Lisin


Odluku za odlazak na Lisin smo donjeli u subotu 9 sati navečer. Pomalo neočekivano je pala odluka, pa smo kasno navečer obavili kupovinu za suta i izvršili osnovne pripreme. Znali smo da je Lisin lakša tura, al ipak pripreme se nisu smjele preskočiti. Krenuli smo iz Sarajeva negdje oko 8 sati ujutro. Na putu nije bilo gužve, tako da smo do Bradine stigli relativno brzo. Kad stignete u Bradinu postoje dvije mogućnosti:

 Možete auto ostaviti u Bradini i odatle nastaviti pješke (putem ili lijevo preko livada), ili skrenuti desno i sa autom nastaviti još 4,3 km do stećaka (crvena linija na Google mapi). Mi smo se odlučili za ovu drugu soluciju, aute smo ostavili u hladovini par desetina metara ispod stećaka, uzeli opremu i lagano krenuli uzbrdo šumskim putem. Na samom početku trebate biti oprezni da ne promašite pravi put kao što smo mi uradili. Na samom početku puta prvo imate jedan veliki zavoj na desnu stranu (za oko 180°), pa onda drugi isti takav samo na ljevu stranu. Tu se sa glavnog puta odvaja jedan mali puteljek koji vodi desno i uzbrdo. Postoji i markacija, ali mi je nismo vidjeli i produžili smo pravo. Da smo bili oprezniji naš put do vrha bi bio mnogo lakši. Ovako, poslije par stotina metara došli smo do kraja puta i morali smo se probijati uzbrdo kroz gustu šumu. Vjerovatno bi se bilo puno lakše vratiti, ali tad još nismo znali gdje smo pogrješili. Poslije nekih pola sata penjanja kroz šumu izašli smo na jednu livadu i ugledali naš put. Sada je sve bilo lahko. Vrijeme preljepo, livade prepune proljetnog cvijeća i ostaci snijega samo na par mjesta. Već tada se vidjelo da ćemo provesti još jedan preljep dan na planini.

Najlakši naćin da dođete do vrha jeste da se livadom popnete do šume i ond lijevo idete rubom šume. Mi smo na nekoliko mjesta malo zaglavili u gustom bodljikavom rastinju (kleka) kroz koje postoji više puteva koji nisu markirani. Vjerovatno će se i vama desiti da ćete se nekoliko puta morati vratiti i potražiti drugi puteljak, jer oni brzo zarastu.

Prvi veći odmor smo napravili na Vidikovcu. To je jedna livadica koja se nalazi na uzvišenju sa kojeg se pruža predivan pogled. Tu smo sreli i dvojicu planinara. Objasnili su nam kojim se putem trebamo vratiti i rekli su da će nam biti puno lakše jer nema kleke. Poslije kraće pauze smo se i mi uputili ka vrhu. Put je bio prilično strm. Lijevo od nas je bila strma livada puna bodljikavog rastinja. Zato smo odlučili da se držimo ruba šume. Taj uspon traje do samog vrha, na kojem se nalazi repetitor BH telecoma. Taj prostor je ograđen, ali se može ući kroz kapiju. Odmah tu se nalazi drveni sto sa  klupom, gdje se može odmoriti. U prostorijama koje se nalaze oko repetitora je 24-sata dežurni radnk. Vrlo ljubazno nas je ponudio kahvom. Iako je Lisn visok samo 1742 m/nv pogled sa vrha je nevjerovatan. Vide se gotovo sve planine u BiH (Bjelašnica, Visočica, Treskavica, Prenj, Čvrsnica, Vran, Zec planina...)

Povratak je bio mnogo lakši. Odlučili smo poslušati savjet onih planinara i na vidikovcu, umjesto da odmah krenemo nizbrdo, produžili smo pravo do šume. Ovaj put smo se vratili pravim putem i nije bilo iznenađenja. Ukoliko se odlučite ići na ovu preljepu turu koristite lijevu stazu na Google mapi (put našeg povratka) u oba smjera. Nema smisla da pravite greške kao i mi. 

Sve u svemu, jedna lakša, ali ipak preljepa tura. Ako budete imali sreće i dan bude lijep dugo ćete pamtiti pogled sa vrha Lisin.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Lisin (20.5.2012)

Rating: /5 ( Votes)

Rezervišite ovu turu !

  Klasifikacija ture:

Tehnička zahtjevnost ture:

1

Kondiciona zahtjevnost ture:

b 

Minimalna visina 1138 m
Maksimalna visina 1728 m
Ukupan uspon 760 m
Ukupan silazak 757 m
Maksimalna brzina 0 km/hr
Prosječna brzina 0 km/hr
Ukupna udajenost 8.38 km
Ukupno vrijeme 0h 00m 00s
Putna tačka 3
Tačke track-a 267
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1742 m 0 km
2 1194 m 2.07 km
3 1440 m 3.36 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 20 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

 

Vezani članci

Lisin (8.4.2017) Lisin (8.4.2017)
Niti je u Bosni, niti u Hercegovini. Lisin je smješten nekako u onome "i", ali se sa njega vidi i cijela Bosna i cijela Hercegovina. Najavljeno je...
Bradina-Lisin (23.11.2014) Bradina-Lisin (23.11.2014)
Na Lisin smo već dolazili prije par godina. Doduše,bilo je proljeće, ali i ovaj novembarski dan nije bio daleko od toga. Jutro prohladno, ali vedro...
Planinarenje na opasnim terenima Planinarenje na opasnim terenima
Kada planinarite izvan šume, na terenima gdje nema drveća i biljaka, zato što se na tom terenu ne može održati život jedne biljke, ostaju vam...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije