prokosko-jezero.jpg

Tražili smo neku lakšu turu, da nije baš puno daleko od Sarajeva jer nam vremenska prognoza nije baš bila naklonjena. U tom momentu dolazi poruka od prijatelja sa ponudom za Vranicu, U pitanju je bio vrh Ločika (2107 mnv) sa Prokoškog jezera.

Na Prokoškom jezeru nismo bili više od pet godina. Sjećam se puta, koji je bio užasno loš, i dugog truckanja od Fojnice do jezera. Sada je taj put bio u malo boljem stanju, ali i dalje je to daleko od dobrog. Doduše, kao što kažu u svakom zlu ima i nekog dobra, vjerovato bi da je bolji put situacija sa uništavanjem prirode na  Prokoškom jezeru bila još gora. Jezero se nalazi na 1636 mnv i jutro je bilo neobično hladno za ovo doba godine. Nadali smo se da ćemo se lahko ugrijati ako budemo hodali malo bržim tempom. Okolni vrhovi su bili u magli i puhao je jak i vrlo hladan vjetar.

Markirana staza za Ločiku počinje na jugoistočnoj strani jezera, pored starog planinarskog doma Vranica. Staza vodi u pravcu juga i lagano se penje i prolazi istočnom stranom Debelog brda (1858 mnv). Inače, ova tura uopšte nije zahtjevna i odmah po dolasku na Jezerca (dolina južno od Debelog brda) možete na jugu vidjeti vrh Treskavica (2023mnv) i jugozapadu vrh Ločika (2107 mnv). Markirana staza na tom mjestu vodi pravo na Ločiku, a mi smo se odvojili lijevo i započeli sa usponom na Treskavicu. Sa svakim metrom nadmorske visine vjetar je postajao sve jači i hladniji. Nadao sam se da će se magla bar malo razići kako bi mogli napraviti panoramu i nekoliko fotografija na Treskavici, ali izgleda da ćemo zbog toga morati doći drugi put.

Na vrhu se nismo zadržavali i krenuli smo odmah kroz sedlo ka vrhu Ločika. Na sebe smo obukli sve opreme što smo imali, jer termometar je pokazivao samo 4°C, a zbog vjetra su se prsti mrznuli čak i u rukavicama. U sedlu smo, neposredno pred uspon, u kleki potražili zaklon od vjetra i napravili kraću pauzu.  Na Ločiki slična situacija kao na Treskavici. Magla i vrlo loša vidljivost. Ova stara panorama 360° pokazuje sve ono što mi nismo mogli vidjeti ovaj dan. :)

 Sa Ločike smo produžili na sjever, prema Sarajevskim vratima. Vjetar bi maglu na momente otjerao, pa smo mogli ispred sebe vidjeti vrhove Krstac (2069 mnv) i Nadkrstac (2110 mnv). Sa Sarajevskih vrata smo se spustili ponovo na Jezerca, a onda istim putem nazad do Prokoškog jezera. U autu, na putu ka Fojnici smo razgovarali o Vranici, kako nas je taj dan podsjetila da planina može biti izuzetno surova, čaki i ljeti. Smrzli smo se, zbog magle nismo mogli puno toga vidjeti, ali opet proveli smo nekoliko lijepih sati u planini.

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Prokoško jezero

Završna tačka: Vrh Ločika

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko putujete iz Sarajeva idite na Zapadni izlaz iz grada, pa zatim putem M5 prema Kiseljaku i Fojnici. Od Fojnice imate 20 km makadamskog puta preko Tovarišta do Prokoškog jezera.

Opšte upute: Ulaz na markiranu stazu je u jugozapadnom dijelu jezera, i ispod Debelog brda vodi sve do Jezerca. Tu markirana staza vodi desno (zapadno) za Ločiku, a vi produžite pravo (Jug) ka vrhu Treskavica (2023 mnv). Orjentacija nije problem jer je vrh Trskavica cijelo vrijeme vidljiv. Sa Treskavice desno (zapad) kroz sedlo do vrha Ločika (2107 mnv). Od ločike se malo vratiti, pa markiranom stazom kroz kleku krenuti u pravcu sjevera. Staza vodi preko Sarajevskih vrata na Krstac i Nadkrstac. Na Sarajevskim vratima skrenuti desno (istok) i Spustiti se na Jezera i istim putem se vratiti do Prokoškog jezera.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i ne postoji opasnost od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg b.jpg

Minimalna visina 1643 m
Maksimalna visina 2084 m
Ukupan uspon 519 m
Ukupan silazak 518 m
Ukupno vrijeme 4h 52m 51s
Prosječna brzina 1.51 km/hr
Ukupna udajenost 7.39 km
Putna tačka 3
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Prokosko Jezero 1649 m 0 km
2 Treskavica 2003 m 2.17 km
3 Locika 2083 m 3.15 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 8 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Vezani članci

Nekoliko novina u Challenge 2000+ Nekoliko novina u Challenge 2000+
U proteklim danima smo uveli nekoliko novina u Challenge 2000+. U principu to su sitnice koje će vam olakšati korištinje i ubrzati proces...
Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g. Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g.
 Pogled sa Bijele Gromilice na Devetake i Rosinj Sva četiri vrha se nalaze sa zapadne, vakufske strane najvišeg grebena Vranice. Greben sa...
2000+ Challenge u 7 koraka 2000+ Challenge u 7 koraka
1. korak - Registracija. Kliknite na zeleno dugme "Registracija" u gornjem desnom uglu stranice (kao na slici) i registrujte se.   2. korak -...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije