Radusa.jpg

Kada smo se u julu vraćali sa ture na Cincar i Kamešnicu, i prolazili pored preljepog Ramskog jezera poželio sam da ga vidim sa još veče visine. Odmah uz jezero je planina Raduša, ali na žalost, tokom uspona na njen najviši vrh Idovac jezereo se vidi samo djelomično. Zato postoji vidikovac Humna glava na nekih 1229 mnv koji to nadoknađuje.

Inače, Ramsko jezero je umjetno, napravljeno 1968. godine, dužine je 12 kilometara, a najveća dubina oko 95 metara. Jezero okružuje planinski vijenac Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Voda je veoma čista i bistra, a glavni dotok je rijeka Rama, koja izvire iz dva jaka vrela jugozapadno od naselja Varvara. Lijevo vrelo je ljetno vrelo i stalno pristuno, a desno odnosno zimsko vrelo nalazi se uzvodno i ono nastaje otapanjem snijega i leda.

Trebalo nam je tačno mjesec dana da se izorganizujemo i krenemo ka Raduši. Do Ramskog jezera smo došli iz pravca Jablanice, prošli ga par kilometara  i onda skrenuli desno na uski asfaltirani put ka selu Zahum. Auto smo parkirali kraj kuće Dive Grabovčeve. Legenda o Divi Grabovčevoj govori o mladoj djevojci koja je živjela u Rami u vremenu turske vladavine na ovi prostorima. Kad je stasala u djevojku, bila je izrazito lijepa i tom svojom ljepotom plijenila pozornost velikog broja muškaraca. Tako je zaprosio Turski plemić Tahirbeg, kojeg je odbila jer je bio druge vjere, a on je po legendi ubio na lokalitetu Kedžara pod Vran-planinom gdje je i sahranjena.

Markirana staza koja vodi od Zahuma na Idovac se iz nekog razloga zove Fenix, po akciji  hrvatsku paravojne skupine (Bugojanska, odnosno Fenix skupina) koja je ušla na područje Jugoslavije 20. juna 1972., s ciljem da pokrene pobunu i sruši Jugoslaviju. Nikada mi neće biti jasno zašto dati takvo ime planinarskoj stazi. Ali da i ja ne napravim istu grešku i odem preduboko u temu koja nema veze sa planinarenjem vratiću se prirodi i planini Raduši.

Raduša je sa svih strana okružena visokim planinama: sa zapada Cincarom,  Malovanom i Stožerom, jugozapada i juga Ljubušom, i Vran planinom, s istoka Prenjom i Bokševicom. Na sjevernoj strani najbliži susjedjoj je planina Vranica. Iz tog razloga ve pogled sa njenog vrha fenomenalan. Kako je Raduša u zadnjem ratu bila duboko u zoni ratnih djelovanja postoji opasnost od nailaska na zaostala minsko ekspolozivna sredstva. Mada nigdje nema obilježenih minskih polja ne preporučuje se silazak sa markirane staze, koja gotovo cijeom dužinom  vodi makadamskim putem. Na početku put prolazi kroz Gorski dolac ispod vrhova Nastinje (1698mnv) i  Ježevača (1781mnv), sa kojih se pruža predivan pogled. Kao što već rekoh, Ramsko jezero se sa staze nažalost samo djelomično vidi. Do tih nekih 1800 mnv vrijeme, iako oblačno nam je dozvoljavalo uživanje u pogledima.  Odmah iznad Ježevače, ušli smo u gusti oblak koji je vidljivost prilično smanjio.

Nažalost i na vrhu nismo imali više sreće. Jak vjetar i slaba vidljivost su nam pokvarili ugođaj. Kako se pod samim vrhom nalazi malo skloništre (zemunica), odlučili smo tu napraviti pauzu za ručak i kahvu i malo sačekati ne bi li se magla razišla. Poslije nekih 45 minuta vidjelo se da nema smisla dalje čekati i lagano smo se uputili ka Rombočkom (Velikom) jezeru, koje se nalazi nekih 200 metara jugoistočno od vrha. i ono je bilo prekriveno maglomm, tako da se ni tu nismo zadržavali.

Padom nadmorske visine, magla je postajala sve rijeđa. Negdje kod Ježevače opet smo izašli na čistinu i vidljivost se povečala. Iako nije imalo skoro nikakvog smisla, na maglovitom vrhu smo napravili panoranu 360° onako reda radi. Na njoj se skoro ništa ne vidi, ali panorame za Ježevače i vidikovca Humna glava će vam bar djelimično pokazati ljepotu Raduše. Ovaj vidikovac je udaljen od kuće Dive Grabovčeve oko 2 km i do njega vodi makadamski put koji smo prešli autom. Uglavnom, uskoro ćemo morati ponovo na Idovac, po panoramu sa nešto ljepšim vremenom.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Zahum-Idovac (13.8.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Zahum

Završna tačka: Idovac

Upute za dolazak do polazne tačke: Iz Sarajeva izači na zapadni izlaz i putem M17 voziti sve do Jablanice, gdje se skrene desno na put ka Prozoru. Skrenuti lijevo ka Ramskom jezer, proči jezero par kilometara i onda skrenuti desno na uski asfaltni put koji vodi do sela Zahum. Auto parkirati pored kuće Dive Grabovčićeve, odakle i počinje markirana staza za vrh Idovac

Opšte upute: Iz Zahuma krenuti makadamskim putem u pravcu sjevero-zapada. Put prolazi ispod vrhova Nastinje (1698mnv) i Ježevača (1781mnv) i vodi skoro do vrha. U samom podnožju Idovca je obilježena raskrsnica gdje je skretanje lijevo za vrh Idovac (1956mnv), a pravo za Rumbočko jezero

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna, do vrha vodi makadamski put i na njemu  nema opasnosti od mina. Navodno mimo staze postoje minsko sumnjiva područja

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg c.jpg

 

  

Minimalna visina 1168 m
Maksimalna visina 1929 m
Ukupan uspon 847 m
Ukupan silazak 847 m
Maksimalna brzina 4.68 km/hr
Prosječna brzina 1.94 km/hr
Ukupna udajenost 14.35 km
Ukupno vrijeme 7h 24m 50s
Putna tačka 5
Tačke track-a 241
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Zahum 1168 m 0 km
2 Ježevača 1781 1757 m 2.6 km
3 Veliko (Rumbočko) jezero 1839 m 4.46 km
4 Idovac 1956 1927 m 4.88 km
5 Vidikovac Humna glava 1229 m 9.55 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 10 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije