Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

kota-2119.jpg

Planina zna biti okrutna, i koliko god bili svjesni toga može vas iznenaditi. Planove nekada morate promjeniti, prilagoditi se ili čak skroz odustati od njih. To smo se uvjerili i ovog vikenda.

Planirali smo obići južni greben Čvrsnice, gdje kao najviši vrh dominira Pločno. Na toj lokaciji postoji 11 vrhova i kota sa visinom preko 2000 metara. U subotu smo htjeli obići pet bližih, koji se nalaze zapadno od Pločnog, a ostatak u nedjelju. Iz Sarajeva smo krenuli oko podne. Vrijeme je bilo prilično tmurno, ali u Hercegovini se očekuje sunce. Na Sovičkim vratima nas je dočekao prizor koji oduzima dah. Morali smo stati da napravimo par fotografija. Pored te ljepote, "dah nam je oduzeo" i crni oblak koji se zakačio za vrh Čvrsnice. Možda ga vjetar odnese, ponaasmo se :)

Inače na tom južnom dijelu nema izvora. Kako smo planirali noćiti u šatoru, odlučili smo se autom popeti makadamskim putem koliko mognemo (put je prilično loš, čak i ako imate terenca). U autu bi ostavili zalihe vode, šator i vreće, vratili se do njega zbog noćenja i onda u nedjelju nastavili sa turom. Od Sovičkih vrata je potrebno proći pored motela Hajdučke vrleti, obići Blidinjsko jezero i sa njegove južne strane se odvojiti na makadamski put za Pločno. Mi smo uspjeli izači do nekih 1700 metara nadmorske visine i auto smo parkirali na proširenje pored puta. Taj dio izgleda stvarno jezivo jer svuda oko nas bila kleka koja je izgorila. 

Iako je tu sijalo sunce, dok smo oblačili gojzerice zabrinuto smo gledali u crni oblak iznad nas. Puhao je jak i hladan vjetar. Trebalo nam je nešto manje od dva sata do 2000 metara nadmorske visine gdje smo ušli u oblak. Počela je padati ledena kiša, vidljivost nekih 10-ak metara, ponekad i manja. Prošli smo pored GSS-ov kućice na Koti 2093 i odlučli da za taj dan još samo izvidimo put do Kote 2119. Znao sam da je prilaz prilično zahtjevan i da treba proći pored dvije velike vrtače. Pokušali smo pronaći put, prvo pored jedne, a onda i pored druge vrtače. Međutim, kad bi došli do njihovog ruba, od magle ne bi vidjeli ništa osim bijelog ambisa pod nama. Bilo je mokro i klizavo pa smo prekinuli sa pokušajima i vratili se nazad do auta.

Postavljanje šatora po vjetru, na mali travnati prostor u izgorjeloj kleki je prilično zahtjevan posao, ali bio je završen do prvog mraka. Kako je noć odmicala, udari vjetra su postajali sve jači, a naš šator očito nije bio za baš takve ekstremne uslove. Na momente ga je vjetar znao sljepiti do zemlje. U ponoć smo ga morali sklopiti i preći u kombi. Iako je vjetar ljuljao auto cijelu noć (činilo se das pavamo u čamcu na nemirnom moru), bilo je dosta ugodnije i toplije.

6 sati ujutro, iznad nas vedro nebo, pogledam u vrh gore još uvijek onaj crni oblak. 7 sati, 8 sati isto. Tek u 9 se razvedrilo i na vrhu. Krenuli smo polahko istim putem ko jučer. Naša dvodnevna tura se sada pretvorila u jednodnevnu. Cilj nam je bio snimiti GPS track i panorame 360°  na što više od ovih 2000+ vrhova. 

1. Prva je na redu Kota 2093. Nalazi se uz sami makadamski put i na njoj je izgrađena kućica GSS-a. Za nju i ne trebaju neke posebne upute, jer skoro nemoguće je fuliti.

2. Produžili smo dalje putem, koji na vrhu grebena skreće na istok. Kota 2219 se nalazi samo 50 metara sjeverno od puta. Sa nje se pruža odličan pogled na cijelu Čvrsnicu.

3. Vrh Ćuprija 2101 mnv je južno od puta. Treba se spustiti nekih 500 metara nizbrdo. Neka vas ne zavara (kao što je mene) jedna kamena kupa koja se nalazi nekih 200 metara prije Ćuprije. Pošto je na večoj nadmorskoj visini lahko se zbuniti. Od Ćuprije se morate istim putem vratiti do makadama koji vodi na Pločno

4. Pločno 2228 mnv je ujedno i najviši vrh Čvrsnice. Na njemu se nalazi telekomunikacijski objekat. Sama oznaka vrha (kameni stub) je na sjevernoj, a sanduče sa pećatom na južnoj strani objekta. Najčešći pristup ovom vrhu je planinarska staza iz Masne luke koja do vrha dolazi uz sipar sa sjeverne strane grebena

5. Od Pločnog nastaviti grebenom na istok, a onda južno do Kote 2182. Na njoj se nalazi kamena kupa visoka skoro 2 metra, tako da se lahko vidi i sa velike udaljenosti. Nalazi se samo 10-15 minuta daleko od Pločnog

6. Najlakši put do vrha Kapci 2156 mnv jeste od Kote 2182 pravo na sjever do ruba grebena, a onda grebenom do vrha Kapci. Mi smo pokušali direktno "kraticom" što nam je oduzelo dosta vremena jer smo se morali spuštati u jednu vrtaču.

Dan je polahko odmicao i odlučili smo da ne idemo dalje. Ostavićemo Veliki Jelinak i tri kote za neki drugi put. Odlučili smo samo još u povratku otići na Kotu 2119. Vratili smo se rubom grebena do Pločnog, a onda putem do Ivine kose iznad Kote 2093.

7. Kota 2119 je malo zahtjevnija za popeti. Između nje i puta se nalaze dvije zaista duboke vrtače, tako da je prilično teško odabrati najlakši put. Uglavnom morate biti spremni na malo penjanja kroz stijene, kao i na malo odpenjavanja, uz ekstreman oprez da se ne okliznete jer je kamenje jako nestabilno. Ako nemate iskustva ili vas je strah visine bolje je odmah odustati. Iako mi je prijatelj skrenuo pažnju da je najlakše proći grebenom između dvije vrtače meni to tako nije izgledalo. Valjda zato što nisam mogao vidjeti drugu stranu grebena. Zbog toga smo se polahko spustili skoro do dna lijeve vrtače, pa onda popeli na drugu stranu grebena koji je obrastao klekom. Sa tog mjesta sam jasno mogao vidjeti da je spuštanje u vrtaču bilo pogrešno. Greben, iako malo eksponiran je zaista najbolji izbor. Od tog mjesta postoji prosječena staza skoro do samog vrha. Kota 2119, iako najzahtjevnija za popeti ima sigurno najljepši pogled. Zato smo tu i napravili najdužu pauzu, za ručak i kahvu. Vratili smo se nazad preko grebena i na taj način uštedjeli dosta vremena.

Iako je u subotu bilo loše vrijeme, nedjelja je uspjela popraviti raspoloženje. Bilo je jakog vjetra, nešto oblaka, ali u glavnom sunčano. Sumrak nas je uhvatio u autu nešto prije Blidinjskog Jezera, pa smo to iskoristili za još nekoliko lijepih  fotografija. A svakako nam se valja vratiti da dovršimo planiranu rutu.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Južni greben Čvrsnice (8.7.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Bijela lokva (sa makadamskog puta za Pločno)

Završna tačka: Pločno - Kapci

Upute za dolazak do polazne tačke: Idite magistralnim pute M17 do Jablanice. Uđete u grad, zatim regionalnim puten R419 zapadno preko sela Doljani do Sovičkih vrata. Tom prilikom ćete preči jednu kratku dionicu makadamskim putem. Od Sovičkih vrata produžiti pored motela Hajdučke vrleti, zaobići Blidinjsko jezero i sa njegove druge strane se odvojiti na makadamski put za Pločno. Voziti putem koliko vam uslovi dozvoljavaju (put je prilično loš za putničko vozilo) i parkirati na proširenje pored puta 

Opšte upute: Nastaviti putem ka vrhu. Kada dođete do GSS-ove kućice ,koja se nalazi sa desne strane puta to je Kota 2093. Od nje nastaviti putem uzbrdo, poslije par stotina metara sa puta sići na lijevu stranu ka Koti 2119. Pristup ovoj koti je prilično zahtjevan  i uključuje penjanje-odpenjavanje u stijeni. Najlakši put je preko grebena između dvije vrtače.. U povratku nastaviti putem i Kota 2219 se nalazi prije Pločnog sa lijeve strane. Zatim se spustiti sa puta desno ka vrhu Ćuprija. To je posljednji vrh u nizu i neka vas ne buni jedna kamena kupa od koje se treba spustiti još nekih 200 metara. Vratiti se istim putem nazad, do vrha Pločno, a onda produžiti dalje u pravcu juga do Kote 2182.  Odatle se najbolje vratiti skroz na sjever do ruba grebena, pa tek onda krenuti na istok prema vrhu Kapci

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza je na nekim dijelovima tehniočki zahtjevna, uključuje i pomaganje rukama prilikom penjanja i silaženja. Nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

 

Minimalna visina 1756 m
Maksimalna visina 2198 m
Ukupan uspon 826 m
Ukupan silazak 830 m
Maksimalna brzina 6.48 km/hr
Prosječna brzina 1.74 km/hr
Ukupna udajenost 15.37 km
Ukupno vrijeme 8h 48m 54s
Putna tačka 8
Tačke track-a 164
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1755 m 0 km
2 2093 m 1.41 km
3 2219 m 2.13 km
4 2101 m 2.78 km
5 2228 m 3.84 km
6 2182 m 4.44 km
7 2156 m 5.36 km
8 2119 m 8.08 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 10 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Vitlenica-Velika Oštrovača (29.4.2018) Vitlenica-Velika Oštrovača (29.4.2018)
Valjalo je poraniti jer iz Sarajeva do Vitlenice ima oko 2 sata vožnje. Ovo nam je drugi put u zadnjih 15 dana da se vozimo ka Blidinju samo ovaj...
Državno rezervisano lovište na Čvrsnici Državno rezervisano lovište na Čvrsnici
Ostaci prvobitne lovačke kuća na Tisama, podignuta 1920. i napuštena 1934. Poslije je služila kao staja uz novu kolibu podignutu nedaleko od...
Katuni na Plasa planini Katuni na Plasa planini
Turski stan u Lolinjaku na Plasi, 1910. Godine. Foto: R.Simonović. Pripremio:B.Behrem Prvi pisaani podaci o stanovima stočara na Plasi planini,...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije