Edukativni tekst

VodaNe započinjite put duži od 2 kilometra da ne ponesete bocu vode. Trebali bi nositi barem dva litra vode i piti jednu čašu svakih 30 do 45 minuta, čak i ako ne osjećate žeđ.
Planinarenjem gubite tečnost i morate je nadoknaditi. Za vrijeme četverosatnog planinarenja trebali bi popiti toliko vode da osjećate potrebu da odete u WC.

Ukoliko nemate tu potrebu znači da je voda izašla na znoj i da ste dehidrirali. Poslije povratka sa planinarenja potrebno je da pijete pola čaše vode svakih 5 minuta sve dok ponovo  ne osjetite potrebu da idete u WC.
Voda je ključna za preživljavanje, kako u divljini, tako i kod kuće. Postoji pravilo kaže da možete preživjeti 3 sedmice bez hrane, 3 dana bez vode i 3 minute bez vazduha.
Ukoliko ostanete bez hrane, možete preći i do 200 km tražeći je, međutim ukoliko ostanete bez vode, rješenje morate naći do kraja dana.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije