Planinarska reportažaChallenge 2000+ reportaža

vranica2.jpg

Ovo je prva, od zadnje tri ture na Vranici da se uopšte vidi nebo. Čak šta više dan je bio prekrasan. Valjda smo iz tog razloga i prvi put vidjeli nekoga u naplatnoj kućici na ulazu na Prokoško. Platismo 2 KM po osobi za ulazak, a nekako mi se učini puno dati 10KM za auto zbog par stotina metara koliko bi mogao još voziti kroz selo.

Zato ga parkirasmo tu na ulazu i nastavismo pješke kruz selo. Krenuli smo od jezera markiranom stazom ka Sarajevskm vratima. Jeste malo "okolo" ali htjedosmo iskoristiti lijepo vrijeme da ponovo snimimo panoramu sa Kote 2028, jer zadnji put je bila magla i ništa se nije vidjelo. Znači od Sarajevskih vrata markirana staza lijevo vodi ka Ločiki, a mi smo se uputili desno, stazom koja rubom grebena ide neposredno ispod Kote 2028. Staza je dalje prosječena kroz gustu kleku sve do sedla na kojem se spaja sa drugom stazom koja vodi sa Prokoškog jezera na Krstac i Nadkrstac. Na tom mijestu se nalazi i drveni putokaza sa vremenom do vrha Nadkstac 1h a do vrha Rosinj 2h.

Vrh Krstac se nalazi stotinjak metara od staze tačno na mjestu gdje ona oštro skreće na zapad prema vrhu Nadkrstac. Do njega je prosječen put kroz kleku. Po meni ima najljepši pogled od svih vrhova na Vranici jer se nalazi neposredno iznad Prokoškog jezera. Na zapadnoj strani dominira greben Nadkstac-a i Bijele gromilice.

Dalje staza vodi u pravcu zapada. Teren nije zahtjevan za hodanje, ali morate biti spremni na puno uspinjanja i silaženja sa jednog vrha na drugi, što u konačnici visinsku razliku podigne na skoro 1300 metara uspona. Na vrhu Nadkstac je bila prilična gužva. Pozdravil smo se sa tom grupom od 10-ak planinara i bez zadržavanja produžili prema našoj krajnjoj tački vrhu Rosinj. Odlučili smo Devetake i Bijelu gromilicu posjetiti u povratku. Završni uspon na Rosinj je veoma strm i naporan. Zbog toga smo tu na vrhu napravili i pauzu za ručak, tako da možemo malo i odmoriti. Tu smo shvatili da smo napravili grešku u paniranju  i redosljedu uspona. Desetak metara od podnožja Rosinja prolazi makadamski put koji vodi prema Sarajevskm vratima. Da smo odmah popeli Bijelu gromilicu i Devetake mogli smo se vratiti njime što bi nam sigurno uštedjelo nekih 500 metara uspona. Ovako smo nazad morali istim putem prema Devetacima.

Vrh Devetaci se nalazi 50-ak metara od puta. Pošto je sami vrh u gustoj i visokoj kleki, večina planinara samo prođe pored njega. Prolaz do njega je moguć sa istočne strane, od pravca vrha Nadkstac, kroz pravi lavirint prolaza kroz kleku. Ipak, na nekim mjestima staza ne postoji i biće potrebno provlačenje i gaženje preko kleke. Na vrhu je kamena kupa.

Pošto se već bilo prilično naoblačilo nismo se tu dugo zadržavali. Čekala nas je još Bijela gromilica. Staza za nju vodi neposredno ispod Nadkrstaca, u pravcu sjevera. Međutim, odmah pošto se spustite u sedlo između dva vrha staza skreće desno i tu treba sići sa nje i produžiti pravo, uzbrdo. Taj dio je prekriven suhom klekom, sakrivenom u travi pa treba pažljivo hodati. Zadnjih 100 metara do vrha ponovo staza vodi kroz kleku. 

Tu na Bijeloj gromilici smo čuli i prvu grmljavinu. Bila je još daleko ali se sjeverno od nas vidjelo da kiša jako pada. Nas su prve kapi stigle u sedlu, ali dok smo se popeli na Nadkrstac već je prestalo. Čak šta više razvedrilo se i izgledalo je da će nas ovaj put kiša skroz zaobići. Ponovo je počela kad smo se krenuli spuštati prema Prokoškom jezeru i nije prestala sve do auta. Čak šta više samo je još više pojačavala. Iskreno, nije nam ni smetala. Mi smo taj dan odradili sve što smo planirali i malo kiše nam nije moglo pokvariti ugođaj.

I za kraj, jedna nemila scena. Par stotina metara od ulaza u Prokoško momak u sivoj dukserici parkirao crvenog Golfa 2 (bez tablica) i iz gepeka baca vreće sa smećem u šumu ispod puta. Prosto nevjerovatno zvuči da tako nešto radi osoba koja vjerovatno sada živi od te prirode. Sigurno nije došao niko iz daleka da tu smeće baca, pogotovo što je auto neregistrovano. Nažalost ne stigosmo to uslikati, mada i da jesmo čisto sumnjam da bi po njega bilo nekih posljedica.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Rosinj, Devetaci i Bijela Gromilica (22.7.2018)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Prokoško jezero

Završna tačka: Rosinj

Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko putujete iz Sarajeva idite na Zapadni izlaz iz grada, pa zatim putem M5 prema Kiseljaku i Fojnici. Od Fojnice imate 20 km makadamskog puta preko Tovarišta do Prokoškog jezera.

Opšte upute: Ulaz na markiranu stazu je u jugozapadnom dijelu jezera, i ispod Debelog brda vodi sve do Jezerca. Tu markirana staza vodi desno (zapadno) za Ločiku, i izlazi na Sarajevska vrata. Krebnuti na sjever rubom grebena do Kote 2028, a onda markiranom stazom kroz kleku ka vrhu Krstac.  Odatle na zapad, preko vrha Nadkrstac se spustiti na Devetake. Na sami vrh je malo teže izači zbog kleke. Sa Devetaka nastaviti na zapad na Vrh Rosinj. Vratiti se istim putem do pod Nadkrstac i onda skrenuti na sjever ka vrhu Bijela gromilica. Povratak je istim poutem do Prokoškog jezera

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i ne postoji opasnost od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg d.jpg

Minimalna visina 1633 m
Maksimalna visina 2113 m
Ukupan uspon 1271 m
Ukupan silazak 1243 m
Maksimalna brzina 5.04 km/hr
Prosječna brzina 1.89 km/hr
Ukupna udajenost 18.96 km
Ukupno vrijeme 10h 03m 04s
Putna tačka 10
Tačke track-a 344
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1660 m 0 km
2 1952 m 2.13 km
3 2028 m 2.49 km
4 2002 m 2.63 km
5 1991 m 3.07 km
6 2069 m 3.65 km
7 2110 m 5.2 km
8 2004 m 6.46 km
9 2059 m 7.72 km
10 2072 m 10.37 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 13 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Prokoško jezero-Kota 2028 (6.5.2018) Prokoško jezero-Kota 2028 (6.5.2018)
Cijelu sedmicu je bilo nestabilno vrijeme. Za tu nedjelju je za Vranicu najavljeno oblačno, ali bez padavina, tako da smo planirali u tom danu obi...
Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g. Rosinj, Devetaci, Nadkrstac i Bijela g.
 Pogled sa Bijele Gromilice na Devetake i Rosinj Sva četiri vrha se nalaze sa zapadne, vakufske strane najvišeg grebena Vranice. Greben sa...
Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017) Prokoško jezero-Treskavica-Ločika (16.7.2017)
Tražili smo neku lakšu turu, da nije baš puno daleko od Sarajeva jer nam vremenska prognoza nije baš bila naklonjena. U tom momentu dolazi...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije