Crepoljsko

Sarajevski Ozren je kao izletište omiljen kod Sarajlija iz više razloga. Blizu je grada, teren nije tehnički zahtjevan, a sve prirodne ljepote su vam na dohvat ruke. Ovaj put smo se odlučili za pravac Čavljak - Crepoljsko - Bukovik. Iako teren nije tehnički zahtjevan tura je duga 16 km, pa je potrebno biti kondiciono spreman.

 Krenuli smo malo kasnije nego inače. Par proteklih dana je padala kiša pa smo se htjeli uvjeriti da će vrijeme biti za ugodnu šetnju. Kroz šumu oko Čavljaka postoji kružni put dužine oko 4 km. Tako kada krenete na Bukovik možete birati da li ćete ići putem lijevo ili desno od doma. U principu je svejedno ali mi nekako iz navike uvijek idemo desnim, a vraćamo se lijevim putem. Ukoliko niste kondiciono spremni za šetnju od 16 km, možete samo napraviti jedan krug oko Čavljaka i uživati u prirodi.

Vrijeme je bilo prelijepo za šetnju.Ni previše vruće, ni previše hladno, ali nama je najbitnije da nije bilo kiše. Prema Crepoljskom vodi makadamski put koji je u prilično dobrom stanju tako da se može proći i terenskim vozilom. Vrh Crepoljsko se nalazi tačno na putu za Bukovik. Da bi ste ga posjetili potrebno je skrenuti samo par stotina metara sa glavnog puta. Mi smo se odlučili da vrh malo obiđemo i popnemo se sa njegove južne strane tako da se ne bismo morali vraćati isti putem.

Crepoljsko sa svojih 1524 m/nv se ne ističe mnogo od svoje okoline, ali je i to bilo dovoljno vjetru koji nam nije dao da se dugo zadržimo na vrhu. Livadom smo se spustili na drugu stranu Crepoljskog i istim onim putem produžili prema Bukoviku. Oko nas je bio priličan broj izletnika koji su odlučili da iskoriste ovaj predivan dan. Vrh Bukovik (1534 m/nv) se vidi cijelim putem i najlakše ćete ga prepoznati po antenama za mobitele i nekoj vrsti radara za avione. Nadomak samog vrha možete skrenuti desno i proći taj dio puta kraticom kroz šumu ili produžiti pravo putem. Ovo skretanje je označeno drvenim putokazom tako da ga je skoro nemoguće promašiti. Kako god, oba puta završavaju kod doma ispod Bukovika. Tih par stotina metara do vrha je i jedini uspon vrijedan pomena na ovoj turi. Gore nas je opet dočekao vjetar pa smo se spustili malo niže niz livadu i napravili malu pauzu, tek toliko da se pojede sendvić. Povratak je bio istim putem stim da nismo se vraćali preko Crepoljskog.

Kada smo stigli na Čavljak sunce je već bilo skoro zašlo, a iza nas je ostao još jedan dan proveden u prirodi.

 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Čavljak-Crepoljsko-Bukovik (16.9.12)

Rating: /5 ( Votes)

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Čavljak

Završna tačka: Bukovik

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko idete svojim vozilom uputite se preko Bjelava i Podhrastova prema Sederniku. Poslije Sedernika odvojiti se lijevo na put koji vodi prema Baricama. Auto se može ostaviti na Baricama ili produžiti skroz do Čavljaka.

Opšte upute: Od doma na Čavljaku krenuti jednim od dva puta, južnim ili sjevernim, potpuno je svejedno jer se poslije jednog kilometra spajaju u jedan. Produžiti dalje preko Pjeskovite ravni putem koji vodo prema Bukoviku. Poslije groblja, odvojiti se sa puta desno i pored vikendica proči prema Crepoljskom.  Od Crepoljskog se vratiti na put i produžiti prema Bukoviku.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg b.jpg

 

Minimalna visina 1210 m
Maksimalna visina 1525 m
Ukupan uspon 674 m
Ukupan silazak 674 m
Maksimalna brzina 0 km/hr
Prosječna brzina 0 km/hr
Ukupna udajenost 15.3 km
Ukupno vrijeme 0h 00m 00s
Putna tačka 5
Tačke track-a 323
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1525 m 0 km
2 1496 m 2.65 km
3 1450 m 4.9 km
4 1457 m 5.61 km
5 1207 m 9.45 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 62 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Vezani članci

Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018) Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018)
Privatne obaveze, loši vremenski uslovi i ko zna šta već može poremetiti planove za vikend. Nama se to dešava evo već nekoliko vikenda za...
Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018) Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018)
Ovo je jedna laganija tura u neposrednoj blizini Sarajeva. Nažalost, staza je prilično zapuštena pa se vjerovatno iz tog razloga vodopad Lučica...
Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017) Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017)
Kako je cijelu subotu padala jaka kiša, a na planinama onaj teški i mokri snijeg, valjalo je naći neku lakšu turu. Odabrali smo Skakavac. Nekako...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije