Via ferrata, alpinizam, penjanje

gvozno-jezero.jpg

Treskač (1969mnv) je eksponirani vrh iznad Gvoznog polja i polja. Svojim oblikom podjeća na Oblik jkoji se nalazi 10-ak kilometara sjevernije. Od ostatka Treskavice je "odvojen" Surdupima, područjem za koje se sumnja da je minirano tako da je pristup ovome vrhu moguć samo iz pravca Kalinovika, sa Gvoznog polja.

Sa regionalnog puta za Kalinovik postoji putokaz za Gvozno polje i Treskač i do polazne tačke ima oko 8 km makadama. Auto smo parkirali kod jedne kućice u Gvoznom polju, i markiranom stazom kroz šumu smo se uputili ka jezeru. Zadnji put, kada smo bili ovdje šuma je bila označena kao područje koje je minirano. Sada oznaka nije bilo. Nisam siguran da li su minska polja očišćena ili je neko jednostavno samo uklonio table sa upozorenjem. Za svaki slučaj, odlučili smo se držati staze, koja je fantastično markirana.

Od samog jezera počinje vrlo strmi uspon uz sipar, koji je prilično nestabilan pod nogama, i kamenje se lako odronjava. Treba biti vrlo pažljiv ako je veči broj ljudui u koloni i poželjno je imati zašrtitnu kacigu. Taj dio staze je mjestimično i osiguran čeličnim sajlama. Na izlasku iz te male ferate, na sedlu između Malog i Velikog Treskača nalazi se putokaz, sa upisanim vremenom potrebnim da se stigne na oba ova vrha. 30 minuta do Malog i 60 do Velikog Treskača. Najteži dio staze je bio iza nas. Ostalo nam je još samo sat vremena laganog uspona do vrha, koji se nalazi sjeverozapadno od sedla.


Sa Treskača se vide skoro svi vrhovi Treskavice. Čak je u tom momentu i vjetar prestao puhati pa smo mogli nekih pola sata uživati na samom vrhu. U povratku smo na sedlu produžili prema Malom Treskaču, jer se nije baš preporučljivo vraćati strmom stazom kojom smo došli. Prošli put smo to uradili i nije bilo nimalo jednostavno. Ovaj put jeste oko dva kilometra duži, ali dosta ugodniji za silazak. Interesantno je da na topografskoj karti ovog područja ne postoje Mali i Veliki Treskač. Ucrtan je samo Veliki pod nazivom Treskač. Mali čak ni na terenu nije obilježen, pa smo panoramu 360 koju možete vidjeti snimili smo na najvisočije tačke u grebenu Malog Treskača.

Silazak ovim putem do šume u Gvoznom polju je bio prilično ugodan i lagan. Ni na ovoj, istočnoj strane šume nije bilo upozorenja za mine. Nadam se da je napokon ovo područje razminirano. 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Gvozno-Treskač (17.8.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Gvozno polje

Završna tačka: Treskač

Upute za dolazak do polazne tačke: Iz Sarajeva krenuti putem M18 koji vodi prema Trnovu. U Dobrom polju skrenuti desno na regionalni pur R433 koji vodi prema Kalinoviku. Poslije desetak kilometara skrećete desno na makadamski put prema Gvoznom polju. Voziti još 8km makadamom do lovačke kućice gdje možete ostaviti auto.

Opšte upute: Od kućice krenuti markiranom stazom prema zapadu do Gvoznog jezera. Zaobići jezero i proći pored izvora  prema strmoj stjenovitoj stazi. Uz stazu koja je osigurana čeličnom sajlom se kretati oprezno jer se odronjava kamenje. Poželjno imati kacigu. Po izlasku na vrh krenuti sjeverozapadno, markiranom stazom koja vodi grebenom sve do vrha Treskač. U povratku se ne spuštati na sajlu, nego produžiti grebenom preko Malog Treskača, a zatim se markiraom stazom spustiti sve do šume u Gvoznom polju

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Teren je miniran i kretati se isključivo markiranom stazom. Prilikom uspona uz sajlu biti pažljiv jer se odronjava kamenje.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
3.jpg c.jpg

 

Minimalna visina 1331 m
Maksimalna visina 1921 m
Ukupan uspon 738 m
Ukupan silazak 738 m
Maksimalna brzina 4.68 km/hr
Prosječna brzina 1.75 km/hr
Ukupna udajenost 9.6 km
Ukupno vrijeme 5h 29m 48s
Putna tačka 4
Tačke track-a 184
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Koliba Gvozno 1373 m 0 km
2 Izvor Gvozno 1449 m 1.56 km
3 Mali Treskač 1776 m 1.95 km
4 Treskač 1971 m 3.22 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 9 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017) Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017)
Tražili smo neku lakšu turu, da nije baš puno daleko od Sarajeva jer nam vremenska prognoza nije baš bila naklonjena. U tom momentu dolazi...
Dujmovići-Barice (5.6.2016) Dujmovići-Barice (5.6.2016)
Prošlo je skoro četiri mjeseca od našeg pokušaja da izađemo na vrh Barice. Ako ste čitali tu reportažu, sjetićete se da smo u jednom danu...
Turovi-Oblik-Crno jezero (29.5.2016) Turovi-Oblik-Crno jezero (29.5.2016)
Uvijek se potrudimo da planiramo turu u okviru naših mogućnosti, tehničkih i kondicionih, a vodimo računa i o vremenu. I pored tog plana...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije