kamesnica-2.jpg

Sunce je več bilo zašlo kad smo stigli do Podgradine. Skrenuli smo sa glavne ceste koja prolazi ka Buškom jezeru na mali seoski put i prošli između kuća do mjesta gdje je betonskim blokovima onemogućen daljni  prolazak za vozila. Parkirali smo i žurno postavili šator ispod jednog velikog kestena. Mjesto je bilo odlično  dobro zaštičeno od vjetra. Stotinjak metara dalje je bio izvor, ali on nam neće trebati prije jutra.

Ustali smo oko pola 7. Dan je bio vedar i nadali smo se da ćemo se sa vrha vratiti prije kiše koja je bila najavljena i ovo poslijepodne. Markirana staza počinje kod izvora koji se nalazi nedaleko od mjesta gdje smo prespavali. Na tabli je pisalo da treba oko 90 minuta do planinske kuće Pešino vrilo i još toliko vremena do vrha Konj. Prvi dio puta vodi kroz gustu bukovu šumu. Za razliku od jučerašnje ture na Cincar ovdje je uspon pravilno raspoređen od samog početka staze. U šumi je bila velika sparina, bez vjetra. Srećom, na par mjesta blizu staze prolazi potok. Ne znam da li je ta voda baš za piće, ali smo se bar mogli umiti i osvježiti sa njom.

Planinska kućica Pešino vrilo je lijepo uređena, čista i otvorena za planinare. Da bi noćili u njoj morate ponjeti vreću za spavanje. Unutra ima peć, a ispred postavljen sto sa klupama i roštilj. Sto metara južno od kućice je izvor Pešino vrilo. Poslije kraće pauze nastavili smo dalje naš put prema vrhu Konj. Petnaestak minuta od kućice se izlazi iz šume, na greben sa preljepim pogledom na Buško jezero i cijelu panoramu sjeverno od Kamešnice. Ostatak puta do vrha se ide grebenom. Iako je bilo sunčano i toplo bilo je ugodnije negu u šumi jer nije bilo sparine. Put do vrha je trajao malo duže nego smo planirali jer smo svako malo zastajkivali i brali šumske jagode kojih je ovdje bio u izobilju. Pogled sa vrha je zaista impresivan. Južno od nas Biokovo i Jadransko more. Sjeverno Cincar, istočno od njega Tušnica i pod njom Buško jezero. Na zapadu Mala i Velika Golija, Šator i Dinara.

Poslije malo duže pauze krenuli smo istim putem nazad. Pauzu za ručak smo napravili na Pešinom vrilu i tu nas je otprilike uhvatila lagana kiša. Međutim, kako smo več bili u gustoj šumi nismo morali oblačiti kabanice. Pogled sa Kamešnice je nešto što zaista vrijedi vidjeti, pa i više puta. Dok smo silazili prema autu uhvatili smo se kako već planiramo kako ćemo ponovo doći, noćiti na Pešinom vrilu...

Ovaj vikend je prošao idealno, kako smo i planirali. Ostalo je još da se okupamo u Buškom jezeru. Nažalost za taj dio se baš nismo najbolje pripremili i vjerovatno smo na pogrešnom mjestu došli do vode. Neki momci nam rekoše da je tu voda strašno prljava i da se tu niko ne kupa i da pređemo na drugu stranu jezera. Kako nas je čekao dug put do kuće ostavili smo kupanje za neki drugi put, što će nadam se biti vrlo brzo.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Konj (10-7.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: PD Kruzi

Završna tačka: Vrh Cincar

Upute za dolazak do polazne tačke: Iz Sarajeva do polazne tačke možete doći na dva načina. Prvi, autoputem A1 do Lašve, zatim preko Travnika, Bugojna sve do Livna. Mi smo se odlučili za put M17 sve do Jablanice, gdje se skrene desno na put ka Prozoru i Ramskom Jezeru. Poslije jezera nastaviti putem sve do raskršća za Tomislavgrad, gdje treba skrenuti desno na put M15 ka Šuici, a zatim skrenuti lijevo i putem M16 voziti sve do Livna. U Livnu skrenuti desno, na put koji vodi do Buškog jezera i mjesta Podgradina na sjevero-zapadnoj strani jezera. Proći između kuća sve do kraja asfaltnog puta gdje se može parkirati auto.

Opšte upute: Od polazne tačke krenuti u pravcu jugo-zapada. Odmah na početku se prođe pored izvora Ozren, odakle vodi markirana staza kroz gustu bukovu šumu. Mjestimično staza prolazi pored potoka na kojem se može osvježiti. Nakon 90 minuta dolazite do planinske kuće Pešino vrilo. Kuća je u dobrom stanju, čista i otvorena za nočenje (potrebna vreća za spavanje). 5 minuta južno je istoimeni izvor. Od kuće nastaviti dobro markiranom stazom kroz šumu u pravcu sjevera i za nekih 15 minuta se izlazi iz šume na greben sa predivnim pogledom na Buško jezero i cijelo Livanjsko polje. Staza daalje vodi grebenom sve do vrha Konj. 

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

Minimalna visina 1012 m
Maksimalna visina 1683 m
Ukupan uspon 719 m
Ukupan silazak 718 m
Maksimalna brzina 4.68 km/hr
Prosječna brzina 1.02 km/hr
Ukupna udajenost 7.64 km
Ukupno vrijeme 7h 30m 12s
Putna tačka 3
Tačke track-a 155
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Izvor ispod Kleka 1410 m 0 km
2 Klek vrh 0 m 0.75 km
3 Zorovici 1014 m 2.69 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 33 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Prva pomoć na planinarenju Prva pomoć na planinarenju
Ozlijede tokom pješačenja su rijetke. Dok pješačite nećete se teže povrijediti,  ali kada planinarite po težim terenima ili jednostavno niste...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije