nahorevo_bukovik_skakavac.jpg

Poslije duge, ramazanske pauze čovjek baš poželi planinu. Nekako se jedva čeka taj prvi slobodan vikend, ujutro se porani i onda nas "obraduje" pljusak. Kako smo planirali lakšu, kružnu turu po Sarajevskom Ozrenu, a vani je bilo prilično toplo odlučili smo da nam kiša neće pokvariti planove. Kada smo krenuli put Nahoreva pljusak je već bo prestao. Doduše bilo je prilično oblačno, ali samo nek ne pljušti. Planirali smo da od Draganove kolibe, preko Sedam vrela odemo do Bukovika, a zatim se preko Skakavca vratimo na isto mjesto. Interesantno je, da je zemlja bila poslije onakvog pljuska skoro potpuno suha. Čak i na travi nije bilo puno vode tako da smo mogli skinuti gamaše.

Valjda je žedna zemlja, poslije toliko sušnih dana samo popila vodu. Ipak, i pored toga, kiša je donjela dosta dobra. Šuma i livade su nekao oživjele, pozelenile i procvjetale, i biljkama i životinjama je godilo ovo osvježenje. Ne sjećam se da sam odavno osjetio toliki "život" u prirodi. I tako hodajući od cvijeta do cvijeta i od leptira do leptira, beruči pomalo šumske jagode i borovnice dođosmo do Bukovika da nismo ni osjetili. Još uvijek je bilo prilično oblačno i maglovito tako da se pogled nije pružao baš daleko. 

Sa vrha Bukovika smo se spustili do doma gdje smo napravili malo dužu pauzu za ručak, a onda se kroz šumu uputil prema Skakavcu. Od kako smo zadnji put bili na Skakavcu staze su malo dotjerane, i postavljene su na nekim mjestima nove ograde. Ovaj put smo to zabilježili i panoramom 360°. Nadamo se da ćemo od sada moći ovakvu panoramu napraviti na svakoj interesantnoj lokaciji koju posjetimo. 

Iako je skakavac visok oko 100 metara, prilično je siromašan vodom. Međutim, izgleda da ga je ova zadnja kiša malo "popravila" pa je ispod bilo prilično vlažno od kapljica koje su padale daleko ispod vodopada. Iz tog razloga se nismo tu dugo zadržavali i šumskim putem smo se uputili prema našoj polaznoj tački. Sada se več potpuno razvedrilo i kroz guste krošnje sunce je prilično grijalo. Sve u svemu, iako jutro nije baš obečavalo dan je na kraju ispao za 10.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Nahorevo-Bukovik_Skakavac (26.7.2015)

Rating: /5 ( Votes)

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Nahorevo

Završna tačka: Bukovik - Skakavac

Upute za dolazak do polazne tačke: Koristiti taxi ili gradski prevoz jer su polazna i završna tačka na različitim lokacijama.

Do Nahoreva se prebaciti gradskim kombi prevozom, ili ako se ide taksijem skroz do ulaza u park prirode Skakavac (dio Dragana).

Opšte upute: Skretanje za Bukovik, preko Sedam vrela je neposredno prije drvene kapije na ulazu u spomenik prirode Skakavac. Put je obilježen drvenim putokazom i vodi desno, uz brdo. Markiranom stazom preko Sedam vrela, kroz šumu ići u pravcu istoka. Kada izađete na livadu, pored prvih kuća skrenuti lijevo (sjever) i uzbrdo se popeti do vrha Bukovik. Spustiti se sa vrha na drugu stranudo doma, a zatim markiranom stazom koja u pravcu sjevera kroz šumu vodi do vodopada Skakavac. Spustiti se putem u podnožje vodopada i putem kroz šumu se vratiti na polazno mjesto

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i ne postoji opasnost od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg c.jpg

 

 

Minimalna visina 1026 m
Maksimalna visina 1522 m
Ukupan uspon 946 m
Ukupan silazak 947 m
Maksimalna brzina 4.32 km/hr
Prosječna brzina 1.59 km/hr
Ukupna udajenost 10.57 km
Ukupno vrijeme 6h 38m 09s
Putna tačka 6
Tačke track-a 218
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1525 m 0 km
2 1167 m 1.43 km
3 1088 m 3.89 km
4 1463 m 6.45 km
5 1258 m 8.39 km
6 1105 m 10.65 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 59 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018) Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018)
Privatne obaveze, loši vremenski uslovi i ko zna šta već može poremetiti planove za vikend. Nama se to dešava evo već nekoliko vikenda za...
Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018) Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018)
Ovo je jedna laganija tura u neposrednoj blizini Sarajeva. Nažalost, staza je prilično zapuštena pa se vjerovatno iz tog razloga vodopad Lučica...
Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017) Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017)
Kako je cijelu subotu padala jaka kiša, a na planinama onaj teški i mokri snijeg, valjalo je naći neku lakšu turu. Odabrali smo Skakavac. Nekako...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije