Planinarska reportaža

veliki-toholj.jpg

Veliki Toholj na Visočici je jedan od rijetkih vrhova na kojem još nismo bili. Valjda je zbog toga bio nekako i logičan izbor za ovu nedjelju. Pored toga, tura nije pretjerano duga, a ni Visočica nije puno daleko od Sarajeva.

I ovo je imalo uticaja na odluku jer je za kasne popodnevne sate bila najavljena kiša. Krenuli smo iz Sarajeva oko 7, što nam je dalo dovoljno vremana da kod Sene u Tušilima popijemo i kafu prije ture. Kod stečaka na Policama smo bili prije 9. Jutro pravo jesenje. Dok smo prolazili kroz Bojadžin do prema Jezerima iza nas je vrh Baturak bio sav u magli. Opet, sa suncem koje je provirivalo iza njega izgledao je nekako lijepo. Ispred nas je nebo plavo i bez magle. Obećavajuće.

Poslije tog prvog uspona izašli smo na visoravan Jezera. To se osim još jedne nekropole Srećaka nalazi i 10-ak izvora. Nažalost, u toplim ljetnim danima večina presuši pa se na njih baš nije dobro oslanjati. Inače, ta visoravan je sa svoje jugozapadne strane ograđena masivom koji čine Mali Ljeljen 1860 mnv, Velik Ljeljen 1963 mnv i Džamija 1967 mnv, kao najvisočiji vrh Visočice, a sa sjeveroistočne strane masivom koji čine Veliki Strug 1869 nmnv, Mali Strug 1829 mnv i na kraju Veliki Toholj sa visinom od 1840 mnv. Poslije standardnog fotografisanja stećaka uputili smo se desno, u pravcu sjeveroistoka, travnatim bridom vrha Konjic. Nismo se morali penjati na sami vrh, nego smo prošli ispod njega i izašli na greben koji povezije Parić Veliki Toholj. Ovaj put smo izgleda bili na "pravoj" strani planine. Dok je vrh Džamija sav bio prekriven oblacima, na ovoj strani smo imali priliku napraviti preljepe fotografije grebena sa plavim nebom u pozadini.

Pred nama se otvorila još jedna mala visoravan koja se nalazila izmešu vrhova Mali i Velik Strug i Veliki Toholj. U sredini te livade je izvor Zaboj i tu smo planirali pauzu za ručak. Ali prvo na Toholj, lagana šetnja grebenom, a onda zadnji par stiotina metara su malo srmiji i teži za savladati jer je tlo prekriveno krupnim kamenjem. Sa vrha je  pogled preljep, kao što možete vidjeti na ovoj panorami

 Ispod samog vrha postoji vidikovac, sa kojeg se pruža pogled na kanjon Rakitnice, ali ovaj put nismo svraćali na njega. U povratku smo planirali posjetiti Mali i Veliki Strug. Iako na početku uspona izgledaju nekako daleko, do vrha se stigne prilično brzo. To mi je bilo malo iznenađujuće, jer je na planini situacija uglavnom obrnuta. I ova dva vrha zaista vrijedi obići jer sa njih se lijepo vidi vrh Džamija, i Grušća polje. I tu smo snimili panoramo 360°. 

Pauzu smo napravili na livadi, pored izvora. Nažalost vrijeme je brzo prolazilo, a oni oblaci sa Džamije su nam bili sve bliži. Imali smo u planu napraviti panoramu i na vrhu Parić. Požurili smo, ali ovaj put je magla bila malo brža. Stigla nas je na samo 100-tinjak metara do vrha. Kako fotografisanje više nije imalo smisla okrenuli smo se i produžili pravo ka Bojadžinom dolu, samo što smo ovog pita prošli sa druge strane vrha Konjic. Visočica je ostala iza nas prekrivena maglom. Mi smo uspjeli završiti još jednu finu turu i izvući maksimum iz ovoj jesenjeg dana.

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Veliki Toholj (22.10.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Stećci na Policama

Završna tačka: Veliki Toholj

Upute za dolazak do polazne tačke: Magistralnim putem M18 do Krupca gdje odmah iza kamenoloma treba skrenuti desno na Regionalni put R442a prema Bjelašnici i Igmanu. Kada dođete do Hotela Maršal na Bjelašnici produžiti pravo, te se spustiti skroz do Šabića. Od Šabića desno sve do raskrsnice za Umoljane. Tada skrenuti lijevo preko mosta i onda voziti pravo sve do Sinanovića. Na kraju sela odvojiti se na novi asfaltni put koji vodi pored Puzimskog groblja sve do polazne tačke Police (pored nekropole stećaka). Auto parkirati pored puta.

Opšte upute: Preći cestu kod stećaka i krenuti uzbrdo kroz Bojadžin do u pravcu zapada. Na vrhu, na visoravni se nalaze još jedni stećci na Jezerima. Na ovoj visoravni ima sigurno desetak izvora koji ljeti uglavnom presuše. Od stećaka preći preko visoravni u pravcu sjevera i popeti se travnatom padinom ka vrhu Konjic. Proći ispod vrha zapadnom stranom i zatim se grebenom uputiti sve do vrha Veliki Toholj. U povratku, Je moguće posjetiti i vrhoveMali i Veliki Strug koji se nalaze jugozapadno od Velikog toholja. Povratak je stazom koja prolazi sjeveroistočno od vraha Konjic, sve do Bojadžinog dola. 

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg c.jpg

Minimalna visina 1471 m
Maksimalna visina 1861 m
Ukupan uspon 696 m
Ukupan silazak 696 m
Maksimalna brzina 5.76 km/hr
Prosječna brzina 1.71 km/hr
Ukupna udajenost 13.25 km
Ukupno vrijeme 7h 45m 26s
Putna tačka 10
Tačke track-a 214
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Stecci Police 1475 m 0 km
2 Izvor Točak 1668 m 1.47 km
3 Stecci Jezera 1689 m 2.03 km
4 Vidikovac 1856 m 4 km
5 Veliki Toholj 1840 mnv. 1812 m 5.26 km
6 Mali Strug 1829 m 6.18 km
7 Veliki Strug 1869 mnv. 1839 m 6.79 km
8 Izvor Suhović 1817 m 7.12 km
9 Izvor Zaboj 1814 m 7.52 km
10 Paric 1941m 1914 m 9.21 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 12 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Subar (7.1.2018) Subar (7.1.2018)
Prije sedam dana smo odustali od uspona na Bjelašnicu zbog jakog vjetra. Htjeli smo ponoviti tu turu, i dogovorio sam sa prijateljem koji je tu no...
Police-Veliki Toholj Police-Veliki Toholj
 Rezervišite ovu turu ! Polazna tačka: Stećci na Policama Završna tačka: Veliki Toholj Upute za dolazak do polazne tačke: Magistralnim...
Crveni kuk (24.9.2017) Crveni kuk (24.9.2017)
Postoje različiti motivi odlaska na planinarsku turu. Nekada idemo da vidimo neki novi planinski vrh, jezero ili neko drugo mjesto, gdje do tada...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije