Opširnije...O turi sa Prokoškog jezera do vrha Vranice smo čuli samo najljepše. Gledajući po internetu pročitao sam da do jezera vodi obnovljeni makadamski put iz Fojnice, dug 20 i nešto kilometara. Iz Sarajeva smo krenuli sa dva putnička auta, i do Fojnice stigli relativno brzo. Zastali smo na glavnoj ulici i jednog prolaznika upitali za pravac prema Prokoškom jezeru.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije