jahorinski-klek.JPG

 Još jedan lijep dan, kao poklon polovinom novembra. Naš cilj je bio Jahorinski klek, markantan i eksponiran vrh sa predivnim pogledom. Na vrh Jahorinski klek možete doći sa sjeverne strane iz pravca sela Orahovice, ili sa njegove južne strane od planinarskog doma na Rudoj glavi. U oba slučaja morate biti pažljivi jer zapadno od tih staza se nalaze označena minska polja. Mi smo se ovaj put odlučili za treću opciju,  put iz sela Zorovići koji je najkraći, ali zato i najstrmiji.

 Cijela tura ima nešto manje od 8 km u oba pravca, ali preko 700 metara razlike u nadmorskoj visini između početne i ciljne tačke. Do Zorovića se dolazi putem M5 koji vodi preko Pala do Prače, a zatim se skrene desno na uski asfaltni put, koji se završava poslije par kilometara i nastavlja makadam prema selima Orahovice, Zorovići sve do doma na Rudoj glavi. Auto smo parkirali na raskrsnici kod groblja i krenuli seoskim putem koje se u serpentinama penjao do livada iznad kuća. U selu kao da je vrijeme stalo. Večina kuća izgleda napušteno i tek se iz njih nekoliko čuju glasovi ljudi koji obavljaju svoje svakodnevne poslove. 

U momentu kada smo sišli sa puta na livadu počinje i malo ozbiljniji uspon. Planinarske markacije nema, ali kako se cijelim putem vidi Klek nije se problem orjentisati. Samo uzbrdo :). Na kraju te livade, neposredno ispod bukove šume se nalazi i jedan mali izvor. Stotinjak metara iznad njega smo se "uključili" na stazu koja dolazi iz sela Orahovice. Tu, na ulazu u šumu smo vidjeli i prvu markaciju, ali taj put ne vodi na Jahorinsk klek, nego prolazi ispod njega, vjerovatno prema vrhu Borovac. 

Od tog dijela se naše okruženje skroz promjenilo. Nestale su livade i našli smo se na dosta surovijem terenu okruženi velikim stijenama. Ispred nas je bio greben Jahorinskog kleka i završni, strmi uspon do njegovog vrha. To je ujedno i najnaporniji dio ove ture. Cijelim putem nas je pratilo odlično vrijeme. Tako je bilo i na samom vrhu. Vedro nebo, daleki vidici, nema vjetra, sve za poželjeti. Nismo nigdje žurili. Na vrhu smo napravili jednu dužu pauzu jer smo htjeli izvuči maksimum od tog dana. Povratak smo programirali tako da u selu budemo u sumrak.

Ko zna kada će nam se ponovo ukazati ovakva prilika sa ovako lijepim danom, jer od sljedećeg vikenda je najavljeno pogoršanje vremena i snježne padavine. Počeće nova sezona zimskog planinarenja. 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Zorovići - Jahorinski klek (15.11.2015)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Tehnički podaci o turi:

Polazna tačka: Selo Zorovići

Završna tačka: Jahorinski Klek

Upute za dolazak do polazne tačke: Izači iz grada na istok, putem M5 i voziti prema Palama. Proći Pale i iza Prače skrenuti desno na uski asfaltni put, koji se završava poslije par kilometara i nastavlja makadam prema selima Orahovice, Zorovići sve do doma na Rudoj glavi.

Opšte upute: Krenuti makadamskim putem iz Zorovića koji se u serpentinama penje do livade iznad sela. Nastaviti livadom uzbrdo prema Kleku, zatim kroz bukovu šumu izači na greben i njime ići sve do vrha

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i na ovom dijelu Jahorinskog kleka nema opasnosti od mina.

  Klasifikacija ture:

Tehnička zahtjevnost ture:

2.jpg

Kondiciona zahtjevnost ture:

c.jpg 

Minimalna visina 1012 m
Maksimalna visina 1683 m
Ukupan uspon 719 m
Ukupan silazak 718 m
Maksimalna brzina 4.68 km/hr
Prosječna brzina 1.02 km/hr
Ukupna udajenost 7.64 km
Ukupno vrijeme 7h 30m 12s
Putna tačka 3
Tačke track-a 155
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Izvor ispod Kleka 1410 m 0 km
2 Klek vrh 0 m 0.75 km
3 Zorovici 1014 m 2.69 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 33 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

 

Vezani članci

Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017) Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017)
Sjenište je najviši vrh Jahorine i nalazi se na njenom jugoistoku skoro na samom kraju masiva. Samim tim je i najudaljeniji za posjetiti. Iako ovu...
Ogorjelica-Košuta (1.1.2017) Ogorjelica-Košuta (1.1.2017)
1. januar i ogroman izbor planinarskih tura i organizovanih uspona. Trebević, Treskavica, Bjelašnica... Mi smo se odlučili za jednu u vlastitom...
Sjenište-Košuta (8.11.2015) Sjenište-Košuta (8.11.2015)
Već par dana razmišljam da li bi uopšte pisao reportažu sa zadnje ture na kojoj smo bili. Da se razumjemo, dan je bio ekstra, društvo ugodno,...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije