Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

kota-2028.jpg

Cijelu sedmicu je bilo nestabilno vrijeme. Za tu nedjelju je za Vranicu najavljeno oblačno, ali bez padavina, tako da smo planirali u tom danu obići kompletan greben Vranice do Rosinja.

Tmurno vrijeme nas je pratilo sve do Fojnice. Nadali smo se da je magla na vrhovima oko nas samo ona jutarnja i da će se malo poslije razići. Nažalost, kad smo došli na Prokoško jezero vidljivost je bila samo 5-10 metara. Obukli smo opremu i polahko krenuli uzbrdo. Pa ne bi bilo prvi put da se vrijeme promjeni i na bolje. Bar ne pada, tješili smo se.

Samo što smo krenuli krenuli uzbrdo dočekao nas je snijeg, prilično tvrd i klizav. Bar se ne propada, opet smo se tješili. Ko zna možda je magla samo u kotlini i kad izađemo na sedlo bude sunce. Dobro je biti optimista, lakše se hoda  :). Od jezera prema sedlu, na kojem se nalazi raskrsnica za Ločiku lijevo i Krstac i Nadkstac desno vodi nekoliko staza, prosječenih kroz kleku. Ipak samo jedna je markirana. Zadnjih 100 metara uspona je bilo prilično nezgodno. Kombinacija tvrdog snijega i izuzetno strmog terena je zahtjevala korištenje dereza, koje mi ovaj put nismo ponjeli. U takvim situacijama ona kleka, koju uglavnom ne volimo dobro nam dođe i nekako izađosmo na sedlo.

Naš optimizam je nažalost bio nedovoljan. Nalazili smo se na nešto više od 1900 mnv, magla je bila puno svjetljija, čak se i sunce kroz nju naziralo. Možda da se možemo popeti još nekih 300-400 metara da bi i ugledali plavo nebo, ali na žalost Vranica nije toliko visoka. Vidljivost je bila nekih 10-ak metara i stvarno nije imalo smisla cijeli dan hodati sa vrha na vrh i pri tome ništa ne vidjeti. Zato smo se odlučili za kraću varijantu. Skrenuti ka Ločiki, posjetiti Kotu 2028 i preko Sarajevskih vrata se spustiti do jezera.

Put do našeg novog odredišta vodi na jug, rubom grebena, mjestimično prolazeći kroz gustu kleku. Pristup Koti 2028 je sa njene jugozapadne strane. Na vrhu se nalazi kamena kupa, ali kako je vidljivost bila loša nismo se tu dugo zadržavali.

Spustili smo se na Sarajevska vrata i onda putem lagano ka Prokoškom jezeru. Ta strana Vranice je zbog topljenja snijega bila izuzetno "mokra". Cijelim putem smo preskakali potočiće i trudili da hodamo po suhom. Međutim nagib terena je bio dosta manji tako da nije bilo opasnosti od nekog ozbiljnijeg proklizavanja i pada.

I na kraju, kako god isplati se biti optimista. Ne ugledasmo mi sunca niti se magla raziđe, ali provedosmo opet lijep dan u prirodi. Da smo bili pesimisti to jutro vjerovatno ne bi ni izašli iz kuće, niti bi uživali u "pogledu" za Kote 2028 :)

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Prokoško jezero-Kota 2028 (6.5.18)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Prokoško jezero

Završna tačka: Kota 2028

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko putujete iz Sarajeva idite na Zapadni izlaz iz grada, pa zatim putem M5 prema Kiseljaku i Fojnici. Od Fojnice imate 20 km makadamskog puta preko Tovarišta do Prokoškog jezera.

Opšte upute: Od jezera krenuti uzbrdo, u pravcu jugozapada. Ima više staza, prosjećenih kroz kleku, ali samo jedna je markirana. Kada se izađe na greben, tu se nalazi putokaz za Nadkrstac i Rosinj desno (sjeverozapad) i Ločiku lijevo (jugozapad). Krenuti jugozapadno u pravcu Ločike, stazom koja vodi kroz kleku sve do Kote 2028. Odatle se spustiti markiranom stazom preko Sarajevskih vrata do Prokoškog jezera.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i ne postoji opasnost od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg b.jpg

Minimalna visina 1644 m
Maksimalna visina 2007 m
Ukupan uspon 416 m
Ukupan silazak 416 m
Maksimalna brzina 5.04 km/hr
Prosječna brzina 0 km/hr
Ukupna udajenost 5.76 km
Ukupno vrijeme 6d 11h 29m 32s
Putna tačka 3
Tačke track-a 300
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Prokoško jezero 1657 m 0 km
2 Raskršće Nadkrstac-Ločika 1991 m 1.22 km
3 Kota 2028 (Vranica) 2028 m 1.74 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 9 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Prokoško jezero-Rosinj (22.7.2018) Prokoško jezero-Rosinj (22.7.2018)
Ovo je prva, od zadnje tri ture na Vranici da se uopšte vidi nebo. Čak šta više dan je bio prekrasan. Valjda smo iz tog razloga i prvi put...
Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g. Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g.
 Pogled sa Bijele Gromilice na Devetake i Rosinj Sva četiri vrha se nalaze sa zapadne, vakufske strane najvišeg grebena Vranice. Greben sa...
Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017) Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017)
Tražili smo neku lakšu turu, da nije baš puno daleko od Sarajeva jer nam vremenska prognoza nije baš bila naklonjena. U tom momentu dolazi...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije