Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Ljubisnja.jpg

Dugo nam je trebalo da se "nakanimo" otići na Ljubišnju. Hem je daleko, hem ima dosta makadama. Čekali smo i lijepu vremensku prognozu, jer žao mi je bilo toliko putovati i onda zbog lošeg vremena ništa ne vidjeti.

Iako je prognoza bila dobra, nedelja je nekako osvanula tmurna, ali još nije ni 6 sati, valjda će se razvedriti. Krenuli smo ka Foči, a onda iz nje ka Konjskom polju, našoj polaznoj tački. Do Konjskog polja vodi prvo loš asfaltni, a onda u potpunosti makadamski put. Nije on ni toliko loš, ali je prilično dug. Još onako fokusiran na izbjegavanje rupa promaših jedno skretanje tako da smo se morali vraćati i na Konjsko polje stigosmo tek oko 11. GPS track puta Foča-Konjsko polje imate na ovom linku.

Parkirali smo auto, a po šoferšajbi počeše lagano padti kapi kiše. Vani tmurno, magla, vrh se ni ne nazire. Naš cilj je vrh Dernjačišta, Mala Ljubišnja i Kota 2190, koju tek planiramo uvrstiti u Challenge 2000+. Plan je bio napraviti track, detaljne opise i panorame 360° a njih nikako po magli ne možemo kvalitetno uraditi.  Ali šta je, tu je. Na vrijeme se ne može uticati. Stotinjak metara dalje od našeg auta naiđosmo na parkiranog terenca, koji nam je jasno dao do znanja da su kolege planinari, Hasan i Kenan danas isto na lLubišnji.

Markirani put ka vrhu Dernjačišta vodi uzbrdo pored pastirskih koliba. Kiša je več bila prestala, ali vrh je još bio u gustoj magli. Hasana i Kenana smo stigli negdje na pola puta do vrha i odlučili da zajedno pronađemo put do Kote 2190. Ona se nalazi nekih 250 metara ispod Dernjačišta, u gustoj kleki. Pošto je bila gusta magla, a nismo znali tačnu lokaciju jedini način da dođemo do nje je bio ravno kroz kleku. Pokušali smo naći trigonometar, ali bez uspjeha. Radi lakše orijentacije na njoj smo napravili kamenu kupu. Dok smo skupljali kamenje, na trenutak se magla malo raziđe pa smo uspjeli napraviti i panoramu.

U povratku smo pronašli i stazu kojom je dosta lakše doći do ovog mjesta. Na stazi smo također napravili nekoliko kamenih kupa. Vratii smo se na markiranu stazu i vrlo brzo stigli do vrha. Napravili smo pauzu za odmor i ručak i ponovo se u momentu magla raziđe tako da smo taj momenat iskoristili za novo fotografisanje.

Od Dernjačišta postoji markirana staza koja vodi ka Maloj Ljubišnji. Nažalost ona ubrzo skreće desno i spušta se ka Crnoj gori. Na tom mjestu smo procjenili kuda nam je najlakše proči do Male Ljubišnje. Trebalo se probiti kroz nekih 100 metara guste kleke, a ond izaći na usku livadu kojom se moglo prilično lahko izaći na vrh. Iako ta staza nije markirana bila je to puno bolja opcija nego silaziti u Konjsko polje, pa se onda penjati na Malu Ljubišnju. Tu se magla već skoro potpuno razišla i na momente se čak vidjelo plavo nebo. Imali smo predivan pogled. Povratak u Konjsko polje je bio direktno sa Male Ljubišnje.

Iako je daleko, i put nije baš najbolji (taj dan smo skoro 9 sati proveli u autu) Ljubišnju vrijedi posjetiti. Nažalost nismo baš imali sreće ni sa vremenom ali posao je uspješno odrađen.

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Ljubišnja (1.7.2018)

Rating: /5 ( Votes)

 

Iz Sarajeva izači putem M18 koji preko Trnova vodi do Foče. Iz centra Foče treba nastaviti vožnju cestom uz rijeku Ćehotinu. Nakon što se prođe pored Pravoslavne Bogoslovije i restorana Brioni, na prvom raskršću treba skrenuti desno (putokaz Pljevlja). Pravo put vodi za Ustipraču. Nakon što se skrene desno slijedi prelazak mostom preko rijeke Ćehotine. Sa ovog mosta ima još 46 km do zaravni Konjsko polje na planini Ljubišnja. 
Naselje iza mosta je označeno kao Dragočava, a put se postepeno penje uz šumovit predio. Povremeno se na cesti pojavljuju putokazi za Meštrevac i Konjsko polje sa oznakom u kilometrima. Nakon 9 kilometara puta, prestaje asfalt i nalazimo se na putu koji je nekad bio asfaltiran, a sad se asfalt pojavljuje samo povremeno, nikad cijelom širinom kolovoza. Nakon 14 km laganog uspona put izlazi iz šume na proplanak sa nekoliko kuća na njemu. Odavde se put počinje spuštati oko 4 km, sve dok  kroz šumu ne izađe na visoravan sela Zavait (18.2 km od mosta). Od Zavaita put je u potpunosti makadamski  i ide preko visoravni sa rijetkim pojasima šume. 
Tačno 10 kilometara od Zavaita se nalazi  punkt DGS-a u bijelom kontejneru. Ovdje se lijevo odvaja put za selo Čelebić, a mi nastavljamo pravo za Meštrevac. Pored DGS-a ovdje je i zidani objekat u vlasništvu šumarije. Put za Meštrevac je od punkta DGS-a asfaltiran samo jedan kilometar, a 6,5 km od DGS-a (34,7 od mosta) je raskršće gdje se nadesno odvaja put za Meštrevac, a zatim slijedi i odvajanje nalijevo za selo Rajković. Sljedećih deset kilometara puta nas dovodi na početnu tačku uspona. Na kraju, put izlazi iz šume na pašnjake koji se postepeno šire čineći tako Konjsko polje - zaravan obraslu pašnjacima u podnožju najvišeg grebena planine Ljubišnja. Po ulasku na Konjsko polje treba skrenuti sa puta lijevo na prvom odvajanju gdje je put istog kvaliteta kao i onaj kojim dolazimo. (Postoje i neka skretanja sa puta koja čine samo tragovi vozila kroz travu). (Opis Kenan Berberović)

Minimalna visina 1612 m
Maksimalna visina 2219 m
Ukupan uspon 678 m
Ukupan silazak 677 m
Maksimalna brzina 5.04 km/hr
Prosječna brzina 1.04 km/hr
Ukupna udajenost 7.31 km
Ukupno vrijeme 7h 03m 31s
Putna tačka 4
Tačke track-a 143
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1615 m 0 km
2 2190 m 1.68 km
3 2238 m 1.93 km
4 2073 m 3.13 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 12 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Kota 2190, novi vrh u Challenge 2000+ Kota 2190, novi vrh u Challenge 2000+
Kao što znate u ovaj Challenge je uvršteno 77 vrhova i kota sa 12 planina. Na 11 planina je straživanje i prikupljanje vrhova vršeno na kartama...
Dernečište i Mala Ljubišnja Dernečište i Mala Ljubišnja
Predgorje planine je obraslo gustim šumama i to je glavna karakteristika ove planine. Iz gustih šuma se izdiže i najviši greben planine usmjeran...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije