Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

lica.jpg

Za ovu nedjelju, kao i za skoro 30 dana prije toga bilo je najavljeno prilično nestabilno vrijeme. Kiša je trebala početi oko 12 sati, a to je značilo da je velika vjerovatnoća da će nas dočekati magla. Na Tjentištu smo bil več oko 7 sati, u upravi NP Sutjeska uzeli ključ od rampe na ulazu u Suhu i avantura je mogla početi.

Makadamski put iza rampe je u prilično lošem stanju. Na njemu je mjestimično pola metra visoka trava u kojoj se krije kamenje koje može ozbiljno oštetiti vozilo. Granje sa lijeve i desne strane se dodiruje na sredini puta i na nekim mjestima izgleda kao da se tu put završava. Prije mjesec dana smo ovu turu odgodili jer je velika količina vode odnijela most preko Suškog potoka. To je sanirano, ali je prelazak preko njega čak i sa terencem zahtjevan. Nako toga, isti taj potok se prelazi ponovo, ali mosta nema nikako. Iako je širina korita na tom mjestu 3-4 metra srećom nije puno duboko. Tim putem se vozi nekih 6 km, a zatim u rejonu Jelovače se skrene desno. Skretanje je neobilježeno i teško uočljivo. Od tog mjesta autom se može još oko 300 metara i onda put postaje toliko loš da je najbolje parkirati i nastaviti pješke.

Sljedeća dva kilometra smo pješačili strmim šumskim putem. Preskakali smo preko jaruga sa jedne na drugu stranu, ali barem nije bilo blato. Momenat kada smo morali ući u travu je bio prilično "mokar". Jutarnja rosa, kiša koja je nedavno prestala i magla puna vlage su vrlo neugodna kombinacija. Nedugo pošto smo stigli na Vratnice izađosmo iz šume. Sa tog mjesta smo trebali vidjeti Lica, ali nažalost gusta magla to nije dozvoljavala. Do sedla između dva vrha nas je djelilo još sat i po penjanja strmom i klizavom livadom. Taj kompletan dio puta je prošao nekako brzo, nađosmo se u sedlu i krenusmo prvo ka Južnom vrhu Lica. Do vrha ima samo 200 metara, ali su pokriveni gustom klekom. Srećom, bilo smo dobro "naoružani", dvoje velikih makaza za obrezivanje voća i dvije testere. Iako je tu postojala staza,koju su nekada prosjekli Hasan i Kenan, do vrha nam je trebalo skoro 2 sata. Iza nas je ostao prokrčen prolaz širine skoro metar i nadamo se da će potrajati još neko vrijeme. Ovo je ujedno i prilika za sve one koji žele popeti ova dva vrha da to urade sada uz puno manje truda.

Nažalost, pogled sa vrha je bio prilično loš. Mislim da bi nekako lakše podnio kišu, nego tako gustu maglu. Samo smo mogli naslutiti kako se sa tog mijesta lijepo vide Lebršnik, Maglić, Zelengora i ostatak Volujka. Kako nije bilo naznaka da se vrijemo može poboljšati krenuli smo nazad ka sedlu. Ovaj put nam je za tih 200 metara trebalo manje od 10 minuta. Prilaz sjevernom vrhu Lica je također prekriven klekom, ali dosta manjom, rjeđom i dug je samo 30 metara.

 Na sjevernom vrhu smo napravili malo dužu pauzu za ručak, i slatku kahvu jer je tu Hasan kompletirao svoj Challenge 2000+.  Tačnije, on ga je bio kompletirao isti dan kad i Kenan Berberović, ali su mu nedostajale fotografije sa vrhova Lica sjever i jug. Taj dan ih je na Volujku uhvatila jaka kiša, Hasanu je pokisao mobitel i pokvario se. Sa njim su otišle i slike. Sada je bio malo bolje spreman i ponio je nepromočivu vrećicu za mobitel :). Pri samom izlasku na vrh, na trenutak nam se ukazalo i plavo nebo, pa smo se ponadali da bi se magla možda mogla i razići, ali nažalost od toga ništa nije bilo.

Krenuli smo lagano nizbrdo, a kiše još nema. U momentu kad smo stigli do šume, na trenutak vjetar skloni maglu i ugledasmo Lica kao nagradu za današnji trud. Potrajalo je to samo par minuta i mi nastavismo ka autu. Kiša je počela tek kad smo stigli na Tjentište i onda je trajala vrlo kratko. Nama je bilo lijepo, jedino što ćemo radi pogleda sa vrha  morati doći neki drugi put

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Lica sjeverni i južni vrh (17.6.2018)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Jelovača (sa puta za Suhu)

Završna tačka: Lica sjeverni i južni vrh

Upute za dolazak do polazne tačke: Iz Sarajeva izači putem M18 koji preko Trnova vodi do Foče. Kod Foče skrenuti desno prema Tjentištu na put M20. Na Tjentištu na skretanju za Suhu nalazi se rampa i potrebno se najaviti upravi NP Sutjeska radi preuzimanja ključa od iste. Put je u prilično lošem stanju i nije preporučljivo ići sa putničkim vozilom. Na jenom mjestu se prelazi improvizovani most preko Suškog potoka, a na drugom se mora autom proći kroz potok (nema mosta). Na putu je dosta visoke trave, odronjenog kamenja i granja, tako da nikad nema garancije dokle ćete uspjeti doći autom. U reonu Jelovače sa puta za Suhu skrenuti desno i voziti uzbrdo još nekih 300 metara te parkirati auto. Ulaz u NP Sutjeska se plaća. Gps track za ovaj dio puta se nalazi na ovom linku.

Opšte upute: Krenuti šumskim putem uzbrdo u pravcu jugozapada. Poslije otprilike 2 km izlaz se na čistinu i možete vidjeti vrh Lica. Do vrha nastaviti uzbrdo, strmom livadom još otprilike 1,5 km. Izaćete tačno u sedlu između Lica sjever i jug. Put do južnog, visočieg vrha vodi kroz 200 metara guste kleke. Postoji prosječena staza, ali kako se ovaj dio Volujka rijetko posjećuje zna se desiti da neki dijelovi ponovo obrastu klekom. Put do nižeg, sjevernog vrha također vodi kroz kleku, ali je dosta niža i rjeđa, i dug je samo 30 metara.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima

Sigurnosne informacije: Staza je prilično strma i potrebna je dodatna pažnja prilikom kretanja

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

 

Minimalna visina 1193 m
Maksimalna visina 2104 m
Ukupan uspon 1001 m
Ukupan silazak 998 m
Maksimalna brzina 5.76 km/hr
Prosječna brzina 0.9 km/hr
Ukupna udajenost 7.6 km
Ukupno vrijeme 8h 27m 29s
Putna tačka 4
Tačke track-a 155
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1190 m 0 km
2 1556 m 1.05 km
3 2153 m 2.58 km
4 2111 m 2.91 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 19 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Zimski Challenge 2000+ Zimski Challenge 2000+
Zima je stigla, pa učinimo je interesantnijom. Ideju za zimski Challenge 2000+ je "nabacio" Nenad Rajić prije više od pola godine kada je...
Božo kompletirao Challenge 2000+ Božo kompletirao Challenge 2000+
Usponom na Kotu 2190 na planini Ljubišnji, Božo Skopljaković je završio svoj Challenge 2000+. Tako je postao 6. osba koja je kompletirala uspon...
Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018) Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018)
Na Sovićka vrata smo stigli ranije nego obično  Još nije bilo ni 8 sati. Vedro je jutro, iako je bilo najavljeno oblačno vrijeme. Naš cilj je...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije