sjeniste2.jpgVeć par dana razmišljam da li bi uopšte pisao reportažu sa zadnje ture na kojoj smo bili. Da se razumjemo, dan je bio ekstra, društvo ugodno, nije bilo previše naporno, sve u svemu za poželiti, osim... Nekada se neke neugodne stvari dese. Može biti nedostatak našeg opreza, možda okolnosti ali uostalom to nije ni bitno. Vjerovatno će biti i kritika ali odlučio sam da ovo napišem, čisto da se ne bi i nekom drugom desilo.

 U pitanju je Jahorina, vrhovi Sjenište i Košuta. Auto smo ostavili kod hotela Mladost i krenuli cestom prema platou koji spaja vrhove Ogorjelica, Sjenište i Košutu.

Sva tri vrha su spojena makadamskom cestom, tako da orjentacija nije nikakav problem. Inače poznato nam je da su južne padine vrha Košuta minirane, ali tamo svakako nismo planirali ni ići. Cesta koja vodi sa Ogorjelice do Sjeništa dosta vijuga po platou i duga je nekih 9 km. Primjetili smo preko livada, sjeverno od ceste ugaženu stazu koja kroz Kraljičino guvno vodi prema Sjeništu. To bi nam skratilo put sigurno za nekoliko kilometara, a uostalom i puno je ugodnije hodati stazom, nego makadamskim putem. Vrijeme je stvarno bilo odlično s obzirom da je več polovina novembra. Na jednom mjestu smo čak brali brusnice i borovnice, koje su se već prilično osušile, ali ipak ih je bilo ugodno jesti.

Ta ugodna šetnja nas je dovela pod Klekovo brdo (1864m), i kako je bilo udaljeno samo stotinjak metara od staze odlučili smo se popeti na njega i malo uživati u vidiku na plato Jahorine. Odatle smo dobro vidjeli Košutu i Sjenište, a ostalo nam je još samo par stotina metara da se uključimo na onaj makadamski put.

Prilikom povratka sa Klekovog brda na stazu naišli smo na minu (potezna-rasprskavajuća).  Kako u blizini nije bilo nikakvog štapa ni kamenja kojim bi obilježili lokaciju mine, snimili smo njene koordinate s namjerom da po povratku obavjestimo MAC. Iako ove situacije nisu nimalo prijatne nismo se nešto nasekirali jer na svu sreću mina nije bila aktivna i izgledalo je kao da je nekom vojniku ispala iz ruksaka. Nedugo zatim smo stigli do makadamskog puta i krajnje tačke naše ture vrha Sjenište (1910m). Pogled je bio predivan kao i vrijeme pa smo tu napravili i malo dužu pauzu za ručak i kahvu,a onda se uputili nazad do puta i krenuli prema Košuti.

Vjerovatno se one mine više ne bi ni sjetili da na putu ispod Košute nismo vidjeli crvene table koje upozoravaju na minska polja. Bile su postavljene sa obje strane puta, na južnu stranu prema Grebku, i na sjevernu stranu prema Klekovom brdu, tj stazi kojom smo mi prošli. Sa nevjericom smo se pogledali i nismo mogli vjerovati da je ovo područje obilježeno samo sa jedne strane (i to one najmanje pristupačne), a pogotovo da kroz njega vodi put na kojem nema nikakvih oznaka ni iz pravca Ogorjelice ni iz pravca Sjeništa. Ne znam jesam li u tom momentu bio više ljut na nadležne koji su to trebali obilježiti ili na sebe što se bolje nisam raspitao prije nego sam krenuo na turu. Uglavnom, vrlo ružan osjećaj koji nas je natjerao da do vrha Košuta ne siđemo sa puta. Hvala Bogu pa se sve završilo bez neke nesreće.

Po povratku sam poslao email MAC-u i zamolio ih za kartu minske situacije na Jahorini. Na toj karti je jedan uski pojas, od cca 100 metara ispod Klekovog brda označen kao sumnjivo područje. U njemu smo i naišli na minu. Potom smo ih obavjestili da to područje nije označeno,osim sa jedne strane, i da kroz njega prolazi put, te im poslali i tačnu lokaciju mine. 

Moram vam priznati da sam prilično oprezan kod odabira planinarskih tura, pogotovo u rizičnim područjima. Valjda čovjeka vremenom uhvati neka rutina, pažnja malo popusti i previše se osloni na stvari koje je neko drugi trebao uraditi i onda dođe do problema. Na svu sreću za nas se sve dobro završilo, ali ovo pišem kao podsjetnik svima nama. Opreza nikad dosta!!!

GPS track ove ture sam namjerno stavio da se vidi kojim putem ne treba ići. Znači ako se odlučite posjetiti Sjenište i Košutu iz ovog pravca koristite isključivo makadamski put (na tracku je to južna staza). U galeriji se nalazi i karta minske situacije ovog područja koju sam dobio od MAC-a

A sad uživajte u panoramama i fotografijama sa Jahorine :)

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Sjenište-Košuta (8.11.2015)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

 

Tehnički podaci o turi:

Polazna tačka: Hotel Mladost

Završna tačka: Vrhovi Sjenište i Košuta

Upute za dolazak do polazne tačke: Izači iz grada na istok, putem M5 i voziti sve do Pala. U Palama skrenuti desno na put za Jahorinu i voziti sve do hotela Termag. Od Termaga pravo uzbrdo prema Rajskoj dolini i srušenom hotelu Mladost. Auto možete parkirati pored hotela

Opšte upute: Od Hotela Mladost krenuti makadamskom cestom uzbrdo, prema jugu. Kada stignete do puta koji spaja Ogorjelicu i Sjenište skrenuti lijevo (jugoistok). Prema Sjeništu cijelim putem ići cestom, i ne silaziti sa iste zbog opasnosti od mina. Po prestanku ceste uspon na Sjenište vodi livadom na kojoj nema mina. U povratku istom cestom do skretanja lijevo (jug) za Košutu. Do samog vrha ne silaziti sa ceste, kao ni pokuavati sići na livade ispod vrha zbog opasnosti od mina. Povratak je istim putem

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Zbog opasnosti od mina ne ići sjevernom stazom nego isključivo putem u oba smijera (južna staza)

  Klasifikacija ture:

Tehnička zahtjevnost ture:

1.jpg

Kondiciona zahtjevnost ture:

c.jpg 

Minimalna visina 1659 m
Maksimalna visina 1889 m
Ukupan uspon 538 m
Ukupan silazak 532 m
Maksimalna brzina 10.44 km/hr
Prosječna brzina 2.31 km/hr
Ukupna udajenost 14.95 km
Ukupno vrijeme 6h 28m 07s
Putna tačka 5
Tačke track-a 216
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Hotel Mladost 1646 m 0 km
2 Košuta 1900 m 3.58 km
3 Mina 1831 m 4.7 km
4 Ogorijelca Vrh 1907 m 8.53 km
5 Sjeniste 1910.3m 1887 m 13.7 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 19 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s
 

Vezani članci

Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017) Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017)
Sjenište je najviši vrh Jahorine i nalazi se na njenom jugoistoku skoro na samom kraju masiva. Samim tim je i najudaljeniji za posjetiti. Iako ovu...
Ogorjelica-Košuta (1.1.2017) Ogorjelica-Košuta (1.1.2017)
1. januar i ogroman izbor planinarskih tura i organizovanih uspona. Trebević, Treskavica, Bjelašnica... Mi smo se odlučili za jednu u vlastitom...
Zorovići - Jahorinski klek (15.11.2015) Zorovići - Jahorinski klek (15.11.2015)
 Još jedan lijep dan, kao poklon polovinom novembra. Naš cilj je bio Jahorinski klek, markantan i eksponiran vrh sa predivnim pogledom. Na vrh...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije