VodaNe započinjite put duži od 2 kilometra da ne ponesete bocu vode. Trebali bi nositi barem dva litra vode i piti jednu čašu svakih 30 do 45 minuta, čak i ako ne osjećate žeđ.
Planinarenjem gubite tečnost i morate je nadoknaditi. Za vrijeme četverosatnog planinarenja trebali bi popiti toliko vode da osjećate potrebu da odete u WC.

Ukoliko nemate tu potrebu znači da je voda izašla na znoj i da ste dehidrirali. Poslije povratka sa planinarenja potrebno je da pijete pola čaše vode svakih 5 minuta sve dok ponovo  ne osjetite potrebu da idete u WC.
Voda je ključna za preživljavanje, kako u divljini, tako i kod kuće. Postoji pravilo kaže da možete preživjeti 3 sedmice bez hrane, 3 dana bez vode i 3 minute bez vazduha.
Ukoliko ostanete bez hrane, možete preći i do 200 km tražeći je, međutim ukoliko ostanete bez vode, rješenje morate naći do kraja dana.

Vezani članci

Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...
Kako ispravno tumačiti temperaturne oznake na vrećama za spavanje! Kako ispravno tumačiti temperaturne oznake na vrećama za spavanje!
(autor: Nebojša Leka Leković) Evropski standard EN 13537 u upotrebi od 01-01-2005 napravljen je u svrhu pravilne informisanosti i zaštite...
Šta ponijeti od opreme na jednodnevnu turu Šta ponijeti od opreme na jednodnevnu turu
Planinari početnici se često pitaju koliko je to opreme dovoljno za jednu jednodnevnu turu. Odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora. 1....

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije