CrvanjPlanina Crvanj je vrlo rijetko posjećena, pogotovo iz pravca za koji smo se mi odlučili: Uloško (Crvanjsko) jezero - vrh Zimomor. Neki detaljniji opis ove ture na internetu je bilo nemoguće naći. Nadali smo se da će nam gps track i detaljna priprema na Gogle mapi biti dovoljni. Međutim iznaneđenja su se redala jedno za drugim. Put do Uloškog jezera vodi relacijom Sarajevo - Trnovo - Kalinovik - Ulog - Uloško jezero.

 Negdje smo pročitali da je zadnjih 6 km puta, kada se skrene prema jezeru makadam i to nam je bilo prihvatljivom Međutim nismo mogli ni sanjati da je put od Kalinovika prema Gacku takođe makadam. Iz tog razloga je dolazak do samog skretanja za Uloško jezero puno duže trajao. Zadnjih 6 kilometara puta je u stvarno lošem stanju i trebalo nam je preko pola sata da ih pređemo. Međutim kada smo ugledali jezero znali smo da se svaki kilometar tog puta isplatio. 

Vrijeme je bilo kao stvoreno za planinarenje. Sunčano, ali opet ne prevruće. Prvi dio puta je staza koja vodi kroz šumu zlatno žute boje. U početku je put bio markiran, a onda se markacija jednostavno izgubila. Poslije nešto malo manje od sat vremena hoda sreli smo jednog lovca koji nam reče da trebamo proči kroz jedan "gustiš" i da ćemo onda izači na čistinu koja vodi prema vrhu Zimomor. Nismo mogli ni naslutiti šta znači "gustiš". Stabla debljine ruke, udaljena manje od pola metra jedno od drugog i sve to isprepleteno granjem. Tih nekih 600-700 metara puta smo se probijali skoro sat vremena. i napokon izašli smo na čistinu kod jednog izbetoniranog bunara za vodu. Pošto smo izgubili dosta vremena, a dan je već prilično kratak nismo stigli ni provjeriti da li u tom "bunaru" uopšte ima vode i je li za piće. U daljini se vidio vrh zimomor koji je na sebi imao "kapu" od oblaka. Put preko te čistine je bio stvarno nezgodan, pun malih brežuljaka i vrtača koje su otežavale hodanje i povečavale vrijeme koje potrebno da se dođe do podnožja samog vrha. 

Pred posljednji uspon (koji nije nimalo kratak ni lagan) naša dva člana, najstariji i najmlađi, su odlučili da se odmore i tu nas pričekaju u povratku. Naime, već je bilo skoro 2 sata, nismo imali vremena za pauze i tempo se morao pojačati. Na vrhu smo bili oko pola 4. Pogled od Nevesinjskog polja, pa sve do Prenja nas je prosto očarao. Nažalost nismo mogli dugo uživati u njemu jer smo morali odmah krenuti. Sada smo već znali da će dobar dio puta nazad biti po mraku. U povratku smo naišli na markaciju, koja nas je vodila desno od staze kojom smo došli. Ovaj dio puta je bio puno ugodniji za hodati, bez ikakvih brežuljaka i vrtača. Poslije nekog vremena, markacija je otišla negdje desno, u "nepoznatom pravcu". Mrak je već uveliko padao i nismo sebi smjeli dozvoliti luksuz na gledamo gdje taj put vodi.  Zbog terena, dosta lakšeg za hodati, iako umorni, brže smo stigli do ulaska u "gustiš". Ovaj put smo se, u nadi da ćemo bolje proči malo ranije spustili u jednu dolinu koju smo jutros primjetili. Naše nade da ćemo izbjeći šiblje nisu urodile plodom, i poslije kraćeg hodanja dolinom ponovo smo ušli u "gustiš". Istina, ovaj put nekih 200 metara kraće, al pošto smo se kretali u potpunom mraku, uz svjetlost čeonih lampi, vremenski je isto trajalo kao i prvi put. Izlazak na šumski put je bio pravi odmor. Poslije neka tri sata hodanja kroz tamnu šumu stigli smo kod auta. Sada nas je čekala duga vožnja do Sarajeva. Iako smo znali da je put loš, nekako nam poslije hodanja kroz "gustiš" to i nije činilo tako loše.
Da li je put loše markiran, ili smo mi slabo pratili markaciju ne znam, ali naš savjet je da na ovu turu ne idete bez gps -a, jer je orjentacija u gustoj šumi bez njega skoro nemoguća. Takođe, ovu turu je zbog njene dužine bolje ostaviti za neke duže dane.

U Sarajevo smo stigli oko 11 sati. Iako smo imali dosta otežavajučih okolnosti, loš put, gustu šumu, pomjeranje sata koje nam je ukralo značajan dio dana, proveli smo se lijepo. Sve to je vrijedilo pogleda koji smo imali sa Zimomora, najvišeg vrha planine Crvanj. 

 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Uloško jezero - Zimomor (27.10.2013)

Rating: /5 ( Votes)

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Uloško jezero

Završna tačka: Zimomor

Upute za dolazak do polazne tačke:

Do planine Crvanj se može doći iz pravca Uloško (Crvanjsko) jezero - vrh Zimomor. Put do Uloškog jezera vodi relacijom Sarajevo - Trnovo - Kalinovik - Ulog - Uloško jezero. Put od Kalinovika prema Gacku je makadam tako da dolazak do samog skretanja za Uloško jezero traje puno duže. Također i zadnjih 6 km puta, kada se skrene prema jezeru je makadam te je u jako lošem stanju i treba više od pola sata da se pređe.

Opšte upute: Prvi dio puta je staza koja vodi kroz šumu. U početku je put markiran, a onda markacija prestaje. Nakon više od sat vremena hodanja potrebno je provući se kroz "gustiš" tj. kroz stabla debljine ruke, udaljena manje od pola metra jedno od drugog isprepletena granjem. Potrebno je proći 600-700 metara puta, skoro sat vremena, da bi izašli na čistinu, koja vodi prema vrhu Zimomor,  kod jednog izbetoniranog bunara za vodu.  Put preko čistine je nezgodan jer je pun malih brežuljaka i vrtača koje otežavaju hodanje i produžavaju vrijeme koje potrebno da se dođe do podnožja samog vrha.

Posljednji uspon nije nimalo kratak ni lagan, ali pogled sa vrha od Nevesinjskog polja, pa sve do Prenja je očaravajući. U povratku se nalazi markacija, koja vodi desno od gore opisane staze. Ovaj dio puta je puno ugodniji za hodati, bez brežuljaka i vrtača. Poslije nekog vremena, markacija pokazuje put za desno. Ukoliko ne slijedite markaciju malo ranije može se spustiti u jednu dolinu i na taj način skratiti put za oko 200 metara i brže stići do ulaska u "gustiš". Nakon toga potrebno je oko tri sata hodanja kroz šumu.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina. Orjentacijski je prilično zahtjevna.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

 

Minimalna visina 1069 m
Maksimalna visina 1897 m
Ukupan uspon 1066 m
Ukupan silazak 1095 m
Maksimalna brzina 5.76 km/hr
Prosječna brzina 1.98 km/hr
Ukupna udajenost 19.08 km
Ukupno vrijeme 9h 39m 21s
Putna tačka 5
Tačke track-a 237
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1152 m 0 km
2 1176 m 0.63 km
3 0 m 1.46 km
4 1485 m 4.34 km
5 1901 m 8.38 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 20 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Vezani članci

"Zov februara na Zabrđu" OU Nova Vizija
Lijepo vrijeme neoubičajno za ovo doba godine izmamilo je ponovo Vizionare u prirodu. Njih  15-tak okupilo se u mjesto Trenica odakle su se uputili...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije