Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

Mali-vis.jpg

Na Sovićka vrata smo stigli ranije nego obično  Još nije bilo ni 8 sati. Vedro je jutro, iako je bilo najavljeno oblačno vrijeme. Naš cilj je bio Mali Vis, najrjeđe posjećen 2000+ vrh na Vran planini.

Kod motela Hajdučke vrleti smo skrenuli desno, na makadamski put koji pored nekropole stećaka vodi do lokacije Trnovac odakle počinje markirana staza za Veliki Vran. Na tom mjestu je napravljen i mali parking za vozila planinara. Parking je udaljen 2,5 km od Hajdučkih vrleti. Odmah sa druge strane puta je ulaz u markiranu stazu koja vodi sve do vrha Veliki Vran. U početku staza ide preko strme livade, a onda ulazi u bukovu šumu. Taj dio je prilično strm, i kako je prekriven sa velikim količinama lišća malo je nezgodan za hodati. Poslije otprilike 1200 merata od polazne tačke izlazi se na Prskalov Dolac 1623 mnv, na kojem se nalazi velika zidana čatrnja. U njoj nema vode, kao i na cijeloj ovo trasi do Malog Visa, tako da trebate ponjeti dovoljnu količinu za cijei dan.

Od čatrnje je staza prosječena kroz gustu kleku sve do vrha Veliki Vran 2074 mnv. Sa vrha je prelijep pogled na Čvrsnicu, Blidinje i na sjevernoj strani naš krajniji cilj Mali Vis. Mali Vis 2014 mnv je obrastao gustom klekom i zbog toga je prilično nepristupačan. Koliko je meni poznato, prvi planinari koji su izašli na taj vrh su Kenan Berberović i Hasan Karabeg, poslije višednevne borbe (prosjecali su stazu) sa gustom klekom. To je bilo otprilike prije godinu dana. Gledajući sa Velikog Vrana nazire se staza kroz kleku, međutim, kada se spustite do nje orijentacija je dosta teža. 

Krenuli smo se spuštati prema sedlu. Par stotina metara ispod vrha se nalazi jedna kamena polica visine 4-5 metara niz koju se treba pažljivo spustiti. Tu smo sreli dvojicu planinara iz Mostara koji su se upravo vraćali sa Malog Visa i to smo iskoristili da dobijemo par informacija kako što lakše pronaći put kroz kleku. Nedaleko odatle smo ugledali veliku vrtaču, prekrivenu krupnim kamenjem i siparom. Zaobišli smo je sa lijeve strane da puno ne gubimo na visini, što se poslije pokazalo pogrešnim. Dosta lakše je bilo da smo se pravo spustili u nju, jer se ulaz u kleku nalazi tačno u njemo dnu. Označen je izbljedjelom najlonskom trakom zavezanom na jednoj grani. Tu počinje lavirint. Mjestimično se izlazi na male čistine i najteže je sa njih pronaći ponovni ulaz u stazu. Ključno je tražiti najlonske trake i tragove testere. Poslije nekih sat vremena borbe sa klekom izašli smo na vrh. Pogled sa njega vas neće očarati, jer od visokog granja ne vidite skoro ništa. Na tom uskom prostoru od par kvadratnih metara se nalazi kamena kupa. Kroz urezanu stazu se nazire Veliki Vran, a ako se popnete na neku jaču granu kleke možete vidjeti i Radušu na sjeveru, Kamešnicu i Cincar na zapadu. Na taj način smo snimili i ovu panoramu: 

Nismo se dugo zadržavali na vrhu. Dan je sada prilično kratak i valjalo je krenuti nazad. Put nazad je bilo dosta lakše pronaći i usput smo zavezali još nekoliko najlonskih traka na ključnim mjestima. Kod auta smo stigli pred sam kraj dana. Kako je sunce zalazilo postajalo je sve hladnije. Tek tada smo postali svjesni kako nam je lijep novembarski  dan poklonjen jer smo ga bukvalno do samog kraja proveli u majicama kratkih rukava.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Veliki Vran i Mali Vis (4.11.2018)

Rating: /5 ( Votes)
 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Trnovac (u Dugom polju)

Završna tačka: Veliki Vran i Mali Vis

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko koristite javni prevoz Možete koristiti Autobus ili voz do Jablanice. Poslije toga morate pronači privatni prevoz do Blidinjskog jezera. Ukoliko ste sa autom idite magistralnim pute M17 do Jablanice. Uđete u grad, zatim regionalnim puten R419 zapadno preko sela Doljani do Sovičkih vrata. Tom prilikom ćete preči jednu kratku dionicu makadamskim putem. Od ulaska u park prirode Blidinje 6 km do motela Hajdučke vrleti. Na tom mjestu skrenuti desno na makadamski put, proći pored nekropole stećaka i poslije nekih 2,5 km parkirati auto na proširenje.

Opšte upute: Staza počinje odmah preko puta parkinga. Prvi dio staze je lstrma ivada, a zatim se ulazi u bukovu šumu. Poslije nešto više od jednog kilometra uspona stiže se na Prskalov Dolac gdje se nalazi jedna velika čatrnja (nažalost bez vode). Dalje je staza prosječena kroz gustu kleku i vodi sve do vrha Veliki Vran. Do tog dijela je staza markirana. Od Velikog Vrana se spustiti u sedlo u pravcu sjevera. Oprezno sići niz kamene blokove i sipar do dna sedla, a onda u kleki pronaći prosjećenu stazu koja vodi skroz do vrha Mali Vis. Staza se na momente gubi i potrebno je pažljivo pratiti. Mjestimično je označena najlonskim trakama. Na ovom dijelu nema izvora pa ponjeti dovoljno vode.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima. Otežana orijentacija između Velikog Vrana i Malog Visa

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i ne postoji opasnost od mina

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

 

Minimalna visina 1286 m
Maksimalna visina 2059 m
Ukupan uspon 1054 m
Ukupan silazak 1053 m
Maksimalna brzina 4.68 km/hr
Prosječna brzina 1.22 km/hr
Ukupna udajenost 10.63 km
Ukupno vrijeme 8h 44m 54s
Putna tačka 5
Tačke track-a 242
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1245 m 0 km
2 1290 m 1.52 km
3 1610 m 2.58 km
4 2074 m 4.65 km
5 2014 m 5.91 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 17 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Zimski Challenge 2000+ Zimski Challenge 2000+
Zima je stigla, pa učinimo je interesantnijom. Ideju za zimski Challenge 2000+ je "nabacio" Nenad Rajić prije više od pola godine kada je...
Božo kompletirao Challenge 2000+ Božo kompletirao Challenge 2000+
Usponom na Kotu 2190 na planini Ljubišnji, Božo Skopljaković je završio svoj Challenge 2000+. Tako je postao 6. osba koja je kompletirala uspon...
Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu Challenge 2000+ izazov u svakom pogledu
Za tačno mjesec dana će biti 1. rođendan našeg Challenge 2000+. Mnogo toga se deslo u ovih 11 mjeseci. Do sada imamo 82 učesnika koji su ukupno...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije