pupak.jpg

 Koliko puta smo bili na Bukoviku, a nikad nismo prošli ovom stazom. Vjerovatno ne bi još dugo da za ovu nedjelju nije bila najavljena jaka kiša iza 12 sati. Trebala nam je neka tura, ne previše duga, a i blizu Sarajeva, tako da se na vrijeme možemo vratiti kući. Ovo proljeće je nekako čudno i u zadnje vrijeme na svakoj turi pokisnemo. Krenuli smo prilično rano, tako da smo na Čavljaku bili oko 7. 

Jutro je bilo tmurno, a trava mokra od kiše koja se ispadala u proteklim danima. Nismo krenuli potem prema Kamenitoj glavi, nego smo se spustili nizbrdo prema potoku Grabovica koji teče skoro samim putem. Put je i bez potoka bio strašno blatnjav i taj kilometar smo skačući sa kamena na kamen prilično ukvasili gojzerice. Srećom, čim smo se krenuli penjati livadom prema grebenu Brestovca mokra trava je skinula blato sa cipela. Naravno, to je značilo da je dodatno oprala i čarape :).

Sa Brestovca smo se trebali kroz šumu spustiti do potoka Lučica i sela Močioci. Nažalost staza je skroz zarasla, pa nismo mogli pronaći ni ulaz. Pošto je na granama bilo dosta vode nije se isplatilo lutati kroz šumu, pa smo je odlučili zaobići. Probali sa lijeve strane i vidjeli da ne može, a onda sa desne strane pronašli čistinu koju su vrijedni šumari napravili. Ogroman pojas šume je bio uništen i zemljište potpuno uzorano. Jednom mi je jedan planinar skrenuo pažnju da ne treba slikati divljač na turama, pa onda te slike objavljivati na Facebooku. Kaže, pročuje se i krivolovci odmah idu ubijati. Izgleda, još malo pa nećemo smjeti stavljati ni slike šume. Ako se pročuje, posjeći će je.

Prešli smo Lučicu, i pored porušenih kuća se počeli uspinjati prema Bukoviku. Svaki put kad bi se okrenuli nazad vidjeli bi kako čovjek može unakaziti prirodu i bukvalno promjeniti opis jednog područja. Ovaj put nismo išli na sami vrh, nego smo prošli neposredno ispod njega, do doma na Bukoviku gdje smo napravili kratku pauzu. Još nije bilo ni 10 sati, ali nismo imali vremena za bacati. Valjalo je požuriti jer do Čavljaka, kada idete putem, ima oko 8 km. Istina, iako je dalje, mnogo je brže hodati putem nego planinarskom stazom.

Na Čavljaku smo bili oko 12 sati. Kiša još nije počela, a uspjeli smo završiti turu, ovaj put suhi (ne računajući noge:) )

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Čavljak-Močioci-Bukovik (15.5.2016)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Tehnički podaci o turi:

 

Polazna tačka: Čavljak

Završna tačka: Dom na Bukoviku

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko idete svojim vozilom uputite se preko Bjelava i Podhrastova prema Sederniku. Poslije Sedernika odvojiti se lijevo na put koji vodi prema Baricama. Auto se može ostaviti na Baricama ili produžiti skroz do Čavljaka.

Opšte upute: Od doma na Čavljaku krenuti cestom na sjever. Kada signete do raskršća ne ići desno prema Kamenitoj glav nego produžiti pravo i spustiti se cestom do potoka. Pri kraju blatnjavog puta odvojiti se lijevo i livadom se popeti na greben Brestovca, sve do šume. Šumu zaobiči sa desne strane, spustiti se nizbrdo kroz prosječenu šumu. Preći preko potoka Lučica i kroz Močioce uzbrdo do doma na Bukoviku. Povratak je putem koji ide okoli ispod Crepoljskog, preko Kamenite glave sve do Čavljaka

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg c.jpg
 

 

Minimalna visina 1204 m
Maksimalna visina 1476 m
Ukupan uspon 521 m
Ukupan silazak 541 m
Maksimalna brzina 5.76 km/hr
Prosječna brzina 2.26 km/hr
Ukupna udajenost 11.86 km
Ukupno vrijeme 5h 15m 31s
Putna tačka 7
Tačke track-a 203
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1399 m 0 km
2 0 m 1.82 km
3 0 m 4.49 km
4 0 m 6.73 km
5 1277 m 8.88 km
6 0 m 9.65 km
7 0 m 13.17 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 47 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

 

Vezani članci

Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018) Čavljak-Crepoljsko (25.11.2018)
Privatne obaveze, loši vremenski uslovi i ko zna šta već može poremetiti planove za vikend. Nama se to dešava evo već nekoliko vikenda za...
Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018) Nahorevo-vodopad Lučica (1.5.2018)
Ovo je jedna laganija tura u neposrednoj blizini Sarajeva. Nažalost, staza je prilično zapuštena pa se vjerovatno iz tog razloga vodopad Lučica...
Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017) Nahorevo-Skakavac-Bukovik (26.2.2017)
Kako je cijelu subotu padala jaka kiša, a na planinama onaj teški i mokri snijeg, valjalo je naći neku lakšu turu. Odabrali smo Skakavac. Nekako...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije