Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

hercegovacka-vrata.jpg

Prvi dan je jeseni. Dani više nisu tako topli, a još su prilično dugi i nekako mi je ovo najljepši dio godine za malo duže ture.  Zato je izbor pao na Treskavicu, Baletine vode-Barice-Đevigrad. Još dok smo se spuštali sa Bjelašnice prema selu Rakitnica počeli smo uživati u igri jutarnje magle i zraka sunca koje su činile taj prizor nestvarnim. 

Prošli smo kroz selo i nastavili makadamskim putem još 3 km do "Fatine" česme, gdje smo na proširenju parkirali auto. Ukoliko imate terenca, autom možete produžiti skroz do Baletinih voda, mada i sa njim se mora vrlo pažljivo voziti jer je put na nekim mjestima u užasno lošem stanju. Na taj način bi se dužina ove ture umanjila za nekih 7 km. Nama je do Baletinih voda trebalo malo više od sat vremena. Pored česme smo napravili manju pauzu, osvježili se hladnom izvorskom vodom. Nedaleko od česme nalazi se putokaz (Poljica, Lavirint, Crno jezero) gdje smo skrenuli na zapuštenu stazu koja vodi u pravcu sjevera. Staza uopšte nije markirana i na nekim dijelovima je od gustog šiblja teško prepoznatljiva. Srećom taj dio je prilično kratak i iz šume se izađe na Poljice, livadu sa lijepim pogledom na Visočicu i Bjelašnicu na zapadu i strmi obronak Treskavice na istoku koji vodi sve do vrha Barice.

Na Poljicama se uključujemo  na markiranu stazu koja sa sjeverne strane dolazi sa Pazarišta i gustim serpentinama se penje ka Baricama. Na prvom dijelu koji ide kroz bjelogoricu, staza je prilično zarasla, prekrivena korjenjem i mjestimično se odronjava. Treba hodati vrlo pažljivo, jer je jako strmo i može se ozbiljno povrjediti. Malo visočije staza ide kroz kleku i u puno je boljem stanju. Polahko, strmina postaje sve manja i izlazi se na plato sjeverozapadno od vrha Barice. Prvo ide lavirint kroz gustu kleku, uredno prokrčen i nije se teško orjentisati. Zatim livada puna borovnica na kojoj smo "izgubili" dosta vremena.

Vrh Barice 2062 mnv je najsjeverniji vrh Treskavice. Pristup mu je moguć iz više pravaca: Sa Baletinih voda, iz Dujmovića preko Kućara, Iz Turova preko Trokun vrela i grebenom iz pravca Male ćabe. Kada je vidljivost dobra na sjeveru se vidi skoro cijelo Sarajevo. Bjelašnica i Visočica su zapadno, Jahorina istočno a na jug  se pruža greben koji vodi prema Maloj ćabi. To je ujedno i pravac kojim smo se uputili nakon kraće pauze.

Otprilike 700 metara južnije nalazi se Kota 2048. Vrh je obrastao gustom klekom i ako dolazite iz pravca Barica (sa sjevera) jasno možete vidjeti kroz sredinu prokrčen put. Na vrhu nije bilo nikakve oznake osim velike stijene obrasle klekom sa svih strana. Napravili malu kamenu kupu sa granom u sredini, spustili se kroz isti prolaz nazad u podnožje i nastavili dalje u pravcu juga.

----------------------

Ovom prilikom bi pojasnio i jednu grešku koju sam napravio prilikom kreiranja popisa 2000+ vrhova na Treskavici. Kao što znate uslov da bi neki vrh bio dodat u Challenge 2000+ jeste da bude označen na karti trigonometrom ili tačkom i da bude upisana nadmorska visina preko 2000 metara. Ovaj vrh je ispunjavao te uslove, označili smo ga i postavili ispravne koordinate. Najbliži toponim ovom vrhu je bio Oblik (na karti nema trigonometra ni nadmorske visine) pa smo uz naziv Kota 2048 u zagradi dodali i Oblik. Nažalost, izlaskom na teren sam vidio da je to bila greška koja je kod većine učesnika izazvala zabunu. Naime vrh Oblik se nalazi 250 metara južnije. Sa sjevera izgleda kao velika zaobljena stijena koja nažalost na karti nema ni trigonometar ni visinu pa ne ispunjava uslove za Challenge 2000+.  Večina učesnika je poslala fotografiju sa baš tog mjesta. Iako je u opisu Kota 2048 bila ispravno označena na karti, kao i lokacija na gps-u, svjestan sam da sam dodavanjem naziva Oblik u zagradu napravio grešku i zbunio učesnike. Svima koji su poslali fotografiju sa Oblika vrh ostaje verifikovan. Kada im bude zgodno mogu napraviti fotografiju na Koti 2048 pa ćemo je zamjeniti, a ja se još jednom izvinjavam zbog ove greške.

----------------------

Kao što već spomenuh vrh Oblik se nalazi samo 250 metara južnije. Sa ove sjeverne strane uopšte ne izgleda kao vrh, više kao velika obla stijene (po kojoj je vjerovatno dobio ime), dok se sa južne strane nalazi vrlo strma travnata padina. Kako smo se već nalazili na skoro 2000 metara nadmorske visine izlazak na vrh je trajao samo 10-ak minuta. Na samom rubu stijene nalazi velika kamena kupa, a u podnožju Oblika sa jugozapadne strane su dva mala izvora, vrlo siromašna vodom, ali za nevolje mogu poslužiti.

700 metara južno od Oblika je Opaljeni kuk 2018 mnv. Vrh je obrastao gustom klekom sa sjeverne strane i postoji prosječena staza. Sa njegove južne strane nema kleke nikako. Na vrhu se nalazi tanki drveni štap.

I na kraju samog grebena, neposredno do Hercegovačkih vrata iznad kojih je Mala ćaba, nalazi se vrh Đevigrad 2032 mnv. Vrh je označen drvenom gredom,zabodenom u kamenu kupu. Kako se nalazi na samom kraju grebena osim markantnih Hercegovačkih vrata i Male ćabe vidi se i dolina kroz koju se preko Ušljivih vrela ide ka Velkom jezeru.

Od Đevigrada smo se kroz Hercegovačka vrata spustili do izvora na Bijelim vodama. Tu smo napravili jednu malo dužu pauzu i zatim se uputili markiranom stazom koja preko Ploče vodi na Baletine vode. Iako se dan polahko primicao kraju nismo žurili. Cijelu rutu smo prošli laganim tempom, berući borovnice i brusnice u uživajući u predivnom danu. Na Baletinim vodama smo slikali zalazak sunca i onda se lagano spustili do mjesta gdje smo parkirali auto. 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Rakitnica-Barice-Đevigrad (23.9.2018)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Rakitnica

Završna tačka: Barice-Đevigrad

Upute za dolazak do polazne tačke: Magistralnim putem M18 do Krupca gdje odmah iza kamenoloma treba skrenuti desno na Regionalni put R442a prema Bjelašnici i Igmanu. Kada dođete do Hotela Maršal na bjelašnici produžiti pravo, te se spustiti skroz do Šabića. Od Šabića pravo do sela Rakitnica, a onda makadamskim putem uz Rakitnicu do česme gdje možete parkirati auto.

Opšte upute: Od česme krenuti makadamskim putem prema Baletinim vodama. Odmah iznad česme na Baletinim vodama kod putokaza za Barice skrenuti lijevo na stazu koja kroz šumu vodi na Poljice. Staza se zatim strmim sermpentinam penje sve do klekom prekrivenih livada ispod vrha Barice. Od Barica krenuti na jug i preko Kote 2048, Oblika, Opaljenog kuka i Đevigrada sve do Hercegovačkih vrata ispod Male ćabe. Sa Hercegovački vrata se treba spustiti zapadno do izvora Bijele vode, a onda nazad u pravcu sjevera stazom koja vodi sve do Baletinih voda.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna ali postoji opasnost od mina pa se kretati isključivo markiranim putevima.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

Minimalna visina 1249 m
Maksimalna visina 2045 m
Ukupan uspon 1176 m
Ukupan silazak 1179 m
Maksimalna brzina 5.4 km/hr
Prosječna brzina 1.66 km/hr
Ukupna udajenost 18.31 km
Ukupno vrijeme 11h 01m 33s
Putna tačka 11
Tačke track-a 267
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1274 m 0 km
2 1397 m 1.98 km
3 1541 m 2.73 km
4 2062 m 3.8 km
5 2048 m 4.4 km
6 2040 m 4.68 km
7 1989 m 4.9 km
8 0 m 4.94 km
9 2018 m 5.55 km
10 2034 m 6.3 km
11 1913 m 7.12 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 19 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Pašina planina i Klekova glavica (12.8.2018) Pašina planina i Klekova glavica (12.8.2018)
Poslije dugo vremena opet dođe red na Treskavicu. Izuzetno lijepa, bogata vodom, ali zbog njene ratne istorije i dosta minsko sumnjivih područja...
Gvozno-Treskač (17.8.2017) Gvozno-Treskač (17.8.2017)
Treskač (1969mnv) je eksponirani vrh iznad Gvoznog polja i polja. Svojim oblikom podjeća na Oblik jkoji se nalazi 10-ak kilometara sjevernije....
Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017) Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017)
Tražili smo neku lakšu turu, da nije baš puno daleko od Sarajeva jer nam vremenska prognoza nije baš bila naklonjena. U tom momentu dolazi...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije