Via ferrata, alpinizam, penjanjeChallenge 2000+ reportaža

MaglićPut Tjentišta smo krenuli u 6.30, prilično kasno za ovaj već kratki jesenji dan. Još nismo bili ni odlučili kojim pravcem da idemo do vrha. Dvoumili smo se između Prijevora i Dernečišta kao polazne tačke, najviše iz razloga što nismo znali koliko snijega ima na Magliću.

Dva sata vožnje do Tjentišta, a onda još jedan truckanja po makadamu. Za one koji ne znaju, ulaz u NP Sutjeska se plaća 5KM po osobi i 5KM za auto. I tako truckajući se, sa kamena u rupu i onda opet na kamen nekako se dogovorismo da ipak idemo sa Dernečišta. Da sebi olakšamo u povratku, kada smo opremu izbacili na Dernečištu, auto smo odvukli na Prijevor, pa se onda pješke vratili nazad. Za to vrijeme je ostatak ekipe doručkovao i pripremio se za polazak. Ipak i tu smo, pored jutarnjeg kašnjenja, izgubili još sat vremena tako da smo s turom krenuli tek u 10.30.

Na putu je bilo malo snijega, ali više je smetalo to što je staza bila blatnjava i klizava. Probijali smo se lagano kroz nisko rastinje i kleku i uživali u jesenjim bojama pejzaža oko nas. Vrijeme je bilo perfektno, vedro, bez vjetra, ali opet ne pretoplo. Nadali smo se da stijena neće biti previše klizava, ali nas je tješilo što je sajla na ovoj strani Maglića u prilično dobrom stanju. Poslije nekih sat i po, stigli smo pod stijenu. Malo snijega, malo blata ali ništa strašno. Na ovakvim stazama (Via Ferrata) obavezno se koristi oprema za penjanje: kaciga i alpinistički pojas sa via ferrata setom (ili prusika sa dva karabinera). U principu ovaj uspon nije pretjerano zahtjevan, ali bi bilo krajnije neozbiljno ne ispoštovati ove sigurnosne procedure.

Na usponu smo bili stvarno pažljivi. Pogotovo na mjestima prekrivenim snijegom, a gdje nije bilo postavljene sajle. Srećom, završni uspon na greben, strma livada na kojoj nema sajle nije bio pretjerano klizav. Na ovakvim mjestima treba biti oprezan, jer svako proklizavanje može biti fatalno. Na vrh smo stigli prilično kasno, sa obzirom da smo planirali svratiti i do Trnovačkog jezera. Zato smo samo napravili par fotografija i odmah se uputili prema Crnogorskom Magliću, dva metra visočijem vrhu od ovog našeg. Nismo pretjerano žurili. Znali smo da nema šanse da do Prijevora stignemo prije mraka, pa smo odlučili da idemo ipak lagano i da barem siđemo niz sipar do Trnovačkog jezera po dnevnom svijetlu.

Sunce je zašlo kad smo bili u šumi iznad samog jezera. Pauzu smo napravili kod izvora, pored kućice u kojoj inače bude graničar koji naplaćuje taksu (1€ po osobi) za ulazak u Crnu goru. Ovaj put smo stigli malo pokasno, a njemu se izgleda već završilo radno vrijeme. Na stolovima pored kućice smo uz svijetlost čeonih lampi napravili supu i kafu i fino odmorili. Oktobarske noći na planini su prilično hladne, tako da smo se morali dobro utopliti.

Kada smo krenuli put Prijevora kroz Suhu jezerinu shvatio sam da ja u stvari uživam kada se tura oduži i uđemo u noć (naravno ako nije u pitanju neki ozbiljan problem). Bilo je prekrasno na momente ugasiti lampe i gledati u vedro nebo, puno zvijezda. Cijelim ptem do auta sam razmišljao kako bi bilo dobro da sutra nije ponedjeljak i da se može ostati prenoćiti u šatoru pored jezera. Na Prijevor smo stigli oko 10 sati. Malo umorni, ali oduševljeni ljepotom oko nas. Ipak valjalo je krenuti jer pred nama je bilo 3 sata vožnje do Sarajeva.  

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Dernečište-Maglić (15.10.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Tehnički podaci o turi:

Polazna tačka: Dernečište

Završna tačka: Vrh Maglića - Trnovačko jezero

Upute za dolazak do polazne tačke: Iz Sarajeva izači putem M18 koji preko Trnova vodi do Foče. Prije Foče skrenuti desno prema Tjentištu na put M20.Na Tjentištu, kod benzinske pumpe (koja ne radi)  skrenuti lijevo i lošim makadamskim putem voziti sve do raskrsnice i onda lijevo do Dernečišta. Ulaz u nacionalni park Sutjeska se plaća

Opšte upute: Sa Dernečišta se putem kroz šumu uputiti prema podnožju Maglića. Pratiti stazu sve do ulaza u ferratu, a onda, uz obavezno korištenje kacige i prusike sa karabinerima, sajlom sve do sedla između crnogorskog i bosanskog Maglića. Uputiti se desno, grebenom, prvo na bosanski Maglić, a poslije izlaska na vrh na Bosanskoj strani, vratiti se stim grebenom u pravcu jugoistoka do Crnogorskog vrha Maglića, a zatim dalje na jug preko Carevog dola i Šarene Lastve sve do Trnovačkog jezera.

Od jezera na sjever kroz Suhu jezerinu sve do Prijevora, a onda makadamskom cestom nazad na Dernečište

Oprema: Kaciga, alpinistički pojas i ferata komplet (može i prusika sa dva karabinera). Zimi dodatno cepin i dereze. Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima

Sigurnosne informacije: Uspon na Maglić sa Dernečišta je tehnički zahtjevan. Sajla je u dobrom stanju i prilikom penjanja Via ferrate obavezno je korištenje zaštitne opreme: kaciga, alpinistički pojas i ferata komplet (može i prusika sa dva karabinera).  Nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
3.jpg d.jpg

 

Minimalna visina 1363 m
Maksimalna visina 2355 m
Ukupan uspon 1428 m
Ukupan silazak 1428 m
Maksimalna brzina 5.4 km/hr
Prosječna brzina 1.86 km/hr
Ukupna udajenost 19.31 km
Ukupno vrijeme 10h 24m 04s
Putna tačka 8
Tačke track-a 186
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Dernečište 1644 m 0 km
2 Izvor Carev do 2119 m 5.15 km
3 Izvor kod kućice 1533 m 6.69 km
4 Prijevor 1658 m 10.65 km
5 Suha Jezerina 1358 m 13.22 km
6 Trnovačko jezero 1519 m 14.76 km
7 Vrh Maglic BiH 2386 m 18.08 km
8 Vrh Maglić CG 2388 m 18.68 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 48 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

 

Vezani članci

Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu
Za tačno mjesec dana će biti 1. rođendan našeg Challenge 2000+. Mnogo toga se deslo u ovih 11 mjeseci. Do sada imamo 82 učesnika koji su ukupno...
Emil Bakoš kompletirao Challenge 2000+ Emil Bakoš kompletirao Challenge 2000+
Usponom na Lica sjeverni i južni vrh, te kotu 2041 na planini Volujak, Emil Bakoš je završio svoj Challenge 2000+. Tako je postao 5. osba koja je...
Kota 2190, novi vrh u Challenge 2000+ Kota 2190, novi vrh u Challenge 2000+
Kao što znate u ovaj Challenge je uvršteno 77 vrhova i kota sa 12 planina. Na 11 planina je straživanje i prikupljanje vrhova vršeno na kartama...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije