Opširnije...
Sajama 6542 m, najvisi vrh Bolivije.
Nakon nekoliko godina intenzivnog planinarenja po Koloradu doslo je vrijeme za provjeru svih spremnosti kako fizicke tako i one najvaznije mentalne snage. Zelja mi je bila za jednom avanturom u pravom smislu rijeci, znaci onako izvorno u alpskom stilu bez vodica i komercijlne logistike. U predhodnom boravku u Meksiku dogovorio sam se svojim drugom i penjackim partnerom Juan Livingstonom da se zaputimo u Boliviju i pokusamo izaci na vrh Sajame, najviseg vrha u toj juznoamerickoj zemlji. 
 

Opširnije...
''Popo'' i ''Izta'' iz ptičije perspektive.
''Popocatepetl i Iztaccihautl'' je legenda koja objašnjava porijeklo ova dva dva vulkana u blizini najvećeg meksičkog grada, Mexico City. Prema mitologiji Asteka, ova dva vulkana nekada su bili mladi zaljubljeni par, Iztaccihautl princeza i Popocatepetl ratnik. Azteci su ovaj vulkani nazvali ''The White Woman", Žena u bijelom, što je jednostavno za razumjeti kada se planina gleda sa zapadne strane i naravno kada je prekrivena snijegom.
 

Opširnije...
Cotopaxi (5897 m) - Uspavana ljepotica
Kao surma razlivena po kapcima i obrazima, niz strme padine slijevali su se ledeni komadi, i kao da su se neprimjetno utrkivali, ispucali i nepravilno raspoređeni, onako nabacani jedni preko drugih, jedni protiv drugih. Poput bora na stogodišnjem, suncem izboranom licu, bili su tu da svjedoče o prošlosti i burnim vremenima, neraskidivoj vezi između uspavane planine i ljudi, vezi koja je često puta bila pogubna za ove druge ali svakim novim buđenjem i smirajem bi bila jača, bliža, prisnija i neraskidivija. 

 Opširnije...
Dvije sestre, juzni i sjeverni vrh Illiniza planine.
 
Poslije zagrijavanja na Pasachoa Mt. i Corazon Mt. sljedeci izazov bio je jedan od vrhova Illiniza planine, i to onaj tzv. sjeverni vrh. Iliniza je planina sa dva vrha koja se izdizu iznad pet tisuca metara, onaj juzni vrh je visok 5,263 metra, i sesti je najvisi vrh u ovoj juznoamerickoj drzavi. Sjeverni vrh ili kako ga sluzbeno zovu Illiniza Norte je visok 5, 126 i na listi najvisih u Ekvadoru nalazi se na osmom mjestu. Interesantno za spomenuti je da malo poznato planinarsko ili alpinisticko odrediste drzava Ecuador je u posjedu deset vrhova preko pet tisuca metara dok je jedan od njih, dobro poznati Chimborazo dozese visinu od 6,310 metara. Radi se o vulkanima koji sacinjavaju dva planinska vijenca u Andima koji se protezu kroz ovu drzavu, a to su Coridillera Occidental i Cordillera Oriental.
 

Opširnije...
Vulkani Meksika za šest dana? Hm, izbor je pao na Pico de Orizabu i La Malinche. Sama pomisao na Meksiko u prvi plan stavlja plaže i hotele Cancuna, Cabo San Lucas ili Acapulca, ali visokogorsko planinarenje preko 5000 metara, ma daj, o tome malo ko zna. Meksiko je zemlja različitosti, bogatstva i siromaštva, ali zemlja tradicije, istorije i zemlja ponosa. Odlazak u Meksiko nije sasvim obično putovanje, ono sa sobom nosi i opasnost, posebno ako se uzme u obzir šta nam o južnim susjedima prica američka medija. Ali bez obzira na sve, nakon nekoliko mjeseci detaljnog planiranja mislio sam da imam dobar plan.

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije